Aan de slag als een echte dokter

Meer informatie over Rijksmuseum Boerhaave |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Pak de Dokterstas op in Rijksmuseum Boerhaave

2 juli 2018 Wetenschap Leiden, Zuid-Holland Hoe weet je of iemand ziek is? En belangrijker nog; wat heeft hij of zij onder de leden? In de tijd van Herman Boerhaave was dat een hele opgave, want er was niet eens een thermometer beschikbaar. Ga samen op pad met de Dokterstas in Rijksmuseum Boerhaave en ontdek wat de patiënt onder de leden heeft. Daarvoor tuur je door de beroemde microscoop van Antoni van Leeuwenhoek en pak je de stethoscoop erbij om je hartslag te meten.

Foto 1. Aan de slag als een echte dokter. Foto: Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave is vernoemd naar een bijzondere wetenschapper: Herman Boerhaave. Hij was een echte alleskunner, maar boven anatoom, onderzoeker, docent en botanicus, was hij een arts, die probeerde mensen te genezen. Door de nieuwe familieactiviteit De Dokterstas maken bezoekers kennis met deze inspirerende man. En gaan ze hem een handje helpen! De activiteit is geschikt voor een begeleider met kind(eren) van 8-12 jaar. Samen gaan de deelnemers de uitdaging aan om te ontdekken wat de patiënt van dokter Boerhaave mankeert. De Dokterstas leidt je door het museum en door opdrachten te doen en vragen te beantwoorden kom je erachter wat het meisje heeft.

Tuur door de microscoop

"Voor De Dokterstas hebben we replica's gemaakt van objecten uit ons museum. Zo is er een replica van de beroemde microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, die groot genoeg is om met kleine handen te bedienen", vertelt Desirée Hagens van Rijksmuseum Boerhaave. Bij de replica's van de objecten horen opdrachten, zoals: "Hoeveel microscopen kun je vinden in het museum?" en "Kun je zien welke diertjes van Leeuwenhoek zag?" Met een stethoscoop, die ook in de tas zit, meten kinderen hun eigen hartslag en doen ze dat nog eens na een aantal kniebuigingen. "Zo ontdekken ze wat het effect van beweging is op je hartslag." Voor begeleiders zit er een routekaart in de tas en - heel belangrijk - de antwoorden op de vragen. Voor geïnteresseerde deelnemers zitten er extra vragen in de tas.

Anatomisch theater

Museum Boerhaave is een bijzonder museum, waar je het werk van beroemde wetenschappers ontdekt. En je kunt plaatsnemen in een Anatomisch Theater: een plek waar vroeger mensen ontleed werden, ten behoeve van de wetenschap. In het vernieuwde (2017, red.) museum mogen bezoekers zelf aan de slag. Lees wat je allemaal in het museum kunt doen in: Rijksmuseum Boerhaave: interactief paradijs voor wetenschappers in spe.

Foto 2. Tel elkaars hartslagen. Foto: Rijksmuseum Boerhaave

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 12:00:44 · Gepubliceerd: 2018-07-02 16:40:20 - 2456