1

Fiets de Pontjesroute door Fryslân

Bewonder Friesland vanaf de fiets met De 8 van Grou

Pontjesroute De 8 van Grou   Redactioneel door
Foto 1. Ontdek Friesland te fiets! Volg de Pontjesroute door de pittoreske provincie. Foto: DagjeWeg.NL, Grytsje Anna Pietersma.

18 augustus 2020 bijgewerkt: 7 september 2023 Toerisme Grou, Friesland Friesland? Fietsland! Er lopen tientallen pittoreske fietsroutes door deze beeldige provincie, waarvan misschien wel de mooiste de Friese Pontjesroute is. Fiets De 8 van Grou en ontdek authentieke Friese dorpjes, verken natuurgebied De Alde Feanen en voel je een echte 'oersetter'. Ga op pad met de fiets onder de kont en stap over met de pont!

Pontjesroute De 8 van Grou

In een grote achtvormige lus loopt de fietsroute De 8 van Grou door het hart van Friesland. De Pontjesroute is met recht één van de meest geliefde fiets- en wandelroutes in Fryslân. Tijdens één tocht kom je namelijk allerlei hotspots tegen. Van authentieke dorpjes tot beroemde stukken natuur en typisch Friese uitkijkjes. En om die route nâg leuker te maken, steek je meer dan tien keer over met een veerpont om je tocht voort te zetten. De leuke kleine pontjes zijn speciaal op maat gemaakt voor fietsers en wandelaars. Let wel: niet alle ponten varen het hele jaar door. Soms worden ze door vrijwilligers bediend en soms bedien je de pont gewoon zelf. Elk pontje heeft een eigen dienstregeling online staan; handig dus om vooraf even op te zoeken. En mocht je tijdens de tocht wel voor een sloot zonder pont staan, fiets je gewoon door naar het volgende oversteekpunt.

Bewonder Friesland vanaf de fiets

Hartstikke leuk, zo'n avontuurlijke tocht door prachtig Friesland! De 8 van Grou is online gratis te downloaden en is als papierversie beschikbaar bij Friese VVV's. Beginnen in Grou hoeft trouwens niet per se: de route is immers een dubbele lus, dus eigenlijk kun je elk plaatsje in die lus als startpunt gebruiken. Stap bijvoorbeeld in plaats van in Grou op in Akkrum, Terherne, Earnewâld, De Veenhoop, Warten, Suwâld, Wyns of Leeuwarden. Een behoorlijke route is het sowieso. De korte versie is 35 kilometer, de lange is 45 kilometer. Maar het is het waard! Tijdens één fietstocht beleef je al het mooie van Fryslân in een notendop. Geniet van landelijke charme bij De Veenhoop (De Feanhoop), zoek het stadsleven op in Leeuwarden (Ljouwert) en verken in Eernewoude (Earnewâld) het beroemde en waterrijke Nationaal Park De Alde Feanen. En met zo'n lange tocht voor de boeg heb je reden genoeg om extra vaak een pauze in te lassen en ergens wat te drinken of te eten. Lekkere sûkerbôle of Fryske dúmkes!

Zelf oversteken met Jeltsje

Eén van de leukste pontjes op de fietsroute is Veerpont Jeltsje, waarmee je de oversteek van Tijnje naar Nij Beets zelf maakt. Deze veerpont is namelijk een zelfbedienings kettingveerpont, die te gebruiken is sinds 2003. Voor die tijd waren dagjesmensen in Opsterland afhankelijk van een veerdienst op schema en nog eerder daarvoor bediende een mevrouw de pont. Hier komt ook de naam van het huidige pontje vandaan. Jeltsje Dijkstra woonde in de nabijgelegen molen met haar man en bediende van 1934 tot 1950 het pontje.

Foto 2. Veerpont Jeltsje in Tijnje is zelf te besturen door fietsers en wandelaars. Foto: DagjeWeg.NL, Grytsje Anna Pietersma.

Laatst gewijzigd: 2023-09-07 14:53:38 · Gepubliceerd: 2020-08-12 11:29:45 - 8097