De inloopkast van Manneken Pis

Het troetelkind van de Brusselaars in Elvispakje en Lodewijk XV-kostuumpje

Wat te doen in Brussel Nieuws door
Foto 1. Een overzicht van de ruim 130 tentoongestelde pakjes. Foto: Museum van de Stad Brussel.

7 februari 2017 bijgewerkt: 13 juli 2023 Opmerkelijk Brussel, Brussel Volgens een oude legende zou Manneken Pis de Brusselaars vroeger beschermd hebben tegen vijandige troepen door de brandende lont van een ton buskruit uit te plassen. Het favoriete bronzen beeldje van Belgen, toeristen én ambassades wordt graag vertroeteld en krijgt al sinds de achttiende eeuw regelmatig kleding cadeau. Zijn kledingkast bestaat nu uit zo'n bijna duizend (!) outfits. Een gedeelte daarvan is vanaf nu te zien in het nieuwe Manneken-Pismuseum aan de Eikstraat in Brussel. Vlakbij de plek waar de kleuter uit 1619 in z'n blootje staat te plassen.

Galakostuumpje met plasgat

De traditie om het beeldje kleren aan te bieden, begon in 1747 bij de Franse koning Lodewijk XV. Hij deed de ondeugend ogende kleuter een galakostuum cadeau. De traditie werd overgenomen door ambassades die de meest prachtige kostuums, inclusief plasgat, voor Manneken Pis lieten maken. "Vooral vanaf de jaren tachtig liep het storm. Er is daarom ook een limiet ingesteld om niet meer dan vijftien nieuwe kostuums per jaar aan te nemen", vertelt Anne-Sophie Van Neste van de Dienst Cultuur Stad Brussel. Omdat het Museum van de Stad Brussel de kostuumpjes niet langer kon huisvesten is er een nieuw museum voor Manneken Pis geopend, vlakbij het fonteintje waar het bronzen beeldje staat te plassen. Bezoekers kunnen hier nu een deel van de collectie bekijken. "Daarnaast is in het Broodhuis van Museum van de Stad Brussel een zaal opnieuw ingericht waar je alles leert over de geschiedenis van Manneken Pis."

Manneken Pis als astronaut

Of het nu een Elviskostuum, sinterklaasoutfit, astronautenkostuum of Indiaas pakje is: Manneken Pis staat graag model voor iedere outfit en, zeg nou zelf, het staat hem allemaal! Zo'n 130 keer per jaar krijgt het troetelkind van de Brusselaars bij een speciale gelegenheid een setje kleding aan. Volgens Anne-Sophie spreekt het nieuwe museum zowel volwassenen als kinderen aan. "Iedereen vindt Manneken Pis leuk, het is een rebels manneke waar zowel kinderen als volwassenen en autoriteiten zich in herkennen."

De garderobe van Manneken Pis is van dinsdag tot en met zondag te zien aan de Eikstraat 19 in Brussel. De geschiedenis van Manneken Pis is tentoongesteld in het Museum van de Stad Brussel.
Foto 2. Manneken-Pis als Elvis, Lodewijk XV en Markies. Foto: © Y. Peeters
Foto 3. Manneken-Pis als Sinterklaasje en in Tahitiaanse stijl. Foto: © E. Laurent

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:33:03 · Gepubliceerd: 2017-02-07 10:35:01 - 3600