Vlaamse musea boos om naaktcensuur Facebook: "u maakt ons bestaan moeilijk"

Facebook verwijdert post over Peter Paul Rubens wegens naaktcensuur

Musea in België Nieuws door
Foto 1. Vlaamse musea en culturele instanties hopen dat hun ludieke actie en open brief een einde aan de kunstcensuur op Facebook maakt. Foto: Flemish Masters.

23 juli 2018 bijgewerkt: 13 juli 2023 Opmerkelijk Antwerpen, Antwerpen Lekker is dat. Post je als Vlaams museum trots op Facebook een geweldig mooi schilderij van Peter Paul Rubens, haalt Facebook het bericht weer weg. Waarom? Naaktcensuur. Rubens hield er namelijk van om naakte vrouwen te schilderen - en dat mag niet rondzwerven op Facebook, vindt Mark Zuckerberg. Vlaamse musea en culturele instanties zijn het zat dat kunst wordt gecensureerd en hebben een open brief naar Facebook gestuurd. Resultaat: Facebook nodigde de Belgen uit op de koffie. Reactie: prima, maar dan liever een Belgisch biertje.

Toerisme Vlaanderen schrijft brief aan Zuckerberg

Artistieke censuur is Peter Paul Rubens niet vreemd. Al in de zeventiende eeuw wilde de kerk dat er lendendoekjes over bepaalde lichaamsdelen in zijn kunstwerken werden gedrapeerd. Tegenwoordig steek Mark Zuckerberg een stokje voor de kunst van de Vlaamse Meester - ook wel meester van vrouwelijk naakt. Dat komt door de naaktcensuur van Facebook: bepaalde lichaamsdelen worden geblokkeerd. En dat zit Vlaamse musea dwars. In de open brief aan Mark Zuckerberg vertellen ze dat 'hoewel ze er stiekem om moeten lachen, de culturele censuur van Facebook het leven moeilijk maakt'. Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen: "Sociale media en kunst hebben heel wat gemeen. Kunst verbindt. Sociale media verbinden. En onze Vlaamse Meesters ook. Vandaar dat we in dialoog willen gaan met Facebook om onze kunst ook daar zichtbaar te maken. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om cultureel erfgoed te onderscheiden van puur naakt?"

Naaktkijkers in Rubenshuis weggestuurd

In een ludiek filmpje laten Toerisme Vlaanderen en Vlaamse musea en culturele instanties zien hoe belachelijk artistieke censuur eigenlijk is. In het Rubenshuis in Antwerpen worden bezoekers die kunst van Rubens bekijken tegengehouden door de naaktpolitie.

Wie was Peter Paul Rubens?

Peter Paul Rubens is een zeventiende-eeuwse kunstenaar en de bekendste Vlaamse Meester. Hij was meester in vrouwelijk naakt. Hij staat bekend om zijn barokstijl, kleur, compositie, techniek en in het schilderen van vrouwelijk naakt. De schilderijen zien er levensecht uit en eren vrouwen in hun meest pure vorm: inclusief vetrollen en cellulitis.
Foto 2. Door de actie zijn de Belgen door Facebook uitgenodigd op de koffie om over de kwestie te praten. Foto: Flemish Masters.

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:33:49 · Gepubliceerd: 23 juli 2018 - 3905