1

Rembrandt en Saskia: verliefd, verloofd, beroemd

Lief en leed in de Gouden Eeuw in het Fries Museum

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw Nieuws door
Foto 1. Dit persoonlijke kunstwerk is voor het eerst in ruim 250 in Nederland te zien. Schilderij: Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in rijk gewaad, 1633-1642, olieverf op paneel Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister. Foto: Fries Museum.

archief oud artikel 23 november 2018 Geschiedenis Leeuwarden, Friesland Het is misschien wel het beroemdste Friese bruidspaar ooit: Rembrandt van Rijn en Saskia Uylenburgh. In 1634 trouwden ze in Sint Annaparochie, waarna ze verhuisden naar Amsterdam. Het Fries Museum neemt je mee door hun relatie en de geschiedenis van Nederland in de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Het huwelijk kende veel ups en downs, net als de tijd waarin ze leefden. Een periode van bloei en voorspoed, die langzaam werd ingeruild voor onvermijdelijke tegenslag.

Rembrandt en Saskia

Saskia is Rembrandts eerste vrouw en zijn grote liefde. De twee ontmoeten elkaar in 1633, wanneer Rembrandt aan het begin van een veelbelovende carrière staat. Saskia is een dochter van een rechter en komt uit een rijke Friese familie. Een korte periode van hofmakerij volgt - zoals dat hoort in die tijd - en al snel trouwen ze in Fryslân. Ze verhuizen na de bruiloft naar Amsterdam, waar Rembrandt zijn atelier heeft. Saskia staat regelmatig model voor de kunstwerken van haar man. Het huwelijk van Rembrandt en Saskia duurt niet lang: ze zijn slechts acht jaar getrouwd. Saskia baart vier kinderen, waarvan er drie in de wieg sterven. Alleen de vierde, Titus, wordt volwassen. Maar dat heeft Saskia nooit meegemaakt: ze sterft enkele maanden na zijn geboorte. Ze is dan pas 29 jaar.

Zeldzame topstukken

De tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw zit vol topstukken. Naast de tekeningen en etsen waarop zijn vrouw als muze pronkt, zijn er ook prachtige en zeldzame schilderijen in de tentoonstelling te zien. Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt, Saskia en profil in rijk gewaad is voor het eerst sinds ruim 250 jaar in Nederland te zien. Rembrandt voltooide het kunstwerk vlak na de dood van zijn vrouw. Een andere blikvanger is een portret van Saskia door meesterleerling Govert Flinck. Flinck kwam ook uit Leeuwarden en kende Saskia - de Friese hoofdstad was in die tijd maar klein. In het trouwjaar van Rembrandt en Saskia verhuisde ook Flinck naar Amsterdam, om bij Rembrandt in de leer te gaan. Rembrandts Zelfportret uit 1632 is tijdens de expo ook in het Fries Museum te zien. Het werk is sinds 1727 niet meer in Nederland gezien.

Liefde in de Gouden Eeuw

In totaal zijn er meer dan 250 objecten in de tentoonstelling te zien, die samen een goed beeld geven van wat liefde in de Gouden Eeuw was. Van de eerste hofmakerij tot luxe bruiloften en van kindersterfte tot overspel: een mix van lief en leed. Er is niet alleen aandacht voor Rembrandt en Saskia, maar ook voor societyhuwelijken in de zeventiende eeuw. Een bruiloft kon vroeger weken duren en kosten noch moeite werden gespaard. Mensen bedachten de gekste dingen om hun liefde voor elkaar te uiten - en om een statement te maken naar de maatschappij toe. Kostbare juwelen, dramatische schilderijen, uitbundige feesten. Kinderen waren de ultieme kroon op een huwelijk in die tijd. Zo werd de familienaam voortgezet en kon men hun status en bezittingen doorgeven. Maar een kinderwens bracht ook tragedie met zich mee. Veel vrouwen overleefden een bevalling niet of ternauwernood en wiegendood en kindersterfte kwamen veel voor. Daarom wilden ouders hun kinderen zoveel mogelijk laten vereeuwigen in familieportretten. Diverse portretten zijn in de expo te zien, onder anderen van Wybrand de Geest, Lambert Jacobsz en Abraham van der Tempel.

Handige informatie

  • De tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw is van 24 november 2018 tot en met 17 maart 2019 in het Fries Museum in Leeuwarden te zien;
  • De tentoonstelling is geschikt voor het hele gezin. Voor kinderen is er een speurtocht met plaatjes en zijn er creatieve doe-opdrachten;
  • 2019 is het Rembrandtjaar. Dan is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn stierf. In verschillende grote steden wordt hij geëerd en zijn er in musea bijzondere tentoonstellingen te zien die je meenemen naar de Gouden Eeuw.
Foto 2. Medewerkers Fries Museum hangen zelfportret van Rembrandt van Rijn (1632) uit de Burrell Collection Glasgow op. Links naast Rembrandt hangt een portret van zijn vrouw Saskia uit 1636, door Govert Flinck. Foto: Fries Museum.
Foto 3. Ets: Rembrandt, Zelfportret met Saskia, 1629-1633. Rijksmuseum, Amsterdam - Legaat van de heer en mevrouw De Bruijn-van der Leeuw, Muri, Zwitserland. Foto: Fries Museum.
Foto 4. Links: Trouwring, 1580-1700, goud, email. Rechts: Zeventiende-eeuwse huwelijksgeschenken uit de collectie van het Fries Museum, Leeuwarden. Foto: Fries Museum.

Laatst gewijzigd: 2018-11-26 13:45:46 · Gepubliceerd: 23 november 2018 - 2606