Duik in de Japanse popcultuur in het Tropenmuseum

Tentoonstelling Cool Japan | Reportage door

Cool Japan neemt je mee in de wereld van anime en kawaii

28 september 2018 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De kleurrijkste tentoonstelling ooit komt na het succes in Museum Volkenkunde op een andere locatie terug: Cool Japan is nu te zien in het Tropenmuseum. Pokémon, Hello Kitty, Godzilla en andere Japanse klassiekers komen tot leven. In de tentoonstelling ontdek je dat je de Japanse cultuur niet alleen in Japan vindt, maar overal. Bijna alle games en tekenfilms die je kent komen uit Japan - zelfs onze eigen Alfred Jodocus Kwak heeft deels Japanse roots. Duik in de wereld van kawaii, cosplay én horror.

Foto 1. Kawaii! Japanners houden van alles wat er schattig en lief uitziet. Foto: DagjeWeg.NL.

Hello Kitty zegt moshimoshi

Japanser kan het niet: een ronddraaiend plateau met daarop een grote kimono en zo'n beetje alle beroemde figuren uit Japanse strips (manga), tekenfilms (anime) en games. Pikachu, Hello Kitty, Goku, Link; een paar figuren die triljoenen hebben opgeleverd en in Cool Japan te zien zijn. Er zijn ook een paar verrassingen: zo is Super Mario hartstikke Japans en heeft ook Nederlandse klassieker Alfred Jodocus Kwak deels Japanse roots. En als het niet uit Japan komt, is het wel geïnspireerd op of een remake van iets Japans. Met zo'n levendige en veelzijdige cultuur is het niet gek dat Japans een breed begrip is. Met leuke tests en interactieve games ontdek je hoeveel jij van Japan weet en wat andere bezoekers typisch Japans vinden. Waarschuwing: alle games en quizzen zijn ontzettend leuk en ontzettend verslavend. Door alle interactie en vrolijke games tussendoor is Cool Japan ook heel leuk voor kids. De games, series en comics van de jaren negentig zijn nu immers weer helemaal hot.

Nieuw: in het Tropenmuseum is voor het eerst in Nederland een installatie van de Japanse kunstenaar Sebastian Masuda te zien. Het zuurstokroze 'Colorful Rebellion - Seventh Nightmare' was eerder te zien in Tokio, New York en Miami.

Van traditionele kimono naar kleurig kawaii

Naast de quizzen en spelletjes is de kleding een van de leukste onderdelen van de tentoonstelling. Je ziet moderne en strak designs, traditionele kimono's en natuurlijk de street style van Harajuku girls: meisjes die zich extreem kleurrijk en kawaii (schattig) kleden met een speelse knipoog. Zoals lieflijke maar wel érg korte jurkjes, kettingen gemaakt van speelgoed en veel knuffelachtige mutsen en tasjes. Er staat zelfs een paar Hello Kitty pumps in een vitrine, ooit gedragen door Lady Gaga. J-pop, de Japanse muziek, is wereldwijd als muziekvorm niet populair. Maar de visuele invloeden van de Japanse music scene zijn dat stiekem wel: sterren als Katy Perry en Lady Gaga laten zich tijdens optredens en in videoclips vaak beïnvloeden door de Japanse popcultuur.

Hysterische fans en dansende robots

De Japanse cultuur heeft wereldwijd een hysterische horde aan fans. Sommigen zijn zo dol op bepaalde strips, series of games, dat ze verkleed als hun favoriete karakters bijeenkomen op gigantische events. Dit heet cosplay en is inmiddels ook al naar Nederland overgewaaid. Nog zo'n Japanse vondst waar de rest van de wereld blij mee is: gezellige robots. In de tentoonstelling Cool Japan maak je zelf kennis met een robot die écht met je kan praten en met wie je zelfs samen kunt dansen.

Absolute meesters van horror

Tip: niet alle onderdelen zijn geschikt voor kinderen... Er is een onderdeel twaalf plus - al mag die leeftijdsgrens van ons nog wel wat hoger - en compleet gewijd aan een ander klassiek Japans genre: horror. Grote horrortitels als The Ring en The Grudge zijn namelijk allemaal Japans en in hun originele versies nog véél enger. Niet schrikken dus als je voorbij een tv loopt en het meisje uit The Ring op je afkomt. Eng dus, maar ook interessant: Japanners hebben al eeuwen een fascinatie voor legendes en mythes vol monsters en ander gegriezel.

Foto 2. Lekker kawaii: speelgoed en een tamagotchi als ketting. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Iconen uit de Japanse cultuur: de kimono, Hello Kitty, Pokémon, Super Mario en meer. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Een Japanse televisiehit uit de jaren negentig: Dragon Ball Z, met als eyecatcher hoofdpersoon Goku. Foto: DagjeWeg.NL.
Ook games als The Legend of Zelda komen uit Japan. Foto: DagjeWeg.NL.
De tentoonstelling is lekker interactief: speel gaandeweg spelletjes en doe mee aan een speciale quiz. Foto: DagjeWeg.NL.
Hier komen kawaii mode, liefde voor popcultuur en Japanse iconen samen: Hello Kitty pumps, gedragen door Lady Gaga. Foto: DagjeWeg.NL.
In de ruimte voor überfans van Japan vind leuke spelletjes. In het Japans, dus het is even uitvogelen. Foto: DagjeWeg.NL.
Laatst gewijzigd: 2018-09-28 15:35:29 · Gepubliceerd: 2017-05-26 12:48:40 - 7277