1

Wat je kunt doen voor een gezond klimaat

Tropische vogels, minder douchen en aardappels als energiebron

Meer natuuruitjes Nieuws door
Foto 1. Zelf vogelvoer maken. Foto: Utrecht Natuurlijk

archief oud artikel 21 januari 2017 Natuur Utrecht, Utrecht Een lampje laten branden met een aardappel, een portemonnee maken uit een melkpak en energie opwekken op de fiets. Wat kunnen we doen om het klimaat te verbeteren? Je leert er alles over tijdens de Utrechtse Klimaatweek van zondag 22 januari tot en met zondag 29 januari.

Multifunctionele aardappels

Alles draait tijdens de Utrechtse Klimaatweek om het creëren van bewustzijn. Daarom zijn er op zes locaties van Utrecht Natuurlijk, initiatiefnemer van de Klimaatweek, allerlei activiteiten te beleven. "Want door zelf concreet aan de slag te gaan, wordt je bewustwording ook sterker", vertelt Cisca Hoogkamp van Utrecht Natuurlijk. Zo kun je bijvoorbeeld van een melkpak een portemonnee te knutselen, waarbij je wordt uitgedaagd om na te denken over de positieve effecten van recyclen en het gebruik van alternatieve energiebronnen. En kom je er tijdens 'Kijk de lamp brandt' achter dat een aardappel niet alleen lekker is om te eten, maar dat je er ook een fietslampje op kunt laten branden! Daar komt nog bij dat het vijftig keer goedkoper is dan een gewone batterij. Met alles wat je te weten komt, kan het maar zo zijn dat je besluit je huis beter te isoleren, minder vaak te douchen en je voortaan bewuster inkopen doet.

Maak zelf een regenwoud

Kinderen kunnen in de stad op een spannende fotospeurtocht waarbij ze allerlei problemen tegenkomen die spelen op het gebied van klimaatverandering. Je krijgt praktische tips over wat je zelf kunt doen en wellicht bedenk je zelf ook een goede oplossing. Ontdek bijvoorbeeld hoe een microklimaat ontstaat als je planten in een afgesloten potje bewaart, tijdens de activiteit 'Regenwoud in een potje planten' op 25 januari van 15:00 uur tot 16:30 uur.

Exotische vogels spotten

De veranderingen in het klimaat hebben ook impact op de vogelsoorten die in Utrecht wonen. Tijdens de vogelexcursie op 29 januari kom je bijvoorbeeld Nijlganzen tegen. Deze vogels komen eigenlijk uit Egypte maar zijn door de zachtere temperaturen in Nederland blijven hangen. Daarnaast kun je in Utrecht ook Halsbandparkieten spotten. Deze tropische groene vogels zijn ooit ontsnapt, maar kunnen wederom goed aarden in ons land gezien de stijgende temperaturen. De komst van de tropische vogels is volgens Cisca niet per se positief of negatief. "Maar het is wel negatief als andere vogelsoorten daardoor minder ruimte krijgen, want er zijn ook vogelsoorten verdwenen." Tijdens de vogelexcursie vertelt een echte expert je alles over de invloed hiervan. Nog meer motivatie om je ecologische voetafdruk te verkleinen dus!

De activiteiten van de Utrechtse Klimaatweek zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf zeven jaar.
Foto 2. De kracht van een doodeenvoudige aardappel. Foto: Utrecht Natuurlijk

Laatst gewijzigd: 2017-01-20 20:06:06 · Gepubliceerd: 21 januari 2017 - 738