1

Feest in Friesland: de 82e Sneekweek gaat van start

Dobber naar Sneek voor zeilwedstrijden, kermis en livemuziek

Sneekweek 2017 Nieuws door
Foto 1. De Vlootschouw op vrijdagavond. Foto: Sneek Promotion

archief oud artikel 3 augustus 2017 Toerisme Sneek, Friesland Overal livemuziek, foodtrucks en een gezellig vakantiesfeertje. Oh ja, en natuurlijk de meer dan duizend zeilschepen die strijden om de winst! Op vrijdag 4 augustus start de 82e editie van de Sneekweek. Zorg dat je deze week rondom Sneek en het Sneekermeer te vinden bent, want al sinds de start in 1934 is het zeilevenement één groot feest. Petra Miedema van Sneek Promotion: "Gezinnen met kinderen, jongeren die willen stappen of juist mensen die geïnteresseerd zijn in cultuur: er is voor iedereen iets te doen!"

Zeilwedstrijden op het Sneekermeer

De Sneekweek is het grootste zeilevenement op binnenwater van Europa. Deden er tijdens de eerste Sneekweek in 1934 nog 177 deelnemers mee, inmiddels strijden er tijdens deze feestweek dagelijks honderden zeilboten op het Sneekermeer. "Alle zeilers kunnen zich inschrijven voor een wedstrijd", vertelt Petra. "Je zeilt in je eigen klasse, zoals de Flits, de Regenboog en de Optimist. Iedere dag is er een dagprijs te winnen; geen groot geldbedrag, maar toch is het een prestigekwestie!" Het bruisende middelpunt van de Sneekweek is het Starteiland, vijf kilometer vanaf Sneek zelf. Petra: "Hier heerst echt een vakantiegevoel, alleen al omdat je met een pontje naar het eiland moet. 's Morgens zijn de zeilwedstrijden, 's middags kun je bijvoorbeeld op een rondvaartboot richting de stad stappen of zelf een elektrisch sloepje huren." Wees niet bang om op het water tegen de zeilboten te botsen: die varen in afgebakende banen.

Vlootschouw op vrijdag

De Sneekweek is dus meer dan de zeilwedstrijd. "In de loop der jaren is het een openbaar evenement geworden met allerlei activiteiten in de stad", vertelt Petra. "Op vrijdagavond wordt de Sneekweek officieel gestart. Het begint met een voorprogramma bij de Waterpoort, met vanaf 21:30 uur de Vlootschouw: een officieel momentje waarbij de commissaris van de koning aanwezig is. Boten uit alle klassen varen door de verlichte grachten van Sneek. Er is ook een muziekboot en bijvoorbeeld de 'Boot van de Culturele Hoofdstad van Europa' - dat is Leeuwarden in 2018. De Vlootschouw eindigt met groot vuurwerk, een prachtig gezicht!"

Kermis, rock-kerkdienst en rubberbotenrace

De rest van de week geniet je in de hele stad Sneek van allerlei leuke activiteiten. Petra: "Er zijn zeven muziekpleinen, een grote kermis en voor de kinderen zijn er speciale kindermiddagen. Op zondag 13 augustus is er een openbare rock-kerkdienst met een U2-tributeband. Allemaal gratis toegankelijk!" Ook de rubberbotenrace is een aanrader: in een rubberboot race je door de grachten met allerlei obstakels. "Er is een brandweerboot die jou kan natspuiten en voor extra punten moet je ballen opvissen. Altijd een hilarische aangelegenheid!" 's Avonds gaat het dak in Sneek eraf; dan geniet je van leuke feestjes in de binnenstad.

Sneekweek: praktische informatie

  • De Sneekweek duurt van 4 tot en met 13 augustus 2017. Tussen 5 en 10 augustus beginnen de zeilwedstrijden dagelijks om 10:00 uur, op vrijdag al om 09:00 uur. De hele week zijn er leuke activiteiten te doen in en rondom Sneek. Bekijk het programma van de Sneekweek.
  • Tussen Sneek en het Sneekermeer rijdt een heuse Sneekweekbus. Ook is het eiland goed te bereiken met een boot, auto of fiets. Zin in een beetje beweging? Dan is het een mooie wandeling van vijf kilometer. De overtocht met het pontje kost €2,- (retour).
Foto 2. Slotconcert van de Sneekweek. Foto: Sneek Promotion

Laatst gewijzigd: 2017-08-02 16:22:37 · Gepubliceerd: 3 augustus 2017 - 3243

Dit past bij 'Feest in Friesland: de 82e Sneekweek gaat van start'