Verken het pittoreske eiland Marken

Wandel van het haventje door de markante straatjes van Marken

Wat is er te doen in Marken? Reportage door
Foto 1. Het vissersdorpje Marken, gezien vanaf het eiland zelf. Er is geen andere plek in Nederland die hier op lijkt. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

11 augustus 2020 bijgewerkt: 14 juli 2022 Toerisme Marken, Noord-Holland Vroeger kon je het Noord-Hollandse eilandje Marken alleen bereiken met de boot. Nu is dit plekje in het Lauwersmeer via een dijk verbonden met de vaste wal en trekt het mensen uit de hele wereld. Loop tussen de markante groene huisjes, zie de vissersschepen in de haven en ontdek dat Marken meer is dan een dorpje. DagjeWeg.NL ging je voor en vond de leukste plekjes.

Als we vertrekken naar Marken hebben we een vaag beeld in ons hoofd van groene houten huisjes en een schattig haventje. Daarom kijken we wel even raar op als we van de dijk opeens tussen weilanden met koeien belanden. Zijn we ergens verkeerd gereden? Gelukkig zien we al snel de markante houten huisjes. Als we vanaf de parkeerplaats terugkijken naar de weg realiseren we ons pas goed dat we echt op een eilandje staan. Een klein eiland, maar wel meer dan alleen het bekende dorpje.

Klompenmakerij en kijkhuisje

Achter een pittoresk wit ophaalbruggetje, de Beatrixbrug, lonken de eerste huisjes. We besluiten die kant op te gaan en staan al snel voor een klompenmakerij. Binnen barst het van de kleuren. Naast traditionele klompen pronken ook felgele, rode en hemelsblauwe exemplaren. En wat een boel typisch Hollandse souvenirs! We vertrekken met een zakje oud-Hollandse snoep voor onderweg en lopen verder.

Als we via het Blankerspadje naar de haven van Marken lopen valt het souvenirwinkeltje Sijtje Boes al op door het grote bord in de vorm van een klomp aan de achterkant. Even naar binnen en rondsnuffelen voor we de haven verder verkennen. Tot onze verrassing stappen we het traditionele interieur van een Marker huisje binnen. Het winkeltje blijkt ook een Kijkhuisje te zijn, dat wereldberoemd is.

Historische haven met terrasjes

We weerstaan de souvenirs en gaan weer naar buiten, want er is nog veel meer te zien. De haven is helemaal omgeven door de traditionele Marker gebouwen. Eerst een kopje koffie voor we verder rond gaan wandelen. Hoewel alle terrasjes er prima uitzien kiezen we voor Taverne De Visscher. Dit is de oudste taverne van Marken. Terwijl we het uitzicht over het haventje bewonderen en de visserscheepjes bekijken, verdedigen we onze taart tegen de mussen die brutaal op ons tafeltje hippen. En zien we voor onze neus de veerboot Marken-Volendam aanleggen aan de steiger. Dankzij dit veer kun je Marken mooi combineren met Volendam voor een oer-Hollands dagje uit.

De dorpskern met kerk en museum

Via nog twee kleine witte ophaalbruggen, de Julianabrug en de Maximabrug, wandelen we naar de dorpskern. Het kan niet anders of er moet ook een Wilhelminabrug zijn! Later komen we erachter dat dat inderdaad zo is. Bij de grote stenen kerk lopen we het schattige straatje Kerkbuurt in. De huisjes links en rechts zijn laag en geheel of gedeeltelijk van hout. Tussen de huizen lopen smalle steegjes die er al even schattig uitzien als het straatje.

Aan een van de huisjes hangt een uithangbordje met 'museum' erop. Hierin bevindt zich het Marker Museum, dat groter is dan je op het eerste gezicht verwacht. Het museum is namelijk verdeeld over zes historische huisjes. Een deel van de huizen heeft nog steeds de oorspronkelijke vorm en indeling en is ingericht zoals een Marker vissersfamilie rond 1932 leefde. In de rest van de ruimtes loop je langs een uitgebreide collectie klederdracht, historische voorwerpen en schilderijen. Er ligt zelfs een deel van een botter, het vissersschip van de Zuiderzee.

Let op: in verband met corona is het museum voorlopig nog gesloten.

Wandelparadijs

Marken is een plek om je te verwonderen en een stukje puur Nederlandse historie te bekijken, maar niet een plek waar je veel kunt bezoeken of uitgebreid kunt shoppen, behalve voor souvenirs en lekkere kaas in de Fine Cheese Shop. Wat je er wel kunt doen is fantastisch wandelen!

  • Langs de hele kust van Marken loopt een smal wandelpad van ongeveer 9 kilometer, waarover je op je gemak het hele eiland rond kunt lopen voor een Rondje Marken. Aan de ene kant kabbelt het water, aan de andere kant zie je steeds weer een ander element van het eiland. Deze wandeling gaat ook langs de vuurtoren Het Paard van Marken, waar je helaas niet naar toe kunt;
  • De echte wandel diehards pakken tijdens het rondje ook de Marker landtong mee, een dijk die nu een natuurgebied is. Hier loop je over een smal pad met links en rechts van je niets dan het kabbelende water en vogels. Of loop vanaf de haven direct naar het noorden en de landtong, zonder dit te combineren met een rondje om het eiland;
  • Een bijzondere wandeling is de Watersnood Wandeling Marken 1916. Deze wandeling neemt je mee langs punten over het eiland waar je nog sporen vindt van dé watersnoodramp van Marken: op 13 januari 1916. De wandeling gaat ook door alle vier de buurtschapjes en om de haven naar herdenkingsmonument The Wave.

Meer tips

  • Huur na een bezoek aan het havengebied en het dorp Marken een fiets op het parkeerterrein naast de Beatrixbrug, om op je gemak de rest van het eiland te verkennen. Een fiets huren kan alleen van april tot september;
  • Combineer een bezoek aan Marken met een bezoek aan Volendam met de Volendam Marken Express. De veerboten varen in de zomer ongeveer elk half uur;
  • Verken Noord-Holland en Flevoland vanuit deze bijzondere plek en boek een overnachting op Marken;
  • Bekijk wat je nog meer kunt doen in Noord-Holland;
  • Of ontdek Flevoland.
Foto 2. In de haven met zijn terrasjes en souvenirswinkeltjes. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. Op de terrasjes van Marken zijn de mussen zo brutaal als... een mus. Wie er de tijd voor neemt kan ze zelfs uit de hand laten eten. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 4. De Kerkbuurt, het meest pittoreske straatje van Marken. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 5. Een van de steegjes aan de Kerbuurt. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 6. Wandel een rondje Marken over het wandelpad langs de kust. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 7. Een van de buurtschapjes op Marken: Wittewerf. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2022-07-14 11:28:12 · Gepubliceerd: 11 augustus 2020 - 2723