Ga met Escher op reis in het Fries Museum

Escher op Reis |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Tachtig werken van de beroemde kunstenaar zijn te zien

22 april 2018 Toerisme Leeuwarden, Friesland Maurits Cornelis Escher. Bij het horen van die naam denken heel veel mensen aan de driedimensionele tekeningen die zo kenmerkend zijn voor hem. Tekeningen waar je wel drie keer naar kijkt, omdat ze vol gezichtsbedrog zitten. Wat veel mensen echter niet weten, is dat Escher afkomstig is uit Friesland! Het Fries Museum brengt in een grootschalige tentoonstelling een ode aan hem.

Foto 1. Foto: Dag en Nacht (1938), M.C. Escher © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

Ga met Escher mee

Escher ging op reis door Europa, op zoek naar inspiratie voor zijn tekeningen. Hij vertrok uit zijn geboorteplaats Leeuwarden en zette koers naar Italië, bezocht Zwitserland en ging ook naar Spanje. De locaties in het buitenland hadden grote invloed op Eschers werk: hij voelde zich er erg in zijn nopjes en begon met experimenteren met opvallende perspectieven. In de expositie Escher op reis in het Fries Museum in Leeuwarden treed je in de voetsporen van Escher, aan de hand van een audioguide die is ingesproken door acteur Pierre Bokma.

Tip! In de tentoonstelling Phantom Limb: art beyond Escher, ook te zien in het Fries Museum, zie je kunst met gezichtsbedrog van hedendaagse kunstenaars. Niet is wat het lijkt...

Tachtig originele prenten

Van 28 april tot en met 28 oktober zijn ongeveer tachtig originele prenten, twintig tekeningen en diverse foto's, brieven en voorwerpen van Escher te zien. Deze werken laten zijn ontwikkeling van technisch begaafd graficus tot wereldberoemd kunstenaar zien. Je merkt de technische en wiskundige trucjes die Escher toepast, maar ook zijn voorliefde voor het Italiaanse landschap. Zelf kun je ook aan de slag als Escher! Maak je eigen houtsnede in de Escherstudio, nagebouwd naar voorbeeld van zijn werkplaats in Rome. Of maak een selfie met de bol waarin je de studio gereflecteerd ziet; net zoals in het topstuk 'Hand met spiegelende bol'.

Eschers 'Dag en Nacht'

Een bijzonder voorwerp uit de collectie is de beroemde houtsnede 'Dag en Nacht', die Escher maakte in 1938. Op deze prent zie je het Nederlandse landschap van akkers, dorpen en water. Naar boven toe vervormen de akkers tot zwarte en witte vogels die in tegengestelde richting vliegen. Links op de prent is het dag, terwijl het rechts nacht is. Dit is één van Eschers eerste landschapsprenten, een echt Hollands plaatje. Hoewel zijn omgeving de prent aanvankelijk maar 'eigenaardig' vond, werd het een van Eschers bestverkopende prenten. Hij drukte er ruim 650 van af met carbonpapier!

Dit moet je weten:

  • Wat? Tentoonstelling Escher op reis;
  • Waar? In het Fries Museum in Leeuwarden;
  • Wanneer? De expositie opent op 28 april en is te zien tot en met 28 oktober;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor volwassenen kost € 18,00 en voor kinderen van vier tot zeventien jaar € 6,50.
Foto 2. Foto: Nachtelijk Rome - Kerkjes, Piazza Venezia (1934), M.C. Escher © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:32:10 · Gepubliceerd: 2018-04-17 14:44:20 - 9092