Renaissance, Rafaël en limoncellotaartjes in Rijksmuseum Twenthe

Het hart van de renaissance klopt in Enschede!

In het hart van de Renaissance Nieuws door
Foto 1. Lozenzo Lotto, Aanbidding van de herders, ca 1530, Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia. Foto: Rijksmuseum Twenthe

archief oud artikel 6 februari 2017 Cultuur Enschede, Overijssel Sprekende kleuren, veelzeggende blikken en een prachtig Italiaans decor: vanaf 11 februari kijk je recht In het hart van de renaissance! Voor de allereerste keer zijn schilderijen uit de Italiaanse hoogrenaissance in Nederland te bewonderen in Rijksmuseum Twenthe. Geniet van de wereldberoemde werken van onder andere Rafaël, maak kennis met een vijfhonderdjarige fluitspeler en eet Italiaanse hapjes.

Omdat mensen ook gevoelens hebben

Geen middeleeuwse heiligen met een stralenkrans om hun hoofd, maar portretten van échte mensen die emoties tonen. Volgens Karin Jongenelen van het Rijksmuseum Twenthe brachten kunstenaars in de renaissance hun schilderijen voor het eerst tot leven. "Maria's worden moeders, kindjes worden echt kindjes. Je herkent karaktertrekken in de gezichten; het zijn geen plaatjes meer." Tijdens In het hart van de renaissance reis je terug naar het eind van de vijftiende en het begin van de zestiende eeuw, de hoogtijdagen van de renaissance in Italië. Zo'n 45 werken van wereldberoemde schilders als Rafaël, Titiaan, Bellini, Tintoretto geven aan hoe de wereld drastisch veranderde. Karin: "De renaissance is de wedergeboorte van de klassieke oudheid. Dat zie je zeker terug in de schilderijen: bij veel portretten staan klassieke muren en huizen uit de Romeinse tijd op de achtergrond. Maar vooral het veranderende mensbeeld is tekenend. Er wordt veel natuurgetrouwer en menselijker geschilderd dan de periode ervoor. In de middeleeuwen ging het vooral om de stralenkrans om Jezus heen; niemand gaf erom of hij er menselijk uitzag. In Aanbidding van de herders van de renaissancistische kunstenaar Lotto zie je echter dat het kindje Jezus met het lammetje knuffelt. Zo lieflijk!"

Bewonder in In het hart van de renaissance de wereldberoemde Zegenende Christus van Rafaël en zijn eerste werk, het engelenhoofd uit 1501. Tijdens themalezingen, die gratis te bezoeken zijn tijdens je bezoek, leer je meer over de kunst uit deze tijd: De kunst van de Italiaanse renaissance op dinsdag, Renaissance portretkunst op donderdag en Religieuze voorstellingen in de renaissancekunst op zaterdag.

Limoncello en Italiaanse koekjes

Dat de tentoonstelling in Enschede plaatsvindt, is uniek. Het museum trekt dan ook alles uit de kast om mensen naar het oosten van het land te halen. Karin: "De muren zijn geverfd in de kleuren uit 'de engel van Rafaël': mooi blauw en oudroze. Ook spullen uit de Romeinse oudheid zoals harnassen geven het tijdsbeeld weer. Bij de koffie kun je bovendien Italiaanse taartjes met limoncello en cantuccinikoekjes bestellen!"

Op reis met de fluitspeler

Speciaal voor kinderen van 8 tot 88 jaar heeft het museum een leuke audiotour. Zet de headset op en reis mee met Seppe Sottovoce, een Italiaanse fluitspeler uit Brescia. Hij vertelt je over zijn leven in de zestiende eeuw aan de hand van schilderijen uit de tentoonstelling. Leer alles over kunst, muziek en eten uit die tijd! Ook kunnen kinderen spelen en knutselen in de Kinder-doe-galerij.

Naar Italië in Enschede

  • In het hart van de Renaissance is van 12 februari tot en met 18 juni 2017 te zien in Rijksmuseum Twenthe.
  • Toegangstickets zijn alleen online te verkrijgen. Dit in verband met de verwachte drukte.
  • Vanaf 17 februari starten iedere woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag rondleidingen om 14:15 uur en 15:15 uur. Laat je door de museumgids meenemen in de verhalen achter de schilderijen tijdens de tour van ongeveer een uur.
Foto 2. Giovanni Girolamo Savoldo (Brescia 1480/1485-waarschijnlijk na 1548 Brescia), Portret van een jonge man met fluit, olie op doek, 74,5 x 100,5 cm, ca. 1525. Foto: Rijksmuseum Twenthe
Foto 3. Rafael (atelier), Madonna met kind (Madonna van de anjers) 1520-30, Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia. Foto: Rijksmuseum Twenthe

Laatst gewijzigd: 2017-02-28 15:44:52 · Gepubliceerd: 2017-02-06 17:43:56 - 1671