Boekenweek 2020: ode aan rebellen en dwarsdenkers

Schrijvers die taboes doorbreken staan in het middelpunt

Tentoonstelling Rebellen en Dwarsdenkers Nieuws door
Foto 1. Met je neus in de boeken tijdens de Boekenweek 2020. Foto: Pixabay

archief oud artikel 6 maart 2020 Cultuur Landelijk Rebelse boeken en dwarse schrijvers, daar gaat het over tijdens de Boekenweek 2020. De verhalen van die onafhankelijke schrijvers hebben we nodig om de steeds veranderende wereld om ons heen te leren begrijpen. Het is dit jaar de 85e editie en deze vindt plaats van 7 tot en met 15 maart 2020. Er is weer van alles te doen!

Özcan Akyol en Annejet van der Zijl

De twee schrijvers die dit jaar in het middelpunt staan, zijn Annejet van der Zijl, de schrijfster van het boekenweekgeschenk en Özcan Akyol, de schrijver van het boekenweekessay. Ze touren door heel Nederland tijdens de Boekenweek om alle vragen te beantwoorden en boeken te signeren. Bekijk het tourschema van Annejet van der Zijl en het tourschema van Özcan Akyol voor een ontmoeting met één van deze schrijvers.

Reptielenles van Sterrin Smalbrugge

Op zaterdag 7 maart om 15:00 uur komt Sterrin Smalbrugge in de Haagse boekhandel De Vries Van Stockum vertellen over de reptielen uit haar boek Het Grote Reptielenboek. En ze komt niet alleen! Ze neemt één van die reptielen mee en leert de luisteraars alles over deze dieren. Na deze reptielenshow van Sterrin Smalbrugge gaat iedereen ongetwijfeld vol nieuwe kennis weer naar huis.

Rebellen & Dwarsdenkers in de kunst

Geen boeken, maar wel poëzie, verhalen en beeldende kunst in de tentoonstelling Rebellen & Dwarsdenkers in WG Kunst in Amsterdam. Een expositie rond hetzelfde thema als de Boekenweek. Onderwerpen als feminisme, gender en seksualiteit komen naar voren in de kunstwerken. Alle kunstenaars zijn kritisch betrokken bij sociale en politieke veranderingen en hebben hun ideeën daarover dan ook in hun kunst verwerkt. De tentoonstelling Rebellen & Dwarsdenkers is te bezoeken van 8 tot en met 22 maart.

Droomverhalen in pyjama

Wie houdt er nou niet van de hele dag in zijn of haar onesie zitten?! Bij de Rebelse Voorleesestafette kan het en wordt er ook nog eens voorgelezen vanuit een heel groot bed. De verhalen die voorbij komen gaan allemaal over rebelse en inspirerende meisjes van vroeger en nu. Een soort pyjamaparty dus! Het enige verschil is dat je achteraf niet in slaap valt, maar geïnspireerd weer vertrekt om je dromen te gaan volgen. Het evenement is op 8 maart van 14:00 uur tot 16:00 uur in de Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum in Utrecht.

Gratis met de trein op 15 maart

Zoals ieder jaar kun je ook nu weer een dag gratis reizen bij NS door het boekenweekgeschenk als OV-kaart te gebruiken. Dit jaar kan dit op zondag 15 maart dus voor activiteiten op die dag kun je ook een stukje verder reizen dan je normaal misschien zou doen.
Foto 2. Özcan Akyol en Annejet van der Zijl. Foto: Anja van Wijgerden

Laatst gewijzigd: 2020-03-06 10:00:40 · Gepubliceerd: 6 maart 2020 - 371