Het totaal waanzinnige project van Charlotte Salomon

Hoe Charlotte Salomon haar leven herschiep in de oorlog.

Tentoonstelling Charlotte Salomon Nieuws door
Foto 1. Een zelfportret van Charlotte Salomon. Foto: Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam © Stichting Charlotte Salomon

archief oud artikel 20 oktober 2017 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Charlotte Salomon was een Duitse Jood wiens leven verre van gemakkelijk was. Al op jonge leeftijd pleegde haar moeder zelfmoord. Ze was 22 jaar toen ze van Berlijn naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk vluchtte, na de Kristallnacht in 1938. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, pleegde ook haar grootmoeder zelfmoord. Hoe hield Charlotte Salomon zichzelf op de been?

Daar kom je achter bij de tentoonstelling over de artistieke nalatenschap van Charlotte Salomon, te zien in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Charlotte begon aan een 'totaal waanzinnig project' om mentaal te overleven en schilderde honderden gouaches; schilderijen van waterverf waarbij de achtergrond niet meer zichtbaar is. Hiermee herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk genaamd Leven? Of theater? In 1943 werd Charlotte Salomon in Auschwitz vermoord, op dat ogenblik vijf maanden zwanger.

Na de oorlog

Haar vader en stiefmoeder vonden haar uit meer dan achthonderd bladeren bestaande, geschilderde levensverhaal na de oorlog. Vlak voor haar deportatie had ze het in bewaring gegeven met de woorden: 'Bewaar dit goed, het is mijn leven'. Haar vader en zijn vrouw gaven het kunstwerk aan het Joods Historisch Museum, die delen van het werk langs musea over de hele wereld lieten reizen. Het Joods Historisch Museum stelt het werk voor het eerst in zijn totale omvang tentoon.

Haar vader en stiefmoeder gaven in 1963 een interview voor het 'Pariser Journal'. Bekijk hieruit een fragment:

Wie is Charlotte?

Hoewel velen zich afgevraagd hebben in talloze films, boeken en theatervoorstellingen wie Charlotte was, spreekt haar eigen werk het meest tot de verbeelding. Hieruit blijkt haar duistere familieverleden en haar strijd met de naderende dood. Een vriend van Charlotte voorspelde dat ze voorbestemd is om boven de middelmaat uit te stijgen. Was dit zo? Oordeel het zelf in het Joods Historisch Museum!

De tentoonstelling over het werk en leven van Charlotte Salomon is van 20 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018 te zien in het Joods Historisch Museum. Dit museum is dagelijks geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. Tickets kosten € 15,00 voor volwassenen en € 7,50 voor jongeren van dertien tot zeventien jaar. Kinderen tot zes jaar mogen gratis naar binnen en tot en met twaalf jaar betalen kinderen € 3,75. Een rondleiding van één uur kost € 80,00 met een groep van maximaal achttien personen.
Donderdag 31 oktober wordt er een symposium gehouden over Charlotte Salomon in het museum. De entreeprijs hiervoor is € 35,00. Kijk op de website voor meer informatie hierover.
Foto 2. Uit de collectie van Leven? Of theater? Foto: Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam © Stichting Charlotte Salomon
Foto 3. Leven? Of theater? Foto: Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam © Stichting Charlotte Salomon
Foto 4. Gouache van Charlotte Salomon. Foto: Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam © Stichting Charlotte Salomon

Laatst gewijzigd: 2017-11-17 12:39:53 · Gepubliceerd: 2017-10-12 17:22:12 - 776