Must-sees tijdens een dagje uit in Soest

Op stap in Soest? Sla deze uitjes en bezienswaardigheden niet over

Wat te doen in Soest? Reportage door
Foto 1. Er is zoveel te bewonderen in Soest! Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

6 september 2020 Toerisme Soest, Utrecht Plattelandse sfeer, koninklijke en militaire geschiedenis en prachtige natuur. In Soest heb je het allemaal. Geen wonder dus dat er zoveel goede hotspots in Soest te vinden zijn. Tijdens een dagje weg in Soest mag je deze bezienswaardigheden en uitstapjes niet overslaan.

Historisch centrum

Soest is een prachtig dorpje om doorheen te fietsen of te wandelen. Het centrum staat vol oude boerenhuizen met pittoreske oprijlanen en landerijen en ouderwetse lantaarnpalen. In het oude centrum kom je ook De Oude Kerk tegen. Letterlijk eeuwenoud: de kerk werd gebouwd in 1350 (!) en is door de jaren heen meerdere keren gerestaureerd. Om de kerk heen ligt een tuintje, waar mooie bomen en bloemstruiken groeien.

Soesterduinen

Het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht: de Soesterduinen. Hier voel je je even moederziel alleen, in de Korte en Lange Duinen. Trotseer de zandheuvels of volg één van de vele routes door het bos en de heide. Een populaire plek voor mensen uit Soest en omgeving om te wandelen, fietsen, de hond uit te laten, te picknicken of te sporten. Helemaal leuk in de winter, als er sneeuw ligt. Dan kun je hier sleeën!

Nationaal Militair Museum

Gigantische legervoertuigen, indrukwekkende vliegtuigen en bijzondere, waargebeurde verhalen. Het Nationaal Militair Museum, ook wel NMM, zit er vol van! In dit gigantische museum duik je in de tools en verhalen van de luchtmacht en landmacht van Nederland. Je gaat ook zelf aan de slag. Bepaal hoe missies aflopen en test je strategische skills en bestuur een F16-simulator. Tip: volg vanaf het NMM de korte wandelroute naar Vliegbasis Soesterberg. Vroeger militair terrein, nu een natuurgebied inclusief landingsbaan voor hobbyvliegers.

De Paardenkamp

De Paardenkamp is een onwijs sympathiek concept waar je niet omheen kunt. Zodra je Soest binnenkomt, zie je de bejaarde paarden al in de wei staan. Bij De Paardenkamp genieten zo'n honderd paarden van hun oude dag. Een soort paarden-rusthuis dus. Je mag de paarden gratis bezoeken - ze zijn vaak nieuwsgierig en worden graag geaaid - en je kunt een wandelroute volgens langs alle paarden door de weilanden. Wie alle ins en outs wil weten over de gepensioneerde paarden en de stichting achter dit initiatief, kan een rondleiding boeken.

De Lindenhof

Grand Café De Lindenhof is eigenlijk een café, maar de menukaart heeft een hoger niveau dan je bij de term café verwacht. Reden te meer om hier aan te schuiven! De Lindenhof is perfect voor een lunch, diner, koffiemomentje of cocktails en snacks tijdens een gezellige avond uit. Hier pauzeren tijdens je dagje uit in Soest is een must en voelt als thuiskomen - maar dan in een erg hip interieur en met een pro kok in de keuken.

Landgoed De Paltz

Nog zo'n gouwe ouwe: Landgoed De Paltz werd in 1876 ontworpen door landschapsarchitecten Copijn en Springer. Het is nog steeds een plaatje om te zien. Op dit bosrijke landgoed tussen de Soesterduinen en Vliegbasis Soesterberg kun je heerlijk wandelen. Zo'n drie kilometer aan wandelroute ligt op je te wachten en brengt je langs sprookjesachtige beukenlanen en waterpartijen tegen. Mysterieus: je hebt hier zelfs een doolhof met in het midden een kluizenaarsgrot. Het landhuis, koetshuis en een herdershutje zijn nog steeds op het landgoed te zien.

Lage Vuursche

Officieel geen Soest, maar een populaire wandelbestemming voor locals: Lage Vuursche. Het is een mooie, bosrijke wandeling vanaf Soest met een koninklijke bezienswaardigheid als beloning. Want hier vind je Kasteel Drakensteyn, waar prinses Beatrix woont. Sinds 1959 is ze eigenaar van het riante optrekje, ze woont er sinds 2014. Je kunt het landgoed niet op en het kasteel is niet te bezoeken, aangezien het privébezit is. Maar het is de wandeling waard; de bosrijke omgeving is prachtig.

Ook leuk in en om Soest

Foto 2. Een lief paard bij De Paardenkamp. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 3. De Oude Kerk in Soest. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 4. Wandel rondom de weilanden bij De Paardenkamp. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 5. Het oude centrum van Soest is prachtig om doorheen te wandelen of fietsen. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2020-08-20 16:17:08 · Gepubliceerd: 6 september 2020 - 4188