Varen met Shaffy door de Amsterdamse grachten

Blue Boat Company |  
Reportage door
Foto 1. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder mee! Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Beleef Amsterdam met livemuziek van Ramses Shaffy

27 april 2017 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland "Mama Mokum, ik woon bij jou aan de gracht. Je bent mijn moeder voor dag en voor nacht. Je brengt me thuis als ik lam ben en niet meer word verwacht. Ik zing dit lied voor jou alleen." Ramses Shaffy zong het over 'zijn' stad Amsterdam. Tijdens een muzikale boottour door de Amsterdamse grachten beleef je Amsterdam door zijn ogen. Terwijl de boot langs plekken vaart waar Shaffy heeft gewoond en gewerkt, zingt een band zijn bekendste nummers en hoor je anekdotes over de zanger. De redactie van DagjeWeg.NL was er als eerste bij en geeft je een indruk van de vaartocht. Zoals bootgenoot Erica Terpstra enthousiast aangaf: "Ik ga met een glimlach op m'n ziel naar huis."

Hoog, Sammy, kijk omhoog

Op een steenworp afstand van het Rijksmuseum stappen we op de 'Shaffyboot' van Blue Boat Company. Het is lekker warm; dat het zonnetje op het glazen dak schijnt, zal daar vast iets mee te maken hebben. De band En Vrac, bestaande uit een zanger en gitarist, een drummist en een contrabassist, stemt nog even de instrumenten en dan begint onze tocht door de Amsterdamse grachten. Hier heeft de in 2009 overleden zanger Ramses Shaffy een groot deel van zijn leven gewoond en gewerkt. Terwijl de boot door de grachten glijdt, geeft zanger Bas Marée achtergrondinformatie. Fijn, want stiekem weten wij nog niet zoveel over de zanger. "We varen zojuist langs het Vondelpark. Zoals we wel weten, was Shaffy niet vies van een drankje en andere verdovende middelen. Toen zijn vriend Sammy eens een 'bad trip' had in het Vondelpark, zong hij dit lied voor hem." En op dat moment wordt het vrolijke lied Sammy ingezet. Alle inzittenden zingen mee. Of de mensen op de kade en op de bruggetjes ons horen weten we niet; in ieder geval trekken we veel bekijks.

Verliefd op Amsterdam

Onze tocht gaat verder. We varen door de Keizersgracht langs het theater Felix Meritis, in de volksmond ook wel het Shaffy Theater genoemd. Terwijl we het majestueuze gebouw met de daarop prijkende letters 'RAMSES' bewonderen, vertelt Bas over Shaffy's mijmeringen bovenop het dak. "Terwijl hij zijn shag rookte, keek hij naar beneden en zag hij de straten van Amsterdam." Ze zetten het lied Het is stil in Amsterdam in. De muziek sleept ons mee naar het Amsterdam van de jaren zestig, we zien Shaffy als het ware struinen door de lege straten. We zijn dan geen Amsterdammers, stiekem worden we toch een beetje verliefd op de stad. De boot vaart verder door de Herengracht waar hij heel lang heeft gewoond, door de Voldersgracht waar zijn eerste studentenkamer was en waar hij de stamkroeg De Tramhalte bezocht. Bij iedere plek vertelt zanger Bas een anekdote en start de band een klassieker in. Shaffy cantate, Wij zullen doorgaan, Mens, durf te leven: alle bekende nummers komen voorbij.

Of je nu veel of weinig met Shaffy hebt

Wat was het geheim van Shaffy? Volgens zanger en initiatiefnemer Bas Marée was hij de grootste Nederlandse zanger ooit. "Zijn liedjes beklijven. Hij weet altijd wel iemand te raken, het ging hem om de persoon die het hoort." Als gids van Blue Boat Company kwam Marée met het idee voor deze muzikale boottour. "Bezoekers die hem kennen, herbeleven Ramses' energie en warmte; mensen die hem niet kennen, laten we zien hoe mooi het is wat hij heeft gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat Nederlanders weer een rondvaart door Amsterdam maken. En voor mij is het een goed excuus om de nummers van Shaffy te zingen!"

Handig om te weten

  • Varen met Shaffy is meestal mogelijk op zaterdag om 20:00 uur en op zondag om 15:00 uur, maar let op: het vaarschema verschilt per week. Kijk van tevoren op de website van Blue Boat Company om teleurstelling te voorkomen.
  • De tour duurt 1 uur en 45 minuten. Zorg dat je tenminste een kwartier voor de vaart aanwezig bent.
  • Een rondvaart kost €35,- per persoon. Aan boord is een bar aanwezig waar je drankjes kunt bestellen. Let op: je kunt alleen pinnen.
  • De rondvaartboot is overdekt. Achterop de boot is een stukje terras.
Foto 2. De band En Vrac brengt de nummers van Ramses ten gehore. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. In de boot staan foto's van Ramses Shaffy. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. Varen met Shaffy is een speciale tour van Blue Boat Company. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 5. Felix Meritis, in de volksmond het Shaffy Theater. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 14:58:39 · Gepubliceerd: 2017-04-26 14:31:33 - 2870