Wat leeft er bij jou in de sloot? Speur mee tijdens de IVN Slootjesdagen

IVN Slootjesdagen 2019 | Nieuws door

Schatten uit de sloot scheppen en waterproefjes doen aan de waterkant

12 juni 2019 Natuur Landelijk Schaatsers op het water, razendsnelle zwemmers en andere waterdiertjes. Probeer ze bij jou in de buurt te spotten tijdens de IVN Slootjesdagen 2019. Doe van 14 tot en met 16 juni mee met allerlei gratis activiteiten aan de waterkant. Op meer dan honderd locaties door Nederland staan natuurgidsen met schepnetjes en zoekkaarten klaar om je meer over dieren, planten en waterkwaliteit te leren.

Foto 1. Tijdens de IVN Slootjesdagen ontdek je door leuke activiteiten wat er allemaal in de sloot leeft - en waarom slootjes zo belangrijk zijn voor onze natuur. Foto: IVN Natuureducatie.

Kinderen als wetenschappers aan de bak

Schepnetjes en zoekkaarten in de aanslag en speuren maar! Het doel van de Slootjesdagen is om kinderen meer over het waterleven in Nederland te leren, maar ook om onderzoek te doen. Kinderen speuren waterbeestjes op, tellen ze en doen waterproefjes. Dit alles houden ze bij op een telformulier. Na afloop vullen ze de resultaten in op de website van IVN Slootjesdagen. Zo kun je gelijk zien wat de waterkwaliteit van de sloot bij jou in de buurt is! Als iedereen die meedoet z'n scores op de site invult, krijg je dus een overzicht van het waterleven in sloten door het hele land. Met de resultaten brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.

Waarom slootjes belangrijk zijn

IVN wil met de Slootjesdagen op een leuke manier het waterbewustzijn van kinderen en hun ouders en grootouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Daarnaast is het voor kinderen leuk en leerzaam om verschillende insecten te leren kennen en herkennen. Zoals de spinnende watertor, die op het water schaatst in de zomer. In 2018 werd het bootsmannetje het vaakst gespot tijdens de Slootjesdagen. Wie weet dit jaar opnieuw!

Locaties IVN Slootjesdagen

Op de website van IVN Slootjesdagen vind je een compleet overzicht van alle locaties en data. Hieronder alvast wat aanraders.
Foto 2. Doe waterproefjes en speur waterdieren op bij een sloot in de buurt. Foto: IVN Natuureducatie.
Laatst gewijzigd: 2019-06-12 16:38:45 · Gepubliceerd: 2019-06-11 12:05:49 - 246