Naar de bloesems in de Betuwe: de mooiste bloesemtochten

Toeren met de auto |  
door
Foto 1. De takken van een bloeiende appelboom. De appelboom bloeit vooral in mei, als laatste van de fruitbomen. Foto: Franz Peischl via Pixabay

Volg mooie routes door de bloeiende Betuwe

23 april 2022 Toerisme Landelijk Van Kesteren en Ochten tot aan Leerdam: in april en mei bloeien hier overal de boomgaarden. En een boomgaard vol bloeiende bomen is een prachtig plaatje! Dus stap in de auto, op de motor, de fiets, een E-chopper of doe je wandelschoenen aan en geniet van de mooiste bloesemtochten in de Betuwe.

Met de auto langs de bloesems

Verken de Betuwe met de auto en spot van verre de bloeiende bomen. Deze bloesemtocht voor auto's van Routeyou.com is 129 kilometer lang en gaat langs een groot deel van de boomgaarden. In april zie je vooral de pruimen- en kersenbomen bloeien. Eind april en begin mei volgen de de appel- en perenbomen. Via het mooie gebied tussen Kesteren en Maurik rij je naar het hart van het bloesemgebied bij het meer dan 600 jaar oude vestingstadje Buren en Geldermalsen. Door het gebied van het riviertje de Linge toer je naar Leerdam, waarna de tocht over kleine weggetjes afzakt naar de Waal en het rivierenlandschap. Daarna brengt de route je terug in het boomgaardengebied en kronkelt boven Tiel langs weer naar Ochten en Kesteren.

Bloesemalert

Wanneer de bomen in bloei staan is erg afhankelijk van het weer en daarom niet te voorspellen. Gelukkig is er de Fruitalert! Deze app houdt je op de hoogte van de stand van de bloesem, zodat je weet wanneer de bomen bloeien. Hij bevat ook allemaal leuke weetjes en laat zien hoe je de verschillende soorten kunt herkennen. En wanneer het fruit rijp is het tijd voor een tour langs alle fruitstalletjes in de Betuwe voor heerlijk verse kersen, appels en peren. Je kunt de Fruitalert downloaden voor Android en voor de iPhone en iPad.

Helemaal in lentesfeer op de fiets

Voel de lente tot in je botten met een mooie fietstocht langs de bloesems. Zoals de Lingeroute. Eigenlijk in hetzelfde gebied als de autoroute, maar dan wel een stukje korter, namelijk 70 kilometer. Start in Leerdam of Geldermalsen en rijd langs de ene oever van de Linge heen en langs de andere terug. Daarbij fiets je door mooie dijkdorpjes, langs leuke terrasjes, grienden, uiterwaarden én langs allemaal bloeiende boomgaarden. Een fietstocht die ook buiten het bloesemseizoen erg de moeite waard is.

Door Buren en de Overbetuwe

Liever een wat kortere fietstocht? Kies dan de 51 kilometer lange Bloesemfietstocht door de boomgaarden die boven Geldermalsen loopt en onder andere door het mooie Culemborg en het bekende bloesemstadje Buren komt. Of ga meer naar het oosten en fiets de Overbetuwe fietsroute van 53 kilometer. Welke fietsroute je ook kiest: ze volgen allemaal de fietsknooppunten, dus je kunt starten waar je maar wilt.

Wandelen langs de boomgaarden

De bekende Rode Kruis Bloesemtocht gaat helaas ook dit jaar niet door. Maar daar hebben ze een oplossing voor gevonden: de Rode Kruis Bloesemmaand, waarbij je zelf op stap gaat aan de hand van zes wandelroutes die je kunt downloaden als pdf. Ze hebben allemaal een andere lengte, van 5 kilometer tot 40 kilometer, en ze volgen deels de route van de bekende en geliefde Rode Kruis Bloesemtocht. Je kunt het Rode Kruis steunen met een donatie van minimaal €10,00 voor een herinneringspin.

Over kleine weggetjes met de motor

Op Routeyou.com staat ook een mooie route voor de motor. Een tocht van 118 kilometer over dijkjes en kronkelende weggetjes, tussen boomgaarden en door de mooie oude stadjes Buren en Culemborg. De route komt zelfs langs het Amsterdam-Rijnkanaal en pakt dus heel wat stukken landschap van de Betuwe mee. Maar de boomgaarden met hun fraaie bloesems blijven toch het hoogtepunt.

Maak een roadtrip door Nederland met een van deze mooie autoroutes. Of ontdek Nederland op de fiets.
Foto 2. De witte pruimenbloesem bloeit samen met de kersenbloesem als eerste. Vaak al begin april. Foto: Maria Godfrida via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2022-04-21 16:29:32 · Gepubliceerd: 2020-04-02 21:52:58 - 14861