De mooiste bloesemtochten door de Betuwe

Volg mooie routes door de bloeiende Betuwe

Naar de Betuwe Nieuws door
Foto 1. De takken van een bloeiende appelboom. De appelboom bloeit vooral in mei, als laatste van de fruitbomen. Foto: Franz Peischl via Pixabay

7 april 2024 bijgewerkt: 10 april 2024 Toerisme Landelijk Van Kesteren en Ochten tot aan Leerdam: in april en mei bloeien hier overal de boomgaarden. En een boomgaard vol bloeiende bomen is een prachtig plaatje! Dus stap in de auto, op de motor, op de fiets of doe je wandelschoenen aan en geniet van de mooiste bloesemtochten in de Betuwe.

Met de auto langs de bloesems

Verken de Betuwe met de auto en spot van verre de bloeiende bomen. Deze bloesemtocht voor auto's van Routeyou.com is 121 kilometer lang en gaat langs een groot deel van de boomgaarden. In april zie je vooral de pruimen- en kersenbomen bloeien. Eind april en begin mei volgen de de appel- en perenbomen. Via het mooie gebied tussen Kesteren en Maurik rij je naar het hart van het bloesemgebied bij het meer dan 600 jaar oude vestingstadje Buren en Geldermalsen. Door het gebied van het riviertje de Linge toer je naar Leerdam, waarna de tocht over kleine weggetjes afzakt naar de Waal en het rivierenlandschap. Daarna brengt de route je terug in het boomgaardengebied en kronkelt boven Tiel langs weer naar Ochten en Kesteren.

Bloesemalert

Wanneer de bomen in bloei staan is erg afhankelijk van het weer en daarom niet te voorspellen. Gelukkig is er de Bloesemalert-app! Deze app houdt je op de hoogte van de stand van de bloesem, zodat je weet wanneer de bomen bloeien. Hij bevat ook allemaal leuke weetjes en laat zien hoe je de verschillende soorten kunt herkennen.

Helemaal in lentesfeer op de fiets

Voel de lente tot in je botten met een mooie fietstocht langs de bloesems. Zoals de Lingeroute. Eigenlijk in hetzelfde gebied als bovenstaande autoroute, maar dan wel een stukje korter, namelijk 69 kilometer. Start in Geldermalsen, Leerdam of net buiten Gorinchem en rijd langs de ene oever van de Linge heen en langs de andere terug. Daarbij fiets je door mooie dijkdorpjes, langs leuke terrasjes, grienden, uiterwaarden én langs allemaal bloeiende boomgaarden. Een fietstocht die ook buiten het bloesemseizoen erg de moeite waard is.

Fietsen door Buren en de Overbetuwe

Liever een wat kortere fietstocht? Kies dan de 51 kilometer lange Bloesemfietstocht door de boomgaarden die boven Geldermalsen loopt en onder andere door het mooie Culemborg en het bekende bloesemstadje Buren komt. Of ga meer naar het oosten en fiets de Overbetuwe fietsroute van 53 kilometer. Of fiets een rondje rondom Buren van 34 kilometer. Welke fietsroute je ook kiest: ze volgen allemaal de fietsknooppunten, dus je kunt starten waar je maar wilt.

Wandelen langs de boomgaarden

Voor fans van bloesems en wandelen is het Errekomsepad een must. Een klompenpad van 14 kilometer tussen Erichem en Buren dat langs pruimen-, appel-, peren- en kersen- boomgaarden loopt. Dus het hele bloesemseizoen een feestje. Zorg met nat weer voor stevige waterdichte schoenen of laarzen, want dan kan het pad her en der flink modderig zijn. Je kunt dit rondje ook inkorten tot 9 kilometer of juist verlengen tot 18 kilometer. Of combineer deze wandeling met een ander klompenpad, het Teisterbantpad rond Kerk-Avezaath en Zoelen. Stroomruggen, komkleigebieden, monumentale herenboerderijen, een oud landgoed en natuurlijk veel boomgaarden maken dit rondje van 13 of 10 kilometer helemaal af. Honden mogen helaas niet mee, omdat deze paden gedeeltelijk over particulier terrein gaan waar soms vee loopt.

Hike over de dijk

Je komt ook langs veel boomgaarden tijdens een stevige wandeling langs de Linge. Je loopt voornamelijk over de dijk met mooi zicht op de bloeiende boomgaarden én het lieflijke riviertje de Linge. Deze hike van treinstation Geldermalsen naar treinstation Leerdam - of andersom - is 22,5 kilometer. Vanuit Leerdam kun je ook kiezen voor een sluitend rondje over de dijk, met als start en finish het station. Een route van 14 kilometer die je niet alleen langs allemaal bloeiende boomgaarden voert, maar ook langs een mooi fort.

Over kleine weggetjes met de motor

Op Routeyou.com staat ook een mooie bloesemroute voor de motor. Een tocht van 118 kilometer over dijkjes en kronkelende weggetjes, tussen boomgaarden en door de mooie oude stadjes Buren en Culemborg. De route komt zelfs langs het Amsterdam-Rijnkanaal en pakt dus heel wat stukken landschap van de Betuwe mee. Maar de boomgaarden met hun fraaie bloesems blijven toch het hoogtepunt.

Maak een roadtrip door Nederland met een van deze mooie autoroutes. Of ontdek Nederland op de fiets.
Foto 2. De witte pruimenbloesem bloeit samen met de kersenbloesem als eerste. Vaak al begin april. Foto: Maria Godfrida via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2024-04-10 17:59:03 · Gepubliceerd: 7 april 2024 - 33081