Orchideeën Hoeve hoopvol: ook in crisistijd een fleurig paradijs

De Orchideeën Hoeve |  deel via WhatsApp | Interview door

Orchideeën Hoeve blijft optimistisch in onzekere coronatijden

4 mei 2020 Toerisme Luttelgeest, Flevoland Een verre reis lijkt verder weg dan ooit, maar als het weer mag is de Orchideeën Hoeve een goede exotische bestemming in eigen land. Dwalen door tropische tuinen, met het geluid van maki's, vogels en andere dieren op de achtergrond. Thomas Maarssen, die het park met zijn broer Jeroen runt: "Ik zit nu naar buiten te kijken en het is snertweer. Het was hier anders deze meivakantie booming business geweest." Volgens Maarssen is het park klaar voor heropening. Sterker nog, het wás er al klaar voor. Er hoeft weinig te gebeuren om de Orchideeën Hoeve coronaproof te maken. "Ik denk dat als mensen hier komen ze niet zo door hebben dat er in de wereld iets veranderd is."

Foto 1. De Orchideeën Hoeve is al weken vrijwel helemaal leeg. Ondanks de omstandigheden is de stemming fleurig. Foto: De Orchideeën Hoeve.

Geluk bij een ongeluk

De Orchideeën Hoeve mag dan al wel een paar weken dicht zijn, stil is het er niet. Eigenaar Thomas Maarssen: "We zijn gewoon verder gegaan met waar we al mee bezig waren. We zijn druk bezig geweest om alles te verzorgen en mooi te houden." En zoals in elk dierenpark gaat the circle of life gewoon door. "Er is hier laatst nog een stokstaartje geboren, die loopt vrolijk rond", aldus Maarssen. "Het verblijf van de maki's is naar buiten verplaatst, we hebben een huisje voor onze mascotte Aart gemaakt. Zo zijn we met een positieve instelling lekker doorgegaan. We hopen dat mensen snel weer bij ons van de mooie dingen van de natuur kunnen genieten." Het klinkt niet alsof het park zich erge zorgen maakt om de toekomst. "We waren ons eigenlijk net aan het klaarmaken voor een vernieuwing waar we voor hadden gespaard. Het is wel zuur dat je dat geld nu ziet verdampen maar aan de andere kant een geluk dat we het hebben. We moeten het nu uit kunnen zitten, dat geeft lucht."

Voorlopig geen lori's voeren

Het park gaat straks uitsluitend met online tickets met tijdsloten van om de twintig minuten werken. "Iedereen moet online een kaartje boeken. Ook kleine kinderen, ook jaarkaarthouders. We willen precies weten wie hier allemaal zijn. Dan moeten we het in goede banen kunnen leiden." Per tijdslot mogen er maximaal vijftig mensen naar binnen, een aantal dat in contact met de gemeente is gebaseerd op een berekening van de grootte van het park en alle looproutes. En natuurlijk wordt het eenrichtingsverkeer op de looppaden, met overal anderhalve meter afstand. Er komen twintig desinfectiepunten op de route, voor als bezoekers hun handen extra willen reinigen. Maarssen: "De Lorituin, waar mensen lori's mochten voeren, blijft eerst wel dicht. Je ziet anders toch dat de lori's van mens naar mens vliegen. Maar dat is het enige dat echt anders is."

Anderhalve meter grootste uitdaging

Relatief kleine wijzigingen dus, dankzij het feit dat de Orchideeën Hoeve al jaren doorlopend vernieuwt. Maarssen: "De online tickets met tijdsloten en het eenrichtingsverkeer hanteerden we eigenlijk in december 2019 al, voor de Kaarsjesavond. En al onze deuren werkten al automatisch, dus dat is nu ook heel handig. Een gewoonte maken van anderhalve meter afstand van elkaar houden is denk ik het lastigst, dat went niet zo snel." Ook daar is het park al op voorbereid; met wat medewerkers is er al een interne afstandsproef geweest. Alles wat binnen eigen macht ligt, wordt al gedaan. Maarssen is nuchter en maakt zich weinig zorgen. Wanneer het park echt weer open zou mogen, vindt hij lastig inschatten."Het klinkt misschien raar, maar ik sta er vrij ontspannend in. Want je bent afhankelijk. Ik heb er verder geen controle over."

Vol vertrouwen langzaam vooruit

"We hebben er wel vertrouwen in. Je hoort in de media ook dat mensen meer in eigen land op stap willen. Als dat weer mag hebben we daar misschien een gelukje mee. Maar je hoopt eigenlijk vooral op de periode daarna, als alles weer loopt." En wat in het vat zit, verzuurt niet. De vernieuwing die op de planning stond is nog steeds een grote wens van het park. Een nieuwe gigantische tropische palmenkas, waar mensen ook bovenin tussen de toppen kunnen lopen. Het duurt nog wel even voor die droom werkelijkheid wordt, maar het park neemt al kleine stapjes naar de heropening toe, om te oefenen voor straks. "We hebben hier natuurlijk verschillende takken van sport. De winkel in ons park hebben we bijvoorbeeld ook dichtgehouden maar per 4 mei gaat die wel weer open. Dat geeft ons de kans om op een hele rustige manier toch weer wat mensen toe te laten in ons bedrijf."

Foto 2. Het leven van de dieren en de natuur in het park gaan onverstoorbaar door. Foto: De Orchideeën Hoeve.

Laatst gewijzigd: 2020-05-26 11:43:30 · Gepubliceerd: 2020-05-01 11:24:53 - 683