1

Terug naar de zeventiende eeuw tijdens Historisch Spektakel Grave

Beleef op 2 en 3 april het historische beleg van Grave

Historisch Spektakel Grave 1674 Nieuws door
Foto 1. Tijdens Historisch Spektakel Grave stap je in 1674 en kom je de bewoners van toen tegen. Je ziet ze onder andere tijdens de historische optocht door het centrum. Foto: Jan Lamers

archief oud artikel 22 maart 2022 Toerisme Grave De geur van vers gebakken brood komt je al tegemoet als je op 2 en 3 april naar de stadspoort van Grave loopt. De bakkers in het soldatenkamp zijn daar hard aan het werk, net als andere kampvolgers. De soldaten maken zich ondertussen klaar voor de strijd, want vandaag zijn ze vast van plan Grave te bevrijden van de Franse overheersing. En wat ga jij doen? Leren marcheren en je bekwamen in historische vechtkunsten of snel door de poort het Grave van 1674 in? Het kan allemaal tijdens Historisch Spektakel Grave 1674!

Knallende kanonnen en zingende troubadours

Het leven was van 1672 tot 1674 niet makkelijk in het stadje Grave. Onder de Franse overheersing had de bevolking het zwaar. Dat weerhield de winkeliers niet om hun waren te verkopen, werklui om hun ambachten uit te voeren en troubadours om op te treden door de hele stad. Maar van buiten de muren klinkt ook het geschiet van musketten en af en toe buldert er een kanon. De Nederlanders liggen voor de poort en zijn vast van plan de stad te bevrijden. Als je door de straten slentert van het vestingstadje tijdens Historisch Spektakel Grave 1674 waan je je terug in die grimmige dagen van de zeventiende eeuw.

Vooral de historische optocht die op beide dagen meerdere malen door het centrum van Grave trekt is een prachtig gezicht. Kom in historische kleren en loop zelf ook mee!

Schrijf je in en word piekenier!

De echte die-hards kunnen zelfs piekenier worden in de Staatse troepen die Grave moeten bevrijden! Bij De Baroen leiden ze namelijk honderden kinderen (en hun volwassen begeleiders als die willen) op om mee te doen en samen met de soldaten en notabelen door de stad te marcheren. Je kunt kiezen tussen piekenier of musketier worden. Meedoen is gratis, maar je moet je wel eerst registreren en dat kan op 30 maart voor het laatst!

Naar het soldatenkamp

Buiten de Hampoort ligt het soldatenkamp. Daar is het net zo levendig als in de stad, misschien zelfs wel meer. De soldaten maken zich klaar voor de slag en om hen heen zijn kampvolgers als de mandenvlechters, houtbewerker, wolvilster en smid hard aan het werk. Het kruidenvrouwtje, de bierbrouwers en de marskramers proberen hun waren te verkopen en er loopt zelfs een pestdokter rond, brrrr. Ook hier maken muzikanten muziek en er treden vuurspuwers en acteurs op. Je kunt zelfs uitproberen hoe goed je bent met pijl en boog. Misschien wil je meehelpen met het ontzetten van Grave? Leer dan marcheren bij De Baroen en verdiep je in de vechtkunsten van die tijd. Verdorie, zo'n musket blijkt nog best ingewikkeld! Toch maar liever leren brood bakken?

Gevelconcert

Wie wel houdt van een feestje neemt op zaterdag klapstoeltjes mee. Om 19:00 uur begint bij de oude Hampoort namelijk een gezellige avond vol kampvuurvertellingen, live muziek en een wel heel levendige discussie tussen de twee veldheren van de grote veldslag op deze plek: luitenant-generaal Von Rabenhaupt voor de Nederlandse staten (gespeeld door Jos Derksen) en de Franse generaal Markies De Chamilly (gespeeld door Jos Keijzer). Neem voor alle zekerheid ook een warm dekentje en een paraplu mee.

De grote veldslag

Op zondag bulderen vanaf 16:00 uur de kanonnen pas echt en knetteren de musketten. De grote veldslag tussen de Fransen en het Staatse leger vindt plaats! Beide legers stellen eerst hun soldaten op en dan: de aanval. Wat best ordelijk begint ontaardt al snel in een echt gevecht. Wie er gaat winnen weten we eigenlijk al, maar het blijft spannend om te zien hoe zo'n veldslag vroeger plaatsvond. Als dan eindelijk Grave weer bevrijd is marcheren alle troepen en hun veldheren naar de Markt, waar de stemming weer helemaal feestelijk wordt dankzij de vrolijke muziek.

Nog een paar hoogtepunten

  • De oude ambachten in de Klinkerstraat;
  • Het spel 1674;
  • Voor de kinderen: de poppenkast in het Historisch Stadhuis;
  • De onderaardse gang bij de Hampoort, te bezoeken met een gids;
  • Je laten fotograferen met historische notabelen en piekeniers in de Gildekamer van Herberg Tanneke;
  • Markies De Chamilly en luitenant-generaal Van Rabenhaubt spotten die in de stad het beleg bespreken en misschien best tijd hebben voor een foto.
Foto 2. Kinderen proberen enorme zeepbellen te maken bij de wasvrouwen. Overal zijn kinderaciviteiten te vinden tijdens Historisch Spektakel Grave. Foto: Jan Lamers
Foto 3. Je kunt zomaar opeens een groepje soldaten en hun gevangene tegenkomen. Foto: Jan Lamers
Foto 4. Probeer uit hoe goed je kunt boogschieten bij het soldatenkamp. Foto: Jan Lamers
Foto 5. Om elk hoekje kom je demonstraties tegen van oude ambachten en technieken. Zowel in de stad als in het soldatenkamp. Foto: Jan Lamers
Foto 6. Muzikanten zorgen voor een vrolijke noot. Foto: Jan Lamers
Foto 7. Ontmoet veldheren markies De Chamilly en luitenant-generaal Van Rabenhaubt. Zij zijn op zaterdagavond ook aanwezig tijdens de muzikale avond bij de oude Hampoort. Foto: Pieter Smits

Laatst gewijzigd: 2023-04-05 11:54:27 · Gepubliceerd: 22 maart 2022 - 597