1

Wintertuin Experience: botanische theetuin in hartje Baarn

Schuif aan in de jaren twintig kas in het mooie Cantonspark

Wintertuin Experience Reportage door
Foto 1. Schuif aan en waan je in de jaren twintig. Het interieur van de Wintertuin Experience zit vol stijlvolle knipoogjes naar toen. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

9 augustus 2020 bijgewerkt: 17 november 2022 Toerisme Baarn, Utrecht Een vleugje luxe en stijl à la Downton Abbey, een vleugje romantiek à la The Notebook en zelfs een beetje botanische actie die doet denken aan Jurassic Park. De Wintertuin Experience in Baarn heeft het allemaal. Schuif binnen of op het terras aan en geniet van het uitzicht op Cantonspark. Fun fact: zowel het park als de botanische kas zijn rijksmonumenten. Alles ziet er nog net zo uit als in 1914, toen de kas werd gebouwd.

Theeleuten in roaring twenties stijl

Schuif in de Wintertuin aan voor een stijlvolle high tea, een lunch of een drankje en taartje. Serieus, aanrader: neem zo'n lekker taartje. De theetuin is een bekende blikvanger in Baarn en geliefd onder gezinnen, stelletjes, moeders en dochters en dagjesmensen die er dankbaar een wandel- of fietspauze inlassen. In de zomer zit je er heerlijk buiten, in de luwte van de gigantische bomen in het Cantonspark. En in de winter zit je er warmpjes bij in de kas, met nog steeds tropische planten om je heen. Het voelt hier een beetje alsof de tijd stil heeft gestaan, met art-deco details en grote stoelen van rotan en fluweel om in weg te zakken. Ook een hele goede locatie voor een authentieke borrel of een feestje in jaren twintig stijl: de Wintertuin is op verzoek voor zo'n beetje alles te porren.

Foto 2. Het terras voor de kas, een geliefde plek voor een drankje in Baarn. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Escape games met groene twist

De Wintertuin ligt in het prachtige Cantonspark: een grote groene oase vol kronkelende paadjes en bruggetjes. Het zou zonde zijn om die niet te verkennen. Daarom biedt de Wintertuin op locatie verschillende escape games en speurspellen aan. Gewapend met een opdrachtenboekje of een tablet ga je op pad in het park om opdrachten uit te voeren en hints te verzamelen. Bij terugkomst in de kas doe je een poging om de geheimzinnige cryptex en kist te openen en krijg je bij winst een beloning. Er zijn allerlei spellen, geschikt voor kleuters, kinderen en volwassenen. Voor wat extra uitdaging is er binnen in de kas een escaperoom voor bezoekers vanaf twaalf jaar: Elixir. In deze game reis je terug naar 1929 en ga je op zoek naar het laatste ingrediënt om het levenselixir van professor Pulle te brouwen. Pam pam pam... Leuk: de escaperoom en alle escape games hebben allemaal een groene twist, gebaseerd op de wetenschappelijke geschiedenis van de Wintertuin.

Foto 3. Twee meiden proberen een escape game op te lossen. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Oorsprong van de Wintertuin

Zo'n gigantische tropische kas, hoe komt die eigenlijk in Baarn terecht? De Wintertuin inclusief het Cantonspark was vroeger het privé-eigendom van de schatrijke koopman August Janssen (1865-1918), die tijdens werkreizen naar Nederlands-Indië verliefd werd op hun flora. Bij thuiskomst besloot hij palmen, bananenplanten en ander exotisch groen te laten importeren. Om deze planten te laten overleven in het Nederlandse klimaat, liet Janssen in 1914 een tropische kas bouwen. Voor zijn overlijden schonk hij het park en de kas aan de wetenschap en werd het als botanische tuin door de Rijksuniversiteit Utrecht gebruikt. Van 1918 tot 1987 liepen er dagelijks studenten en professoren in het park en de kas rond, om lessen te volgen en onderzoek te doen. In 1987 verkaste de Rijksuniversiteit naar de stad Utrecht en werd de Wintertuin voor de symbolische prijs van één gulden verkocht aan de gemeente Baarn. Het gebouw stond lange tijd leeg en werd door de jaren heen in ere hersteld. Et voilà: de Wintertuin Experience werd geboren.

Foto 4. Een echte eye-catcher: de gigantische palmboom vlakbij de entree in de kas. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 5. De plantenmuur in de kas bestaat uit echte planten en is één van de grootste plantenmuren in Nederland. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 6. Vanaf het terras kijk je uit over het Cantonspark. Het park en de Wintertuin zijn allebei rijksmonumenten. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Dit vind je ook interessant

Foto 7. De Wintertuin Experience in Cantonspark, in Baarn. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2022-11-17 12:23:53 · Gepubliceerd: 9 augustus 2020 - 7598