Dutch design en historische meesterwerken ontmoeten elkaar

Masterly The Hague 2019 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Unieke kunst in prachtige historische panden tijdens Masterly The Hague

18 september 2019 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Wie van kunst houdt, moet van 19 tot en met 22 september in Den Haag zijn. In vier prachtige historische panden tegenover de Hofvijver kun je genieten van moderne kunst én van het werk van de oude Hollandse meesters tijdens Masterly The Hague. Inclusief schilderijen uit particuliere collecties die je normaal niet kunt zien.

Foto 1. Een fraaie witte jurk naast de portretten die het ontwerp inspireerden. Foto: Nicole Marnati - locatie Hoogsteder Museum Stichting.

Vroeger inspireert nu

De panden zelf zijn al prachtig, de speciaal ontworpen stijlkamers doen daar nog een schepje bovenop. Daar vind je het werk van designers, fotografen en kunstenaars van nu, samen met het werk van één van de oude Hollandse meesters waar hun werk op gebaseerd is. Dit leidt tot verrassende inzichten in zowel de moderne als historische kunst. Zo vormt de haute couture van jonge ontwerpers van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten een boeiend samenspel met de portretten van de rijk uitgedoste bourgeoisie van vroeger. En de minimalistische foto die Astrid Zuidema maakte van de structuur van bladeren weerspiegelt het uitgebreide stilleven van Barend van der Meer, hoe verschillend deze kunstwerken verder ook zijn.

Extra locatie

Masterly The Hague was vorig jaar voor het eerst. En het was zo'n groot succes dat er dit jaar een vierde locatie is bijgekomen: Restaurant Royal aan het statige Lange Voorhout. Net als in de andere drie panden waan je je hier even op een koninklijk feest van vroeger. Tussen de portretten van prinsen en prinsessen zie je speciaal voor Masterly The Hague ontworpen juwelen, luxe tassen, goudleren kamerschermen en prachtig aardewerk. Allemaal in sprookjesachtige settings, die ook speciaal zijn bedacht voor dit kunstfestival.

Voor het eerst te zien

Tijdens Masterly The Hague kun je voor het eerst in het openbaar het schilderij zien dat de Haagse schilder Jan ten Compe van Paleis Huis ten Bosch schilderde, meer dan 250 jaar geleden. Dit schilderij is privébezit, maar is nu door iedereen te bewonderen samen met de moderne ontwerpen die erdoor werden geïnspireerd. Bekijk stukken van Bibi Smit, Veld en Vaas, Orange or Red en Meisterwerke.

Ook leuk om te doen in Den Haag

Foto 2. Een foto van Astrid Zuidema naast een stilleven van haar muze Van der Meer (in bruikleen via de Hoogsteder Museum Stichting). Foto: Masterly The Hague.
Foto 3. Een tasje van Hester van Eeghen (photo by Frieda Mellema) met het portret gemaakt door muse Verkolje (in bruikleen via de Hoogsteder Museum Stichting). Foto: Masterly The Hague / Frieda Mellema.
Foto 4. Het kostuum van Yulia Hmarnaia, student Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, met als muze het nog nooit eerder in het openbaar vertoonde schilderij van Paleis Huis ten Bosch door Jan ten Compe. Foto: Masterly The Hague.

Laatst gewijzigd: 2019-09-17 17:58:59 · Gepubliceerd: 2019-09-17 13:24:01 - 380