Ben je in Baarn? Bezoek deze hotspots tijdens je dagje uit

Deze uitjes en bezienswaardigheden in Baarn wil je niet missen

Wat te doen in Baarn? Reportage door
Foto 1. Het Cantonspark, met achter de bomen de Wintertuin Experience. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

2 september 2020 bijgewerkt: 18 januari 2022 Toerisme Baarn, Utrecht Er zijn zoveel mooie hotspots in Baarn! Hier komen puur natuur, rijke historie en koninklijke knipoogjes samen. Tijdens een dagje weg in Baarn wil je onderstaande bezienswaardigheden en adresjes niet missen.

Paleis Soestdijk

Een beetje een dramatisch gezicht zo met die gesloten poorten, maar Paleis Soestdijk is nog steeds een plaatje om te zien. De fietsroute erlangs is ook zeker de moeite waard en vanuit het centrum van Baarn ben je er zo. Grote kans dat je niet de enige bent: het paleis trekt veel mensen die met heimwee voor de hekken foto's staan te maken. Het zwaaiende standbeeld van Juliana heeft inmiddels een hele nieuwe betekenis gekregen.

Naald van Waterloo

Lijnrecht tegenover het paleis vind je De Naald van Waterloo. Een opvallend monument aan het einde van een bosrijk pad. Vooral het verhaal erachter is leuk om te weten: De Naald en het paleis waren cadeautjes aan Willem II, als bedankje van de Staten-Generaal. Willem II kreeg dit gulle cadeau voor zijn strijd tegen de troepen van Napoleon in 1815, die na dit gevecht in Waterloo ten onder ging.

Wintertuin Experience

Baarn barst van de historische gebouwen, want ook de Wintertuin Experience in het Cantonspark heeft een bijzonder verhaal. Een rijke VOC-koopman liet het ooit bouwen om exotische kruiden en planten in te laten groeien. Daarna werd het de studiekas van de Universiteit Utrecht en tegenwoordig is het een theetuin. Nog steeds in de stijl van vroeger, met een gigantische plantenwand en een palmboom tussen de tafeltjes. Je kunt hier ook speurgames en een escaperoom spelen. Het omliggende park hoort bij de Wintertuin en de twee zijn allebei rijksmonumenten.

Pekingtuin

Vroeger was de Pekingtuin echt een tuin, die bij een Chinees landhuis hoorde. Maar dat landhuis is niet meer, dus slaat de naam van het park inmiddels niet echt meer ergens op. De enige oriëntale touch die het park nog heeft, is het Chinese restaurant dat zijn terras in het park heeft. In dit park in hartje Baarn is het heerlijk relaxen. Er is een fontein, een hondenveldje, genoeg picknickruimte en er zijn speeltoestellen voor kinderen. Het leukst is de volière met exotische vogels, waar je heel dichtbij kunt komen.

Station Baarn

Nog een rijksmonument: Station Baarn. Klinkt misschien gek, een station als bezienswaardigheid, maar dit bescheiden treinstation is wel één van de mooiste stations van ons land. Het heeft zelfs een koninklijke wachtkamer, waar Bernhard en Juliana vroeger op hun trein wachtten als ze een uitje maakten. Het station is sinds 1874 in gebruik en is dus ook één van de oudste van Nederland. De tegelwand uit 1946 is mooi om te zien.

Boot Koffie

Bij Boot Koffie verkopen ze alleen the best of the best. Dat wil zeggen: goede koffie voor een eerlijke prijs. Ze hebben nauw contact met koffieboeren in verre landen, waardoor de koffie die je hier koopt helemaal fair-trade-proof is. Wie op zoek is naar een eerlijke koop, is hier dus aan het juiste adres. Op afspraak kun je hier ook een koffiepro worden door een workshop te volgen. Voor je het weet, zet je koffie als een barista en ben je een kei in latte art.

Kasteel Groeneveld

Alsof Baarn nog niet koninklijk genoeg was: er is hier nâg een kasteel te bewonderen! Kasteel Groeneveld was vroeger het woonhuis van rijke regenten. Nu is het een locatie voor tentoonstellingen, markten en andere evenementen. Naast het kasteel vind je het Koetshuis, waar je in het grand café aanschuift voor eten en drinken uit de streek. De bossen rondom het kasteel zijn ook zeker de moeite waard. Er zijn verschillende mooie wandelroutes te volgen. Meer weten over het kasteel? Boek een rondleiding met een gids en ontdek alles.

Ook leuk

Foto 2. Bezoek deze bezienswaardigheden en hotspots in Baarn. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 3. Hekken dicht, maar nog wel te zien: Paleis Soestdijk. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 4. De Naald van Waterloo ligt lijnrecht tegenover het paleis. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 5. De Pekingtuin in Baarn. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 10:00:57 · Gepubliceerd: 2 september 2020 - 4162