Naar het front als een Duitse soldaat in WOI

Beleef de Eerste Wereldoorlog in 3D

Tentoonstelling Front 14/18 Nieuws door
Foto 1. De tentoonstelling Front 14/18. Foto: Waterliniemuseum

archief oud artikel 1 december 2017 Toerisme Bunnik, Utrecht Het is 1914 en er dreigt oorlog uit te breken tussen Nederland en Duitsland. De Duitse soldaten trekken naar het front. In hun marsuitrusting zit een kleine camera, om bijzondere gebeurtenissen en persoonlijke belevenissen in beeld te brengen. De foto's van de tweede Duitse frontsoldaten zijn bewaard gebleven en komen met 3D-techniek tot leven in de tentoonstelling Front 14/18 in het Waterliniemuseum!

De Eerste Wereldoorlog

Voor de Duitse frontsoldaten Karl Bußhoff en Otto Mötje is het wennen aan het front. Ze krijgen veel indrukken van het vreemde land waar ze verkeren, fotograferen de verwoeste muren en gebouwen en de nieuwste wapens. Ook het dagelijks leven leggen ze vast op de gevoelige plaat van de kleine camera die ze meekregen naar het front om gebeurtenissen in beeld te brengen. Op de foto's van de tentoonstelling Front 14/18 in het Waterliniemuseum zie je vrienden van de twee Duitse soldaten, maar ook gevangengenomen en gesneuvelde vijanden.

3D-techniek

Via een speciale 3D-techniek komen de tachtig foto's echt tot leven. Zodra je de 3D-bril opzet, lijkt het of je ook in de frontlinie staat. Doordat de foto's realistisch worden, zie je wat een gruwelijke oorlog de Eerste Wereldoorlog is geweest. Tegelijkertijd kun je ook de kant van de geallieerden ervaren in het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten. Hier zie je hoe de Nederlandse soldaten de Nieuwe Hollandse Waterlinie inzetten als machtig wapen en belangrijke verdedigingslinie tegen de nazi's. Laat je door één van de gidsen rondleiden door het fort en leer alles over de mobilisatie van Fort bij Vuren en hoe soldaten hun tijd hier vier jaar spendeerden!

Dit moet je weten:

  • Front 14/18 is nog tot en met 1 april 2018 te zien in het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten te Bunnik, Utrecht.
  • Toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen bij een entreebewijs voor het Waterliniemuseum.
  • Bekijk meer interessante tentoonstellingen op DagjeWeg.NL.
  • De tentoonstelling was eerder al te zien in Duitsland en België, maar het eerst de eerste keer dat de reizende tentoonstelling Nederland aandoet.
Foto 2. De foto's van de Duitse soldaten komen tot leven met een 3D-bril. Foto: Waterliniemuseum
Foto 3. Ervaar het leven aan de frontlinie. Foto: Waterliniemuseum

Laatst gewijzigd: 2017-12-11 11:12:08 · Gepubliceerd: 1 december 2017 - 729

Activiteiten Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Nu te bezoeken

Tijdwachters van het Fort


NIEUW! Nieuwe GPS speurtocht voor kinderen. FORTtreffelijk heeft een Augmented Reality #kinderfeestje waarbij kinderen foto's moeten maken in andere tijdperken! Boek snel je eigen feestje!

Vanaf volgende week te bezoeken

Luchtoorlog boven Noord-Holland in kleur


Luchtoorlog boven Noord-Holland in kleur