Bewonder beroemde portretten van Beatrix

Stedelijk Museum Vianen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Stedelijk Museum Vianen laat ook voorstudies kunstwerken zien

24 oktober 2021 Cultuur Vianen, Utrecht Nu ze niet meer onze koningin is, maar Prinses Beatrix, zien we haar wat minder bij publieke gelegenheden. Toch is ze nu weer volop in beeld in het Stedelijk Museum Vianen, die een hele tentoonstelling aan haar wijdt. Bewonder vanaf 16 oktober de beroemde portretten van Beatrix, onder meer gemaakt door Andy Warhol en Marte Röling.

Foto 1. Foto: Diederick Kraaijeveld, Beatrix (z.j.), sloophout, particuliere collectie, door bemiddeling van de Hoogsteder Museum Stichting

Verhaal achter de bijzondere portretten

Het Stedelijk Museum in Vianen bestaat dit jaar 50 jaar en viert dit met de speciale tentoonstelling Beatrix in beeld. Een groot aantal staatsieportretten van de voormalige koningin sieren de museumzalen. Bekijk de bekende rood-wit-blauwe zeefdruk 'Beatrix met hoed' van Carla Rodenberg en het 'frontaal borststuk in regenjas' van Märte Roling. Wat de expositie Beatrix in beeld bijzonder maakt is dat niet alleen de portretten zelf te zien zijn, maar ook de voorstudies die de kunstenaars maakten. Hoe werkten ze en hoe wisten ze de koningin op een bijzondere manier vast te leggen? Ga op zoek naar het verhaal achter het portret! De tentoonstelling opende officieel op 23 oktober in de Grote Kerk van Vianen en is tot en met 31 januari - de verjaardag van Beatrix! - 2022 te zien.

Van popart tot sloophout

Prinses Beatrix is op allerlei manieren vastgelegd door beroemde kunstenaars. In het Stedelijk Museum Vianen zie je bijvoorbeeld een portret van kunstenaar Diederick Kraaijeveld, helemaal gemaakt van sloophout. Hij maakte het portret naar een foto en gebruikte daarvoor hout uit een kaasmakerij en van een zeilboot. In de expositie zijn naast schilderijen ook munten en postzegels te zien met de beeltenis van Beatrix. En dan is er nog een wel heel opvallend en kleurig kunstwerk, gemaakt door de bekende popart-kunstenaar Andy Warhol. Hij maakte in 1985 de serie Reigning Queens, waarin hij vier koninginnen van geboorte portretteerde. Naast Koningin Elizabeth II van Engeland, Koningin Margaretha II van Denemarken en Koningin Ntombi van Swaziland maakte hij ook een serie van de toen Koningin Beatrix. In Vianen kun je prachtige roze zeefdruk uit deze serie bewonderen, met daarnaast de gesigneerde catalogus die Warhol aan Beatrix stuurde. Wat daarop staat? Je leest het in de tentoonstelling Beatrix in beeld.

Leuk weetje: vier zeefdrukken van toenmalig koningin Beatrix die gemaakt zijn door Andy Warhol (1928-1987) brachten 217.000 euro op bij een kunstveiling in Den Haag op 20 oktober 2021.

Nog meer tentoonstellingen om te bezoeken

Foto 2. Herman Gordijn, Beatrix, Koningin der Nederlanden (1982), olieverf op doek. Foto: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Laatst gewijzigd: 2021-10-24 15:55:15 · Gepubliceerd: 2021-10-23 15:29:49 - 475