1

Deventer is jarig en viert feest met leuke evenementen

Uitstapjes in Deventer   Nieuws door
Foto 1. Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De stad bestaat inmiddels 1250 jaar. Foto: VVV Deventer.

archief oud artikel 17 februari 2018 Toerisme Deventer, Overijssel Koekstad, boekenstad en een van de oudste steden van Nederland: Deventer is jarig! De stad bestaat in 2018 maar liefst 1250 jaar en viert dat onder andere met stadswandelingen, tentoonstellingen en popconcerten.

Een van de oudste Nederlandse steden viert feest

  • In de tentoonstelling Stromen door de tijd in Museum De Waag leiden historische personages je langs de hoogtepunten van 1250 jaar Deventer. Bekijk topstukken uit de erfgoedcollectie en ontdek dankzij 3D-reconstructies en historische animaties hoe de stad er eeuwen geleden uitzag. Te bezoeken vanaf 17 juni 2018 tot en met 30 september 2018.

  • Een gigantisch muziekspektakel op het Grote Kerkhof: de Grote Kick-Off in augustus en Grote Kick-Off in september. Het muzikale evenement is al jaren een traditie in Deventer, maar speciaal voor jubileumjaar worden er extra concerten in september aan toegevoegd. Welke artiesten komen optreden is nog een verrassing, maar een feestje wordt het sowieso.

  • Geen Deventer zonder boeken en geen boeken zonder Deventer! De tentoonstelling Deventer Boekenstad in Museum De Waag laat zien waar de stad zijn bijnaam aan te danken heeft. Wist je dat je in Deventer de oudste stadsbibliotheek van Nederland en de grootste boekenmarkt van Europa vindt? Verschillende topstukken laten een rijke geschiedenis aan boekdrukkunst zien. Te bezoeken vanaf 13 oktober 2018 tot en met 20 januari 2019.

  • Leer elk straatje, elk bijzonder gebouw en alle mooie verhalen van de eeuwenoude stad kennen. Met de stadswandeling Ontdek Deventer 1250 te voet ga je onder leiding van een gids alle middeleeuwse straatjes en steegjes van Deventer door. Bekijk het oudste woonhuis van steen in Nederland en bewonder pronkstukken zoals de Grote of Lebuinuskerk. Ontdek alles over Deventer, vanaf 768 tot nu. De stadswandeling wordt iedere dinsdag tot en met zondag in 2018 georganiseerd.

Al 600 jaar houdbaar: Deventer Koek

Behalve boeken is Deventer natuurlijk bekend om zijn koeken. De stad heeft niet voor niets de bijnaam Koekstad. In de tentoonstelling Deventer Koek in Museum De Waag ontdek je wat er zo bijzonder is aan dit eeuwenoude (geheime) recept. Ze noemen Deventer Koek ook wel het best bewaarde geheim van de stad. Eeuwen geleden werd koek een belangrijk handelsproduct en een populaire snack. De kruidkoek werd het paradepaardje van de stad en is na zeshonderd jaar nog steeds immens geliefd. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 3 juni 2018. Leuk: er is ook een koekwandeling en veel restaurants in Deventer zetten dit jaar extra gerechten met Deventer Koek op hun menu.

Als je dan toch in de buurt bent, ga dan gelijk even langs bij de Deventer Koekwinkel. Hier vind je de beroemde koek in allerlei soorten en maten, plus nostalgische trommeltjes en andere koekgerelateerde artikelen. Op dinsdag tot en met zaterdag kun je hier ook aanschuiven voor een kopje koffie en een stukje koek in de koffie- en theeschenkerij in de winkel.

Bekijk wat er nog meer te doen is in Deventer.
Foto 2. Een foto uit de tentoonstelling 'Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar'. Foto: Deventer Verhaal © Coelingh J.H. Rutgers Deventer - Assenstraat 1931.
Foto 3. Maak een sfeervolle stadswandeling door een van de oudste steden van ons land. Foto: VVV Deventer.
Foto 4. Vergeet ook zeker niet een Deventer Koek mee naar huis te nemen! Foto: VVV Deventer.

Laatst gewijzigd: 2018-02-19 11:54:26 · Gepubliceerd: 2018-02-13 17:27:34 - 2782