Gekostumeerd bal met Mozart in een kasteel

Mozart Leeft! in Slot Zeist |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Flaneer voor één dag in een baljurk door de achttiende eeuw

23 januari 2017 Toerisme Zeist, Utrecht Alsof je in een kostuumdrama terecht bent gekomen. Tijdens Mozart Leeft! vier je de verjaardag van de Oostenrijkse componist in de wereld waarin hij leefde. In Slot Zeist beleef je een achttiende-eeuws sprookje vol klassieke muziek, dans, theater en opera, terwijl iedereen om je heen gehuld is in barokkleding. Initiatiefneemster Tatiana Chevtchouk: "Ik wil kinderen de elegantie uit die tijd laten voelen. In een hoepeljurk kun je nou eenmaal niet hiphopdansen!"

Foto 1. De dresscode is barok. Foto: Mozart Leeft!

Historisch sprookje

Neem plaats in een klassieke paardentram, die je vervoert over de gigantische oprijlaan. Kijk, daar tussen de bomen doemt Slot Zeist op! Op het moment dat je uitstapt begint het achttiende-eeuwse sprookje pas echt. Overal in en rondom het kasteel flaneren honderden mensen in een sierlijke baljurk of barokkostuum met een pruik tijdens Mozart Leeft!. Ook Mozart zelf loopt rond. Het slot is gehuld in een kleurige bloemenzee. "Ik heb bewust gekozen voor Slot Zeist", vertelt Tatiana Chevtchouk, pianiste die het evenement organiseert. "Het is gebouwd in de tijd van Mozart en ademt de achttiende eeuw. Mozart Leeft! staat in het teken van de 261e geboortedag van Mozart. Ik wil dat kinderen de tijd waarin hij leefde beter begrijpen en leren waarom muziek door de tijd heen veranderde. En deze Efteling-achtige taal is begrijpelijk voor kinderen. Het wordt een historisch, educatief sprookje!"

De dansvloer op

Lakeien brengen hapjes rond, terwijl jij bekijkt welke zaal je binnen gaat. In de Spiegelzaal geniet je van Mozarts muziek, gespeeld en verteld door kinderen. Zij vertellen Mozarts verhaal vanaf zijn allereerste stuk, dat hij componeerde toen hij vijf jaar oud was, tot zijn laatste requiem. Droom weg bij prachtige aria's en menuetten van de wereldberoemde componist. In de Willemzaal neemt een professioneel theatergezelschap je mee in verschillende facetten van zijn leven. Je kostuum komt pas echt tot z'n recht als je zelf de dansvloer op mag. En dat gebeurt tijdens een workshop klassieke dans, waar de beste barokdansers van Nederland je leert menuetten te dansen. Gooi die voetjes van de vloer en waan je een tijdgenoot van Mozart. Pas op dat de pruik niet van je hoofd valt...

Zo heurde het volgens Mozart

"Jullie denken dat ik Mozart heb gedood. Maar hij heeft míj gedood." Dat vertelt Antonio Salieri, de Italiaanse grote rivaal van Mozart. In de duistere kelder vertelt hij bij kaarslicht zijn kant van het verhaal, vol jaloezie. Tatiana: "Aan het eind van de dag geven Salieri en Mozart elkaar een kus - in deze tijd kan dat in ieder geval wél!" Ook leer je alles over de etiquette van de achttiende eeuw tijdens een workshop. Mag je lachen tijdens een muzikaal optreden? Welke tafelmanieren had Mozart, en hoe begroette hij anderen? Nienke van Hassel, bekend van rondleidingen over de Gouden Eeuw in het Scheepvaartmuseum, leert het je.

Over Mozart Leeft!

  • Het eenmalige evenement Mozart Leeft! vindt plaats op zaterdag 28 januari, van 13:00 uur tot 18:00 uur in Slot Zeist. Vanaf 11:30 uur rijden er paardentrams van de parkeerplaats naar het slot.
  • De hele dag vinden er workshops en activiteiten plaats in en rondom het slot. Iedereen is welkom: Mozart Leeft! is leuk voor het hele gezin.
  • Volwassenen betalen €35,00 voor de hele dag, kinderen tot achttien jaar mogen er voor €25,00 bij zijn. Bestel kaarten via de website van Mozart Leeft!.
  • De verplichte dresscode is barok. Ga zelf creatief aan de slag of regel een kostuum via de website van Mozart Leeft!.
Foto 2. Geniet van prachtige klassieke muziek, dans en theater. Foto: Mozart Leeft!
Foto 3. Je wordt opgehaald in een paardentram. Foto: Mozart Leeft!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-02-01 16:36:45 · Gepubliceerd: 2017-01-23 16:04:47 - 2189