1

Open je wereld tijdens de Nationale Museumweek 2022

Neem deel aan activiteiten in 450 musea in Nederland

Musea in Nederland Nieuws door
Foto 1. Laat je inspireren en vergroot je wereld in een museum. Zoals met de speciale kinderspeurtocht rondom de tentoonstelling 'Gruuets in het Museum van de Vrouw in Echt. Foto: Museum van de Vrouw

archief oud artikel 2 april 2022 Cultuur Landelijk Tijdens de Nationale Museumweek staan in honderden Nederlandse musea speciale activiteiten op het programma. Of je nou vaak in een museum komt of eigenlijk nooit, overweeg om deze week toch (weer) eens te gaan. Laat je verrassen!

Verbreed je horizon in een museum

Schilderkunst, fotografie, thema-exposities, historie, de Nederlandse musea bieden het hele jaar door tal van culturele hoogtepunten. Tijdens de Nationale Museumweek maak je als bezoeker op een laagdrempelige manier kennis met kunst en cultuur. Na twee digitale edities is er eindelijk weer een Museumweek waarbij je ook daadwerkelijk naar het museum toe kunt. Doe van 4 tot en met 10 april mee met leuke, ontroerende en inspirerende activiteiten bij ruim 450 instellingen. Het thema 'Open je wereld!' sluit perfect aan bij de toegevoegde waarde van het museum voor de maatschappij: je horizon verbreden, buiten je comfortzone treden.

Bezoek een museum in de baas z'n tijd

Van Groningen tot Zeeland en van wereldberoemde instituten tot kleine streekmusea, ze zijn er helemaal klaar voor om je weer fysiek te ontvangen. Bekijk alle activiteiten en ga op zoek naar een museum bij je in de buurt. Of kies, geheel in lijn met het thema van dit jaar, voor een verrassend museum op een plek in Nederland waar je misschien niet zo snel komt. Geen tijd? Kijk dan je baas eens lief aan. De Museumvereniging, organisator van de Nationale Museumweek, roept werkgevers namelijk op om hun personeel op woensdag 6 april een uurtje museumvrij te geven. Om even te ontspannen en verder te kijken dan het eigen bureau.

Digitaal programma

Ook digitaal is er in 2022 nog van alles te doen. Zo maakt presentator Splinter Chabot, samen met influencer Quinty Misiedjan, een videoserie waarin zij een tour maken langs heel veel deelnemende musea. Luister voor nog iets meer achtergrondinformatie naar de online colleges van Lucas de Man. Hij zet hierin bijzondere kunstwerken en kunstenaars in de spotlight. En ook aan de kinderen is gedacht! Zij kunnen online de spannende Museumkids Escape Game spelen, waarbij ze aan de hand van raadsels, proefjes en opdrachten moeten ontsnappen uit een mysterieus museum.

Ook leuk

Foto 2. Laat je tijdens de Nationale Museumweek twee keer per dag gratis rondleiden langs de nieuwe tentoonstelling 'Denkend aan water' van Slot Loevestein. Foto: Slot Loevestein © Mike Bink

Laatst gewijzigd: 2022-03-30 15:19:38 · Gepubliceerd: 2 april 2022 - 1438