Zandsculpturenfestijn: een museum van zand

Ga naar 't Veluws Zandsculpturenfestijn |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Bekende kunstwerken komen tot leven in zandcreaties

7 april 2018 Toerisme Garderen, Gelderland De Sterrennacht van Vincent van Gogh ken je vast wel, of Rembrandt van Rijns Nachtwacht. Maar heb je deze bekende kunstwerken al eens van zand gezien? Bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn krijg je dit jaar de kans! Het thema van het seizoen van 2018 is namelijk Hollandse Meesters, met zandkunstwerken van schilderijen en scènes uit het leven van bekende Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw! 't Veluws Zandsculpturenfestijn is geopend van vrijdag 13 april tot en met zaterdag 27 oktober 2018.

Foto 1. Herken jij de Hollandse meester van dit werk? Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Van Rembrandt tot Frans Hals

Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Jan Steen, Johannes Cornelisz. Verspronck en Frans Hals. Allemaal bekende schilders van Nederlandse bodem die kunstgeschiedenis schreven. Tijdens 't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen staan deze en andere bekende Hollandse meesters centraal. Bewonder bekende schilderijen, prenten en tekeningen, allemaal afgebeeld in zand! De zandkunstenaars hebben goed nagedacht over de taferelen die ze uit willen beelden in zand. Zo zie je hoe het leven er vier eeuwen geleden uitzag als je de huiskamers van Jan Steen inkijkt, maak je kennis met het Melkmeisje van Vermeer en sta je oog in oog met zeehelden van Ferdinand Bol.

Lijkt het zandbeeld wel op het origineel? Vergelijk de zandbeelden met de 'echte' schilderijen in de expositieruimte van 't Veluws Zandsculpturenfestijn. Hier hangen de Hollandse meesterwerken, tot in detail nageschilderd door kunstschilder Jacob Tuijn. Onder andere de Nachtwacht hangt hier, op ware grootte!

De Nachtwacht in 3D

Terwijl je langs en om een zandbeeld loopt, voelt het net of je zelf deel uitmaakt van het schilderij. Maak een selfie met Vincent van Gogh en waan je in vroegere tijden als je diverse oude ambachten ziet afgebeeld. Een weverij, lijstenmakerij, etsendrukker: allemaal van zand. Hét pronkstuk: de Nachtwacht! Dit schilderij is door de kunstenaars in 3D nagemaakt van zand. Dit doen ze ook nog eens heel groot, misschien wel een nieuw wereldrecord? Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in de verduisterde ruimte, waar de mooiste gebouwen van vroeger van zand zijn nagemaakt. Achter de ramen van bijvoorbeeld het Gezicht op Delft van Vermeer zie je lichtjes branden en de torens zijn prachtig uitgelicht. Benieuwd hoe het maken van zandsculpturen in z'n werk gaat? Bekijk snel de video!

Raad de tegelspreuk

In het overdekte gedeelte van het Zandsculpturenfestijn vind je zo'n veertig sculpturen van zand. Al deze sculpturen beelden een verschillend tafereeltje uit, die slaan op een tegelspreuk. Weet jij welke spreuk wordt bedoeld? Als je alle vragen goed hebt ingevuld en alle tegelspreuken hebt geraden, maak je kans op leuke prijzen. Leuk voor kinderen: bewonder alle zandsculpturen van boven terwijl je jezelf naar de overkant fiets op de verhoogde monorail. Plof daarna neer bij lunchroom De Rozentuin en laat je verwennen. Tip! Probeer de Veluwsche Koffietafel eens; een soort high tea, maar dan met koffie en allerlei lekkernijen van de Veluwe.

Dit moet je weten:

  • Wat? 't Veluws Zandsculpturenfestijn;
  • Waar? In Garderen;
  • Wanneer? Geopend van 13 april tot en met 27 oktober 2018. Op maandag tot en met vrijdag open van 10:00 uur tot 17:30 uur en op zaterdag tot 17:00 uur. 's Zondags gesloten! Ook geopend op Koningsdag (11:00 uur tot 17:30 uur), Hemelvaartsdag (13:00 uur tot 17:30 uur) en Tweede Pinksterdag (13:00 uur tot 17:30 uur);
  • Hoe duur? Een entreekaartje voor dertien jaar en ouder kost € 9,50. Kinderen van zes tot en met twaalf jaar betalen € 4,50 en kinderen tot en met vijf jaar hebben gratis entree. Parkeren is gratis. Tip: Bestel tickets met korting via DagjeWeg.NL Tickets!

Bestel meteen tickets voor 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Foto 2. De kunstwerken zijn allemaal gemaakt van zand. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn
Foto 3. Hollandse meester Rembrandt van Rijn. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn
Foto 4. Zandkunstenaar aan het werk. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn
Het Melkmeisje van Vermeer. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:30:33 · Gepubliceerd: 2018-03-27 16:04:12 - 3931