Stralende tijdreis door indrukwekkende wereld van ijs

Het Nederlands IJsbeelden Festival |  deel via WhatsApp | Nieuws door

IJskoud dagje uit in Zwolle: het Nederlands IJsbeelden Festival

13 december 2019 Toerisme Zwolle, Overijssel Bij binnenkomst is het alsof een gigantische dino ijskoude lucht in je gezicht brult. Het Nederlands IJsbeelden Festival is terug! Op Planet Ice - met temperaturen onder nul graden, dus letterlijk ijskoud - maak je deze editie een R-IJS DOOR DE TIJD. Bewonder mensen en mammoets uit de prehistorie, een ijzig Stone Henge en een bevroren Cleopatra en Napoleon. Zelfs Rembrandt van Rijn is van de partij, inclusief ijsversie van De Nachtwacht. In de Zwolse IJsselhallen wacht een kraakheldere excursie door eeuwen aan geschiedenis op je!

Foto 1. Ga dit jaar op het Nederlands IJsbeelden Festival op tijdreis op een planeet van ijs! Vorig jaar stond het ijskoude festival in het teken van sprookjes en magie. Foto: DagjeWeg.NL.

Bibber door de eeuwen heen

Zoals we van het IJsbeelden Festival gewend zijn, zit de expo vol levensechte details. In de prehistorie zie je een ruziënde raptor en T-Rex en een versierde grot vol Neanderthalers (leuk voor een selfie). Reis door naar de Romeinse tijd, waar een gladiator voor zijn leven vecht tegen een brullende leeuw en neem in de middeleeuwen plaats aan de ijsbar, tussen de rijkelui. Da Vinci, Shakespeare en Rembrandt werken aan hun grootste werken en een stukje verderop staat Marie Antoinette je in de renaissance op te wachten - uiteraard met een assortiment cakejes. Daarna is ineens de industriële revolutie in volle gang, met uitvindingen van James Watt en Thomas Edison. De ontdekking van Amerika, de val van de Berlijnse Muur, inclusief broederlijke kus van Brezjnev en Honecker. Je bibbert van de ene grote happening naar de andere.

IJskoude hoogte- én dieptepunten

Het zou helaas geen realistische tijdlijn zijn zonder een hele hoop ellende. Daarom schuwt het festival ook de meest duistere onderwerpen niet. Sla in de middeleeuwen op de vlucht voor de pest, waar dertig procent (!) van heel Europa aan stierf. Je ziet een onschuldige vrouw op de brandstapel, tijdens de industriële revolutie zwoegen kindjes tot ze niet meer kunnen en in de renaissance staat de guillotine al klaar. Wrede wereldleiders, oorlogen die de hele wereld in vuur en vlam zetten. Ook één van de zwartste bladzijdes uit onze eigen geschiedenis komt uitgebreid aan bod: de Tweede Wereldoorlog, inclusief Achterhuis en Anne Frank. Gelukkig zie je ook ijssculpturen van de bevrijding van Nederland. Een kind dat in een Amerikaanse jeep zit en een soldaat een bosje bloemen aanbiedt. De afwisseling van hoogtepunten, dieptepunten, dramatische en grappige details maakt van het Nederlands IJsbeelden Festival een indrukwekkende reis.

Tip: gratis Zwolle Express

Met de gratis Zwolle Express reis je gemakkelijk van station Zwolle naar het Nederlands IJsbeelden Festival. Vanaf de IJsselhallen rijdt de bus ook gratis door naar het centrum van de stad, zodat je er zonder gedoe een dagje uit van kunt maken. Leuk: de Zwolle Express is een Amerikaanse schoolbus! De bus rijdt dagelijks van 14 december 2019 tot en met 1 maart 2020. De bus is natuurlijk alleen bedoeld voor bezoekers van het ijsbeeldenfestival.

Goed om te weten

  • Het Nederlands IJsbeelden Festival is vanaf 14 december 2019 tot en met 1 maart 2020 te bezoeken in de IJsselhallen in Zwolle;
  • Het festival is vanaf dinsdag tot en met zondag open van 10:00 uur tot 17:00 uur. Tijdens schoolvakanties is het festival ook op maandag open;
  • Kleed je warm aan! In de tentoonstellingsruimte is het zo'n -10 graden Celsius, om de ijsbeelden in goede conditie te houden;
  • Het event werkt dit jaar met tijdsloten, om lange wachtrijen te voorkomen. Het tijdslot bepaalt wanneer je naar binnen mag; je bepaalt zelf hoe lang je binnen wilt rondkijken.
Foto 2. Internationale ijskunstenaars zijn al maandenlang aan het werk om de prachtigste ijssculpturen te maken. Foto: Nederlands IJsbeelden Festival.

Laatst gewijzigd: 2020-02-07 11:27:05 · Gepubliceerd: 2019-12-11 13:38:58 - 6353