1

Het krioelt van de giftige kikkers en slangen in Naturalis

Giftige praktijken in Naturalis

GIF! in Naturalis Nieuws door
Foto 1. Het gilamonster: een van de giftige beesten in de tentoonstelling in Naturalis. Foto: Naturalis © Marten van Dijl.

archief oud artikel 23 oktober 2017 Toerisme Leiden, Zuid-Holland "Waah, moet je kijken! Wat een mooie pijlgifkikker!" Tot zover onze Freek Vonk imitatie. In de nieuwe tentoonstelling GIF! in Naturalis neemt Freek Vonk je in filmpjes - en even enthousiast als altijd - mee in de wereld van giftige planten en dieren. Ontdek wat gif nuttig maakt, voor welke giftige beesten je moet oppassen en hoe je zelf een antigif maakt. Drie redenen op een rij waarom de tentoonstelling de moeite waard is.

1. Ontmoet giftige dieren in het echt

In de tentoonstelling gáát het niet alleen over giftige beesten, je zíet ze ook echt. Bij binnenkomst sta je al gelijk oog in oog met een van de machtigste, giftigste beesten ter wereld: de koningscobra. Leuk weetje: deze grote gifslang is persoonlijk favoriet van Freek Vonk. Daarnaast bewonder je kleurrijke pijlgifkikkers, die gelijk opvallen. Een goudgele, een felblauwe: je hebt ze in allerlei soorten, maten en kleuren. Een wel heel bijzonder beest is het gilamonster, een bijzondere en zeldzame hagedis. Het gilamonster is hieronder in een filmpje te zien. Leuk: kijk mee met de dierenverzorger die de giftige dieren uit de tentoonstelling elke dag voert.

2. Ga zelf aan de slag

Er is veel te zien, maar je gaat ook zelf aan de slag in de tentoonstelling. Ontdek welke paddenstoelen giftig zijn en welke niet door je eigen paddenstoelmaaltijd te koken. Onderzoekers en avonturiers in spe pakken net als Freek hun koffer in voor een verre reis. Welke spullen heb je nodig in de jungle? En wat mag je niet vergeten als je naar de woestijn gaat? Voel hoe echte slangenhuid voelt en bekijk in het lab gif onder een microscoop. Leuk: kijk mee met een gif-demo in het lab. Op wisselende tijden kun je demonstraties bijwonen en leer je meer over bepaalde zaken, zoals hoe gif nou eigenlijk werkt en hoe een gifslang zijn maaltijd verorbert.

3. Freek Vonk is een blij ei

Als iedereen zo gepassioneerd vertelde als Freek Vonk, hadden we misschien met z'n allen vroeger een stuk beter opgelet op school. In de tentoonstelling GIF! duik je met hulp van Freek in de wereld van gif. Hij vertelt je van alles over de eigenschappen van giftige beesten. Wat maakt ze zo bijzonder? Dat gaat natuurlijk op z'n Freeks: superenthousiast en nog ontzettend leerzaam ook. Leuk en leerzaam voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Voorproefje: bekijk hieronder het filmpje waarin Freek Vonk over het gilamonster vertelt.

De tentoonstelling GIF! in Naturalis is tot en met 2 september 2018 in het entreegebouw (het Pesthuis) van het museum te zien. Volwassenen betalen € 12,00 entree, kinderen € 9,00 per persoon. Let op: Wegens verbouwing is sinds 1 september 2016 het grootste deel van Naturalis gesloten. De verbouwing duurt naar verwachting tot eind 2018.
Foto 2. Samen met Freek Vonk op avontuur in de tentoonstelling GIF! in Naturalis. Foto: Naturalis.
Foto 3. Duik zelf het lab in met leuke opdrachten of woon een gif-demonstratie bij. Foto: Naturalis.

Laatst gewijzigd: 2017-10-24 17:27:13 · Gepubliceerd: 23 oktober 2017 - 1060