1

Circusstad Festival: vijf dagen lang circus in hartje Rotterdam

Geniet van acts met hoepels, zeepbellen, piano's en trapezes

Circusstad Rotterdam Nieuws door
Foto 1. Circusstad Festival Rotterdam is leuk voor jong en oud. Foto: Fred Ernst

archief oud artikel 3 mei 2017 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Balanceren, jongleren en pianospelen op vier piano's tegelijk, meters in de lucht gelanceerd worden op een wipwap en een levende piramide bouwen van 150 mensen. Het centrum van Rotterdam verandert voor vijf dagen lang in één grote circuspiste tijdens Circusstad Festival Rotterdam. Geniet de hele dag door van sprankelende acts in tenten, in theaters en in de open lucht. Maaike van Langen, artistiek leider van Circusstad: "Er zijn geen slechte plekken, je zit met je neus bovenop de acts. Juist daarom is het heel intens!"

Spetterende circusacts

Bij het circus denk je misschien aan een rood-wit-gestreepte tent, een directeur met een grote snor, wat acrobaten en een clown met afgezaagde grappen, maar Circusstad Festival Rotterdam laat zien dat circus allesbehalve 'iets van vroeger' is. Hier bezoek je geen eenmalige voorstelling, maar begeef je je van 's middags tot 's avonds in een heel circusdorp. Zo laten d'irque&fien op het Schouwburgplein zien dat je bovenop vier piano's prima kunt balanceren, muziekmaken én jongleren tegelijkertijd, zie je in de Rotterdamse Schouwburg hoe Alexander Weibel Weibel danst op een koord van papier en neemt Race Horse Company je mee in een hilarische show vol slapstick, zeepbellen, breakdance, hoepels, jongleren en acrobatiek. "In de voorstellingen word je echt meegenomen in het verhaal", vertelt Maaike. "Je voelt je hartslag versnellen. Mijn buren gaan bijvoorbeeld nooit naar het theater, maar dit vinden ze helemaal fantastisch. Ook een aanrader voor theaterhaters dus!"

Word zelf acrobaat

Tijdens Circusstad ontdek je dat acrobatiek in alle soorten en maten bestaat. Maaike: "Je hebt partner-acrobatie, acts met een trapeze, op de grond, in een doek, met springplanken, wipwaps... Je ontdekt een heel breed palet. Zo is er ook een gratis voorstelling van Culbuto, een act met een tuimelaar. Op de wiebelende mast doet hij hele gekke trucs. En als je alles ziet, denk je: dat kan ik ook! Totdat je zelf op je handen gaat staan." Gelukkig willen de artiesten al hun technieken aan je leren tijdens circusworkshops, geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Leer bijvoorbeeld hoelahoepen, jongleren en Marokkaanse piramides maken. "Ook is er een Circus Jungle, een soort circus-apenkooien met koorddansen en jongleren."

Piramide van 150 mensen

Zorg dat je de laatste dag van het festival vââr 12:00 uur op het Schouwburgplein bent: dan bouwen de Castellars (letterlijk: torenbouwers) een menselijke toren van 150 mensen. Maaike: "Dat is een echte traditie uit Catalonië. Het wordt een piramide van acht man hoog. Ik vind het wel spannend, omdat ik nog nooit zoiets heb gezien- maar het zal vast niet mislukken." Rotterdammers worden ook uitgenodigd om mee te bouwen aan de toren. Meedoen aan de menselijke piramide? Door van tevoren deel te nemen aan extra workshops, maak je kans!

Handig om te weten

  • Circusstad Festival Rotterdam is te bezoeken van 3 mei tot en met 7 mei op het Schouwburgplein (vijf minuten lopen vanaf Rotterdam Centraal), de Rotterdamse Schouwburg en het Oude Luxor Theater. Parkeren kan onder het plein.
  • De voorstellingen, workshops en de Circus Jungle zijn leuk voor alle leeftijden. Sommige workshops zijn alleen geschikt voor kinderen vanaf twaalf jaar.
  • Voor de voorstellingen op het Schouwburgplein kun je losse tickets kopen. Veel voorstellingen hier zijn gratis te bezoeken. Ook tijdens een dagje shoppen in Rotterdam is het dus leuk om een kijkje te komen nemen.
  • Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er grote avondvoorstellingen te zien in de Rotterdamse Schouwburg of in het Oude Luxor Theater. In de Schouwburg zijn ook overdag dagelijks voorstellingen te zien. Lees meer informatie over de tickets op de website van Circusstad Festival Rotterdam.
  • Op het festivalterrein kun je ook een lekker hapje eten.
Foto 2. Geniet van de meest bizarre acts. Foto: Fred Ernst
Foto 3. Je zit met je neus bovenop de acts. Foto: Fred Ernst
Foto 4. Leer zelf allerlei acrobatische kunstjes. Foto: Fred Ernst
Foto 5. Jongleren lijkt makkelijker dan het is! Foto: Fred Ernst

Laatst gewijzigd: 2017-05-03 13:19:20 · Gepubliceerd: 3 mei 2017 - 734