Bewonder de jurken van Jan Taminiau in Utrecht

Tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections | Nieuws door

Topstukken uit de collectie van Taminiau in een tentoonstelling

17 april 2018 Toerisme Utrecht, Utrecht Een van Nederlands bekendste en meest toonaangevende modeontwerpers is toch zeker Jan Taminiau. Niet voor niks was hij de eerste modeontwerper van Nederlandse bodem die een van zijn creaties gedragen zag worden door prinses Máxima. In de tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections in het Centraal Museum Utrecht schitteren tientallen topstukken van hem en leer je met andere ogen kijken naar het werk van de meester der couture.

Foto 1. Topstukken van Jan Taminiau staan centraal. Foto: Marc de Groot - styling: Maarten Spruyt - visagie: Irena Ruben.

Máxima is fan

Lady Gaga, koningin Máxima en prinses Claire van Luxemburg; allemaal zijn ze gespot in outfits gemaakt door Jan Taminiau. De iconische blauwe jurk die Máxima droeg bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 bijvoorbeeld, was van zijn hand. Sinds Taminiau in 2001 cum laude slaagde aan de kunstacademie in Arnhem is hij eigenlijk niet meer uit de schijnwerpers van modeminnend Nederland te slaan.

Tip! Het museum is ook vier keer 's avonds geopend: op de donderdagen 3 mei, 7 juni, 5 juli en 2 augustus. Tijdens deze zomeravonden is Jan Taminiau zelf ook aanwezig. Hij treedt deze avonden in gesprek met een van zijn inspiratiebronnen, bijvoorbeeld Pascale Gatzen, hoofd van de Master Fashion Design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, op 3 mei. Tijdens deze avonden heb je de kans om de bekende modeontwerper te ontmoeten!

Jan Taminiau: Reflections

Vanaf 21 april tot en met 26 augustus zijn tientallen topstukken van Jan Taminiau te bewonderen in het Centraal Museum Utrecht. Zij vormen het decor van de overzichtstentoonstelling Jan Taminiau: Reflections. Deze werken komen uit verschillende musea, het atelier van Taminiau's modemerk en privéverzamelingen. Extra leuk: een hele nieuwe collectie couturestukken beleeft in deze tentoonstelling haar première!

Neem alvast een kijkje bij de tentoonstelling! Let op, de tekst gaat verder onder de video.

Styling door Maarten Spruyt

De tentoonstelling is op een bijzondere manier vormgegeven, met decors van stylist Maarten Spruyt. Hij werkt al jarenlang samen met grote namen in de modewereld. Door de bijzondere vormgeving van de tentoonstelling hoopt het museum dat je de ontwerpen van Taminiau met andere ogen leert bekijken; meer vanuit de ontwerper. Naast de kledingstukken staat namelijk het ontwerp- en denkproces centraal. Hoe komt een couturestuk tot stand? Waar haalt Taminiau zijn inspiratie vandaan? Hoe combineert hij klassiek en vrouwelijk met het conceptuele en experimentele?

Praktische informatie:

  • Wat? Tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections;
  • Waar? In het Centraal Museum Utrecht;
  • Wanneer? De expositie opent op zaterdag 21 april en is te zien tot en met 26 augustus 2018. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor volwassenen kost € 13,50 en voor kinderen van dertien tot zeventien jaar € 5,50. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen.
Foto 2. Naast jurken zie je ook andere kledingstukken. Foto: Marc de Groot - styling: Maarten Spruyt - visagie: Irena Ruben.
Foto 3. Bewonder schitterende jurken! Foto: Marc de Groot - styling: Maarten Spruyt - visagie: Irena Ruben.
Foto 4. De jurken worden tentoongesteld in een bijzondere setting. Foto: Marc de Groot - styling: Maarten Spruyt - visagie: Irena Ruben.
Jan Taminiau. Foto: Marc de Groot - styling: Maarten Spruyt - visagie: Irena Ruben.
Laatst gewijzigd: 2018-04-17 14:51:37 · Gepubliceerd: 2018-04-10 14:54:36 - 3850