Op zoek naar elfenhuisjes in Bos De Elzen

Nationaal Park De Biesbosch |  deel via WhatsApp | Reportage door

Even weer in sprookjes geloven in de Dordtse Bieschbos

28 februari 2021 Opmerkelijk Dordrecht, Zuid-Holland Een paar kinderen hurken bij een boom. Een van hen leunt iets naar voren en klopt ergens op. "Maaaam, ze doen niet open", roept hij. "Misschien zijn ze niet thuis", antwoordt de moeder. Er wordt nog een keer geklopt, dan springen de kinderen op en hollen weg. Nu is te zien dat onder in de boom een piepklein deurtje zit, met een nog kleiner rond raampje ernaast. Een elfenhuisje! De kinderen en hun moeder zijn in het Bos De Elzen bij Dordrecht op zoek naar deze deurtjes. Ja, de moeder ook. "Ik word helemaal blij als ik er eentje zie", vertelt ze, terwijl ze nog snel een foto maakt voor ze de kinderen volgt. Die staan te juichen bij een andere boom. "Maaam, snel! Hier is er nog eentje!"

Foto 1. Verscholen langs dit pad in Bos De Elzen kun je zomaar opeens oog in oog staan met het deurtje van een elfenhuisje. Van laag bij de grond tot hoog in de boom. Allemaal gemaakt door de Dordtse kunstenares Moniek de Koning. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Hou ogen en oren goed open

Aan de zuidkant van Dordrecht ligt de Dordtse Biesbosch, onderdeel van Nationaal Park De Biesbosch. Bos De Elzen ligt helemaal aan de rand. Als je er niet bekend bent is het even zoeken naar de elfendeurtjes in het bos. Ze zijn ook zo klein! Begin het zoeken met je oren, want als je kinderen hoort juichen kan het zomaar zijn dat ze een deurtje hebben gevonden. Verder wijst een piepklein bordje bij parkeerplaats De Viersprong je in de juiste richting. Volg dit pad en hou je ogen goed open, want dan zie je rechts na het bruggetje opeens een piepklein deurtje onder in een boom. Of misschien valt je als eerste het kleine schommeltje in de boom links op. Ja, dat moet een elfenschommel zijn, want ook onder in deze boom zit een deurtje. Even lijken sprookjes waar.

Klop, klop, doe open!

De deurtjes zijn allemaal het werk van de Dordtse kunstenares Moniek de Koning. De eerste maakte ze in een boom vlak bij haar huis en daarna zag ze in Bos De Elzen opeens allemaal plekjes voor deurtjes. Ze maakte daar een tweede deurtje, een derde en een vierde. Zo klein dat ze zich afvroeg of mensen ze wel zouden zien. Dat deden wandelaars en ze plaatsten enthousiast foto's op de sociale media. Kinderen zijn nog enthousiaster. En ze kunnen het niet laten om op de deurtjes te kloppen en de belletjes te laten rinkelen. In hun fantasie zitten achter de deurtjes hele huisjes met piepkleine bewoners. De deurtjes werden steeds bekender en deze woensdagmiddag is het gezellig druk met zoekende kinderen en hun begeleiders.

Volg het elfenpad

Moniek de Koning heeft ondertussen al twaalf deurtjes gemaakt, soms met raampjes erbij. Er zijn deurtjes met belletjes, eentje heeft een piepklein touwladdertje om het te bereiken en van een andere zie je alleen een prachtig erkerraampje. Door de ruitjes is vaag te zien dat er binnen spulletjes staan! Alsof je echt bij de elfjes naar binnen gluurt. De deurtjes liggen bijna allemaal aan één pad en zo heeft Bos De Elzen opeens een heus elfenpad. Een bewuste keuze van De Koning. Ze wil niet dat het bos beschadigd wordt, dus maakt ze de deurtjes alleen op plekken langs paden. Omdat ze aan één pad liggen is het zoeken ook niet te moeilijk voor jonge kinderen. Leuk voor de kinderen én hun ouders. Die twinkelende pretoogjes als ze er eentje ontdekken blijft goud.

Ook even naar het speelbos

Vlak bij het 'elfenpad' ligt Speelbos De Viersprong. Hier kunnen kinderen door tunnels kruipen, klimmen en klauteren in enorme takken, lekker spannend via een touw de kreek oversteken of op het trekpontje stappen. Op het terrein staat een waterpomp, de hoge gele graspluimen aan de waterkant zijn fantastische voor verstoppertje en er is een zintuigenpad om de omgeving niet alleen te zien, maar ook te ruiken, te voelen en te proeven. Een ideale plek voor ze om zich helemaal uit te leven na het zoeken naar de deurtjes.

Ook interessant

Foto 2. Als je het belletje laat rinkelen, gaat het deurtje dan open? Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. Zo'n piepklein deurtje zie je snel over het hoofd, zeker als ze zo laag bij de grond in de boom zitten. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 4. "Ja, hier, hier is er één!" Met je kinderen op zoek naar de elfendeurtjes levert een fijne wandeling op en pretoogjes boven rode wangetjes. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Is dit geen prachtig exemplaar? Je ziet bijna een elfje het laddertje opklimmen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Even naar binnen gluren door dit erkerraampje. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
De deurtjes zijn er in alle soorten en kleuren! Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2021-07-19 11:17:15 · Gepubliceerd: 2021-02-25 16:52:08 - 6915