1

Hoeven in het zand: huifkartocht op Schiermonnikoog

Hop, in galop! In een huifkar het hele eiland over

Harthoorn Huifkartochten   Recensie door
Foto 1. Verken Schiermonnikoog per huifkar. Met een huifkartocht inclusief gids leer en zie je alles van het eiland. Foto: DagjeWeg.NL.

14 augustus 2019 bijgewerkt: 10 september 2021 Natuur Schiermonnikoog, Friesland Klik, klak, klik, klak. Daar komen ze aan! Prachtige Belgische trekpaarden stappen statig het pleintje voor het bezoekerscentrum van Nationaal Park Schiermonnikoog op. Er zitten al zo'n twintig mensen klaar. Sommigen van hen met kindjes op hun schoot, die met grote ogen de mooie dieren en de grote karren die ze voorttrekken gadeslaan. Dit is het startpunt voor de huifkartocht op Schiermonnikoog. Harthoorn Huifkartochten neemt ons mee om ons de mooiste plekjes op het eiland te laten zien. Hop, in galop!

Walviskaak en Eilauners

Na een praktische verdeling omwille van taal - Duitsers in de ene kar, Nederlanders in de andere - beginnen we aan de tocht. Onze kar heeft mazzel: wij hebben een koetsier én een gids. Dat betekent dubbele weetjes over het eiland en de mooie paarden! Vanuit de schaduw van de watertoren vertrekken we richting de kust, recht door het centrum van Schiermonnikoog. Het duurt echter maar eventjes voor we weer stilstaan. De dorpskern van het eiland is zâ klein dat de huifkar er bij tegenliggers niet langs kan. Maar dat mag de pret niet drukken. Onze gids vertelt over het centrum en het toerisme. Zo gingen er vroegen meer boten vanaf het eiland naar Lauwersoog, maar werd er eentje gecanceld zodat toeristen op het eiland moesten blijven eten, om de horeca te stimuleren. En wist je dat de bekende poort in het dorpscentrum een walviskaak is? De gids vertelt ook dat haar opa één van de laatste mensen is die echt Eilauners (Schiermonnikoogs) spreekt. Een bijna uitgestorven dialect, dat officieel tot het Westerlauwers Fries behoort maar wat zo uniek is dat zelfs Friezen het niet kunnen verstaan.

Spectaculaire sprintjes

Zodra we het centrum uit zijn, komt er actie in de tent - eh, huifkar. Hup, op draf! De twee prachtige trekpaarden die onze huifkar voorttrekken hebben de vaart er goed in. We rijden naar de dijk, vanwaar je de Jachthaven kunt zien. En in plaats van het pad de dijk op te volgen, roept de koetsier plots 'Houd je vast!' en denderen we met kar en al recht tegen de dijk omhoog. De kindjes gillen het uit van plezier. Wie denkt dat huifkartochten saai zijn, heeft het flink mis. De paarden rennen zo hard en de kar schudt zo heen en weer, dat je soms even met je billen van de bank af vliegt. Die bank is trouwens extra comfortabel gemaakt met dikke dekens, voor wat demping of voor een extra laagje tegen de koude zeewind als dat nodig is. Bovenop de dijk worden we beloond met een prachtig uitzicht over de zee. We vervolgen de tocht langs het water, door de duinen en met nâg een spectaculaire sprint het gestrekte strand op.

Breedste strand van Europa

De uitgestrekte zandvlakte waar we de paarden even laten bijkomen, is één van de breedste stranden van heel Europa. Je ziet alleen maar zand, zover het zicht reikt. Hier worden de paarden verwend en heb je de kans om ze te aaien en met ze op de foto te gaan. Ze vinden de aandacht hartstikke leuk en genieten van het aaien en de klopjes. Met pijn in ons hart laten we na enkele minuten de indrukwekkende zandvlakte achter ons en rijden we opnieuw door de duinen, waar in de zomer van 2018 een hevige brand woedde. Sommige plantjes in de duinen zijn er een jaar later nog zwart van. Intussen komt de beroemde rode vuurtoren steeds dichterbij en rijden we via het strand terug naar het bezoekerscentrum, waar we begonnen. In ongeveer twee uren hebben we genoten van prachtige uitzichten en zijn we van alles te weten gekomen over de natuur, historie en community van Schiermonnikoog. Een aanrader!

Maak ook een huifkartocht met Harthoorn.

Foto 2. De tocht brengt je langs de mooiste stukjes van het eiland, zoals over het strand en langs de vuurtoren. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Je begint de rit door het centrum van het eiland. Smal en klein, dus soms moet je even wachten. Hier zie je de poort, van de walviskaak. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2021-09-10 12:53:04 · Gepubliceerd: 2019-08-14 15:46:14 - 5000