1

Hoera, Toverland is uitgebreid, en hoe!

DagjeWeg.NL testte Port Laguna en Avalon

Ga naar Toverland Reportage door
Foto 1. Achtbaan Fenix in het nieuwe themagebied Avalon is niet voor watjes. Foto: Toverland.

archief oud artikel 7 juli 2018 Toerisme Sevenum, Limburg Met de toverspreuk "discover your own magic" openden de directeuren van Attractiepark Toverland samen met tovenaar Merlijn zaterdag het vernieuwde Toverland, na een verbouwing van ongeveer een jaar. Een nieuwe spectaculaire achtbaan, bootjesattractie en twee compleet nieuw themagebieden heeft het Limburgse attractiepark erbij gekregen. Samen maken deze het park maar liefst anderhalf keer zo groot als voorheen. Dat moesten we natuurlijk testen, dus DagjeWeg.NL zette koers naar Sevenum!

Magische fantasiewereld

De beloftes waarmee Toverland ons naar Limburg lokten, zijn niet mis. Een nieuwe achtbaan van veertig meter hoog, een waterattractie, themagebied Avalon en een nieuw entreegebied, Port Laguna, stonden op het wensenlijstje van het park. Een flinke uitgave, want deze investering kost Toverland maar liefst 35 miljoen euro. Met deze investering hoopt het attractiepark je fantasie flink te prikkelen. Bij de poorten van Port Laguna verlaat je Nederland en stap je de magische wereld van Toverland binnen, is de gedachte. Wij moeten eerlijk bekennen, dat is goed gelukt! Allerlei toverachtige figuren staan onze komst op te wachten, zoals piraatachtige Portwachters, de juttersfamilie Magistralis die in Port Laguna 'wonen' en natuurlijk tovenaar Merlijn. Maar hoe ziet Port Laguna eruit?

Port Laguna

Eenmaal in Port Laguna tref je een strand, ondiepe lagune, magische gebouwen en een openluchtpodium aan. Op de achtergrond zorgt een muziekje voor een relaxte sfeer; we horen zomerse klanken, kabbelend water en meeuwen. Het voelt een beetje alsof je op vakantie bent in een idyllisch havenstadje en de magie van Toverland begint dan ook meteen op ons in te werken. Fun fact: de muzikale omlijsting heeft Toverland speciaal laten componeren door het Duitse bedrijf IMAscore, die eerder muziek voor Toverland maakte, maar ook voor Phantasialand, Movie Park Germany en Walibi Belgium. In Port Laguna bevindt zich een boulevard, die in de vorm van een hoefijzer om de lagune is gebouwd. Hier vind je shops, horeca en de show Magiezijn. Het idee van de boulevard is leuk, maar er is (nog) niet genoeg te beleven om er te blijven hangen. In onze ooghoek hebben we namelijk achtbaan Fenix gespot, en daar willen we naartoe! Gelukkig kan Port Laguna rekenen op een magische toekomst: het is de bedoeling dat hier parades, vuurwerkshows en zelfs een viersterrenhotel komen.

Avalon: twee nieuwe attracties

De echte publiekstrekkers van het nieuwe Toverland zijn wing coaster Fenix en bootjesattractie Merlin's Quest. De eerste is een achtbaan waarbij de stoeltjes aan weerszijden van de rails hangen. Deze gigant gaat maar liefst driemaal over de kop, zoeft onder bruggen door en laat je bijna eindigen in het water. Dat alles met een snelheid van 95 kilometer per uur na een vrije val van 40 meter hoog. Ter vergelijking: de enige hogere achtbaan in Nederland is de Goliath in Walibi, die zes meter hoger is. Jammer genoeg kampte de achtbaan gelijk na de opening met een softwareprobleem en konden we hem slechts eenmaal testen, later op de dag. Gelukkig heeft Toverland niets teveel beloofd: de achtbaan is spannend maar niet te eng, maakt niet misselijk en is een lange wachtrij waard! Bootjesattractie Merlin's Quest valt daarentegen een beetje tegen. Hierbij vaar je in twaalf minuten door de wateren van Avalon. Onderweg passeer je vier darkridegedeeltes met de boekenkast van tovenaar Merlijn, bewegende elfjes, zeemeerminnen en een hoop nevel. Het verhaal van de attractie, dat je met tovenaar Merlijn op zoek gaat naar de bron van eeuwige jeugd, ontgaat je een beetje en behalve de darkridegedeeltes is de vaartocht nogal saai.

Zo ziet een ritje in Fenix eruit:

Zes magische themagebieden

Merlin's Quest en Fenix zijn te vinden in Avalon, het tweede nieuwe themagebied van Toverland. Avalon is de mysterieuze wereld van de almachtige tovenaar Merlijn, waar ook het mythische zwaard Excalibur vast zit in een steen (probeer het zwaard maar uit de steen te trekken, leuk voor foto's). Het verhaal achter Avalon, met tovenaar Merlijn en zijn bondgenoot, vuurvogel Fenix (ja, de achtbaan stelt een vogel voor), komt ook hier goed uit de verf. Fantastische decoratie en vrijwel geen onnodig zichtbare constructies zorgen ervoor dat je je écht even in een sprookjeswereld waant! De twee nieuwe themagebieden passen goed bij de vier spannende themagebieden die Toverland al had. Ook in deze themagebieden is de decoratie prijzenswaardig. Zo leuken acteurs en wonderlijke machines de wachtrij voor bobsleebaan Blitz Bahn op en staat naast houten achtbaan Troy (de langste, snelste en hoogste houten achtbaan ter wereld) een enorm houten paard: het paard van Troje.

Dit vonden wij leuk:
 • Die magie! De nieuwe themagebieden zijn goed gethematiseerd en gedecoreerd, net als de overige gedeelten van het park, en voelen daardoor écht magisch aan;
 • Merlijn, de familie Magistralis en de andere karakters die in Toverland 'wonen', lopen gewoon door het park en willen gerust met je op de foto;
 • Achtbaan Fenix is een welkome toevoeging aan het aanbod attracties dat Toverland al heeft. De balans tussen rustige attracties voor enerzijds peuters en kleuters en anderzijds heftigere attracties voor oudere kinderen en volwassen is erg goed;
 • Met de nieuwe themagebieden is het park zeven hectare groter geworden. Je vermaakt je hier dus prima een hele dag!
Dit vonden wij minder leuk:
 • Voor sommige attracties sta je bijna een uur in de rij, zonder dat je vermaakt wordt of weet hoelang je nog moet wachten. Dat kan beter voor een magisch park!
 • Het verhaal achter bootjesattractie Merlin's Quest komt niet echt uit de verf. De bron van eeuwige jeugd hebben wij in ieder geval totaal gemist. Het zou leuk zijn als het verhaal al begint bij vaargedeelte vââr de darkride;
 • In de show in het Magiezijn gaat de familie Magistralis met jou toveren, is de belofte. Maar meer dan wat spreuken voorlezen en met je vinger zwaaien doe je eigenlijk niet. Jammer, deze show had een stuk interactiever kunnen zijn.

Goed om te weten:

 • Wat? Attractiepark Toverland;
 • Waar? In het Limburgse Sevenum;
 • Wanneer? De nieuwe gedeelten van het park zijn sinds 7 juli 2018 open voor het publiek. Het park is dagelijks vanaf 10:00 uur geopend. Kijk op de website voor de sluitingstijden, deze wisselen per dag;
 • Hoe duur? De prijs per persoon voor een toegangskaartje verschilt per seizoen. In de wintertijd zijn bepaalde attracties en themagebieden gesloten en is een ticket goedkoper. Online tickets zijn altijd voordeliger dan kaartjes aan de kassa.
Foto 2. Het mythische zwaard, Fenix en de wateren van Avalon, waar de bootjes van Merlin's Quest door varen. Foto: Facebook Attractiepark Toverland.

Laatst gewijzigd: 2020-02-18 09:36:23 · Gepubliceerd: 7 juli 2018 - 7810