Feest aan Zee: Scheveningen bestaat 200 jaar!

Er is extra veel te doen in Scheveningen dit jaar

Dagje uit in Scheveningen Nieuws door
Foto 1. Scheveningen bestaat in 2018 maar liefst 200 jaar. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

archief oud artikel 8 januari 2018 Toerisme Scheveningen, Zuid-Holland Lang gelee plaatste Jacobus Pronk in 1818 het allereerste badhuis van Scheveningen aan zee. En bam: een populaire badplaats was geboren. Tweehonderd jaar later gaat het Scheveningen nog steeds voor de wind. En om dat te vieren is er in 2018 extra veel te doen in Scheveningen en Den Haag. Feest aan Zee brengt het hele jaar door familievriendelijke festivals, nostalgische tentoonstellingen en een vleugje romantiek naar de kust.

Themaweken Feest aan Zee

Om te vieren hoe leuk en veelzijdig Scheveningen is, zijn er drie themaweken in 2018. Eentje voor romantici, eentje voor festivalgangers en eentje voor kinderen en gezinnen.

Liefde aan Zee. Vanaf 9 tot en met 18 februari 2018. Samen over het strand wandelen, vanuit het reuzenrad op De Pier uitkijken over de skyline en het water... Scheveningen is sowieso al een romantische plek. Maar tijdens Liefde aan Zee kun je er écht niet omheen. Dansen in het Kurhaus, wegzwijmelen bij een serenade aan zee: in de week rond Valentijnsdag is Scheveningen de hoofdstad van de liefde.

Festival aan Zee. Vanaf 1 tot en met 20 juni 2018. In juni wemelt het op de boulevard van de muziekliefhebbers en festivaltijgers. Samen meedeinen op je favoriete deuntjes en meezingen met hits van vroeger en nu. Juni is muziekmaand in de badplaats! Onder andere Festival Classique en Vlaggetjesdag komen voorbij. Kom een verse haring happen terwijl je naar je favoriete band luistert.

Kind aan Zee. Vanaf 17 tot en met 28 oktober 2018. In deze periode, rond de herfstvakantie, is er aan de kust extra veel voor kinderen te doen. Of het nu peuters of pubers zijn: voor iedereen staat er wel iets op het programma. Zo kun je knutselen met vondsten van het strand, alles leren over de strand en de zee en echte haaien bekijken in SEA LIFE aan de boulevard.

Een bijzonder uitzicht: vanaf 12 februari tot en met 12 april 2018 worden er door machines 20 gigantische ringen in het strand van Scheveningen gegraven. Deze ringen symboliseren 200 jaar Scheveningen. De zandringen zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Must see tentoonstellingen

Musea in Den Haag en Scheveningen tonen massaal hun liefde voor het jubileumjaar met speciale tentoonstellingen die de levendige geschiedenis van de badplaats laten zien.

Het Wilde Oog - Scheveningse en Spakenburgse Diva's in Atrium Den Haag. Te zien vanaf 24 februari tot en met 15 maart 2018. De titel van de tentoonstelling zegt het al: je gaat kijken naar Scheveningse diva's - in klederdracht, welteverstaan. Annie, Corrie, Tini, Hendrikje, Mengsje en Wijmpje uit Scheveningen en Spakenburg stapten uit hun comfortzone en werden door musea in hun ouderwetse klederdracht kunstig en modern op de kiek gezet.

In touw voor de toerist in Muzee Scheveningen. Te zien vanaf 10 mei tot en met 9 september 2018. Deze tentoonstelling geeft je een kijkje achter de schermen. Want Scheveningen is alleen zo groot geworden door alle mensen die daar keihard voor hebben gewerkt. Veel van die beroepen bestaan nu niet meer. Zo liepen er vroeger badmannen, badvrouwen, ezeltjesdrijvers en ijsverkopers rond op het strand. Wie waren zij en hoe hebben ze de bloei van Scheveningen ervaren?

Van kuren tot kitesurfen. 200 jaar badcultuur in Haags Historisch Museum. Te zien vanaf 30 juni tot en met 11 november 2018. Vroeger kwamen er alleen mensen van adel naar Scheveningen om een paar daagjes exclusief te kuren. Tegenwoordig ligt het strand vol zonaanbidders, stappen we sneller naar de viskraam dan naar een fancy restaurant en zien we er meer kitesurfers dan koetsrijders. Maak in deze tentoonstelling een reis door de tijd en ontdek hoe het was om vroeger een toerist in Scheveningen te zijn.

Meer tips in Scheveningen

 • Ga voor een dagje plezier op De Pier in Scheveningen;
 • Wist je wel dat De Pier een eigen foodboulevard heeft? Je kunt er heerlijk eten;
 • Behoorlijk fancy, maar je kunt zelfs overnachten op De Pier;
 • Een stukje lopen vanaf de boulevard vind je retrowinkel Bennies Fifties. Heerlijk om even rond te snuffelen;
 • Slechts een tramritje verder vind je nog meer uitstapjes in Den Haag.
 • Foto 2. De Pier is het centrum van entertainment in Scheveningen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
  Foto 3. Vrouw kijkt over het strand uit vanaf De Pier. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
  Foto 4. Het beroemde Kurhaus aan de boulevard. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

  Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:31:01 · Gepubliceerd: 8 januari 2018 - 8139