Escaperoom geopend in Slot Loevestein

Beleef de meest briljante gevangenisontsnapping uit onze geschiedenis

Slot Loevestein Nieuws door
Foto 1. De eerste mensen die opgesloten zaten kregen tips van Hugo de Groot zelf! Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen

archief oud artikel 7 februari 2018 Opmerkelijk Poederoijen, Gelderland Ontsnappen op de plek waar de meest geniale gevangenisontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond? Vanaf nu kan het, want in Slot Loevestein is een escaperoom geopend! Los binnen de tijd alle puzzels op, ontrafel de geheimen en zorg dat je op tijd ontsnapt uit je cel, net als Hugo de Groot. Extra leuk: deze escaperoom is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen!

In de huid van Hugo de Groot

Als elfjarig jongetje werd de extreem slimme Hugo de Groot al toegelaten aan de Universiteit van Leiden om rechten te studeren. En dat is maar goed ook want hij wordt nu als één van de grondleggers van het Internationaal Recht beschouwd! Vanwege een meningsverschil dat hij had met Prins Maurits werd Hugo vastgezet in Slot Loevestein. Levenslang gevangenzitten hing hem boven het hoofd, maar gelukkig bedacht zijn vrouw Maria een slimme verwisseltruc. Door zich in 1621 in een boekenkist te verstoppen wist Hugo uit Slot Loevestein te ontsnappen. Zo geniaal, daar kunnen de meeste illusionisten alleen maar van dromen. En juist op die historische plek kun jij nu ook ontsnappen uit een cel. In de duistere vertrekken van het kasteel speel je een zenuwslopend spel en kruip je in de huid van Hugo de Groot.

Opgesloten vanwege je mening

Terwijl de klok doortikt moet je samen met je teamgenoten, puzzels, raadsels en geheimen oplossen zodat je binnen de tijd uit je cel kunt ontsnappen. Tijdens het spel ervaar je hoe het is om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt. Of omdat je een mening hebt die afwijkt van de rest. "Het thema 'vrijheid van meningsuiting' is sinds een aantal jaar zeer actueel", aldus Ien Stijns, directeur van Slot Loevestein. "Met de escaperoom willen we bezoekers van deze tijd, zowel jong als oud, de ervaring laten ondergaan van wat het betekent om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt. Een mening die kan afwijken van de mening van een ander, maar daarmee niet fout of goed is. Daarnaast willen wij ook mensen prikkelen om naar Loevestein te komen en de rijke geschiedenis zelf te ervaren."

Opening

Bij de opening was niemand minder dan Hugo de Groot zelf aanwezig. Dat is maar goed ook, want na een eerdere succesvolle ontsnapping was hij de aangewezen persoon om de eerste opgesloten personen van tips te voorzien. De escaperoom werd op woensdag 7 februari feestelijk geopend en onder andere de burgemeester van Zaltbommel, wethouders van gemeenten Woudrichem en Lingewaal en een gedeputeerde van de provincie Gelderland mochten de escaperoom als eerste uitproberen. Escaperoom De Groote Ontsnapping is nu voor iedereen te boeken!

Handige weetjes

  • In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot uit Slot Loevestein ontsnapte;
  • Ontsnappen kost € 109,- per groep van minimaal drie en maximaal zeven personen. In het weekend, op donderdag- en vrijdagavond en na 17:00 uur op woensdag, donderdag en vrijdag is de prijs € 129,- per groep;
  • Een kamer reserveren kan heel gemakkelijk via de website;
  • Er is een kinderversie van Escape Loevestein met minder moeilijke puzzels. Geef het van tevoren op als je met een grote groep kinderen komt. In principe kan iedereen van alle leeftijd spelen, al moet altijd één deelnemer 18+ zijn.
Foto 2. Ontsnap nu net als Hugo de Groot uit Slot Loevestein! Foto: Slot Loevestein
Foto 3. Slot Loevestein van bovenaf. Foto: Slot Loevestein

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:44:56 · Gepubliceerd: 7 februari 2018 - 2811

Activiteiten Slot Loevestein

Nu te bezoeken

Tijdelijke tentoonstelling ‘Tegenpolen


“Ben je voor of tegen?” In een wereld vol conflicten horen we deze vraag steeds vaker. En is ons standpunt niet een van de velen? In de nieuwe tentoonstelling “Tegenpolen” op Slot Loevestein zie...

Vanaf morgen te bezoeken

Verhalen komen tot leven...Bunkertocht


Tijdens de Bunkertocht van circa n uur vertelt onze gids hoe 250 Duitse militairen tijdens de oorlog op deze plek hebben gewerkt en geleefd.

Lezing | Wartime Actionstations: UK Airfields


Lezing | Wartime Actionstations: UK Airfields

Rondleiding Verborgen Vesting


10 maart: Een uniek kijkje in de Oude Vesting van Bergen op Zoom.

Paasweekend op Slot Loevestein


Paasweekend op Slot Loevestein Hugo de Groot werd geboren op 10 april 1583, 1e Paasdag. En Slot Loevestein viert dat graag met alle Hugo’s. Heet jij Hugo? Dan krijg je op 1e en 2e Paasdag een...

Vanaf volgende week te bezoeken

Speuren naar paaseieren


Op Tweede Paasdag, maandag 1 april kunnen kinderen komen zoeken naar paaseieren tussen het militair erfgoed.

Stadswandeling | Ontdek de stad met een gids


Stadswandeling | Ontdek de stad met een gids

Binnen enkele weken te bezoeken

Weekend van verdedigingserfgoed Slot Loevestein


Eeuwenlang zorgden forten, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Dit weekend 20 en 21 april openen erfgoedlocaties hun deuren, waaronder Slot Loevestein. Museumgidsen vertellen...