Dagje uit in Zutphen? Dit is er te doen

Dagje uit of een weekendje weg in de mooie Hanzestad Zutphen

Alle uitjes en bezienswaardigheden in Zutphen Redactioneel door
Foto 1. Zoveel te zien in het prachtige Zutphen. Foto: InZutphen

4 april 2022 bijgewerkt: 11 mei 2023 Cultuur Zutphen, Gelderland Klein, maar vol historische schoonheid: het mooie Zutphen is een pareltje onder de Nederlandse steden. Wandel langs de IJssel, ga een eindje varen en spot alle torens die de stad telt. Dit is er allemaal te zien en te doen in Zutphen, een verrassende stad voor een dagje of een weekendje weg.

Hé, weer een toren!

Waar je in Zutphen echt niet om heen kunt, dat zijn de torens. Wie de stad vanaf de IJssel bekijkt ziet in de skyline overal de torens bovenuit piepen. Beroemd is de Walburgiskerk, met de middeleeuwse bibliotheek De Librije. Het interieur van deze bibliotheek is in ruim vierhonderd jaar onveranderd gebleven. De oude boeken liggen aan zware kettingen om diefstal te voorkomen. Honderden titels uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw maar ook 85 boeken gedrukt voor 1500 zijn hier te bewonderen. De Librije is alleen te bezichtigen onder begeleiding van een gids, maar je kunt ook de Walburgiskerk zelf bezoeken. En dan heb je nog maar 1 toren gehad!

Beklim de Wijnhuistoren

Ook een echte eyecatcher van Zutphen is de Wijnhuistoren. Deze trotse toren maakte al eeuwen geschiedenis mee in de stad en raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog flink gehavend. De toren werd herbouwd en er kwam een nieuw carillon, wat de stadsbeiaardier elke donderdag laat klinken. Je kunt de toren van april tot en met september gratis beklimmen; de gids staat op vastgestelde tijden klaar om je naar de top te begeleiden. Hier geniet je van een mooi uitzicht over Zutphen en omgeving.

Bibliotheek in de Broederenkerk

De Dominicaner monniken liepen eens door de Broederenkerk en vierden hun diensten in het koor, terwijl het volk in het schip plaatsnam. Nu mag iedereen de kerk binnenlopen, want het is sinds 1981 in gebruik als openbare bibliotheek. Struin langs de boekenkasten en bewonder de gewelfschilderingen boven je. Leuk weetje: de klok luidt nog altijd tussen 21:50 en 22:00 uur, ter herinnering aan de tijd dat Zutphen nog stadspoorten had. In de middeleeuwen luidde de klok om mensen te waarschuwen dat de poorten dichtgingen - het was gevaarlijk om 's nachts buiten de stadspoorten te zijn.

Suppen en fluistervaren in Zutphen

Zutphen dankte haar welvaart in de 14e eeuw aan haar strategische positie aan de IJssel en de Berkel. Hier werd volop handel gedreven en nu kun je er nog steeds heerlijk varen. Stap op een supboard van SUP@ZUTPHEN en peddel je een weg door de binnenstad. Je kunt ook een andere route door de stad kiezen of over de rivier de Berkel suppen. Onderweg kun je zo vaak stoppen als je wilt voor een borreltje in de stad of een picknick aan de waterkant. Geen zin om zelf te peddelen? Ga dan mee met een fluisterboot, die elke dag vanuit het centrum van Zutphen over de Grote Gracht en over de Berkel vaart. Onderweg deelt de schipper van Fluisterboot Zutphen van alles over de bezienswaardigheden die je aan de kant ziet.

Bezoek een Zutphens museum

Zutphen mag dan een bescheiden stad zijn, het aantal musea valt beslist niet tegen. Vereer deze uiteenlopende collecties met een bezoekje:

  • In de weekend is het boerderijtje van schilder Herman Kip open voor publiek. Hij woonde hier tot zijn dood in 2006 en liet alles in het interieur zoals het in de 19e eeuw was. Geen toilet, geen waterleiding, je kunt het allemaal bekijken in Museum Boer Kip.
  • Museum Henriette Polak is museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst. Er zijn werken te zien van onder meer beeldhouwster Charlotte van Pallandt en kunstschilder Kees Verwey. Leuk: je kunt in het museum zelf een tentoonstelling samenstellen met werken uit de museumcollectie en deze projecteren op de muur.
  • Benieuwd naar de geschiedenis van Zutphen en de omgeving? Het Stedelijk Museum Zutphen neemt je mee in die historie. Van een aanval door de Vikingen tot de pracht en praal van de Gelderse adel.
  • Geen echt museum natuurlijk, maar wel een favoriete bestemming voor kinderen en zoetekauwen: Museumwinkel Het Snoepje. Deze bijzondere winkel, een monumentaal pand, zijn in totaal zo'n 300 verschillende soorten snoep te koop.
Bekijk hier meer informatie over alle musea in Zutphen.

Ook leuk om te bezoeken in Zutphen

Nog niet uitgekeken in Zutphen? Ga deze adresjes dan zeker langs:
  • Buiten het centrum vind je de Museumhaven, waar historische schepen liggen te pronken.
  • Mmm... bij Bonbonatelier Janson ligt de vitrine vol met ambachtelijke bonbons, truffels, notenchocolade en nog veel meer lekkers.
  • Voor een lekker bakkie ga je naar De Pelikaan, waar de koffie vers wordt gebrand;
  • En in Zutphen vliegt een dag voorbij, dus blijf zeker een nachtje slapen! Hier kun je overnachten in Zutphen.
Foto 2. Op donderdag is het markt in het centrum van Zutphen. Zie je de Wijnhuistoren? Die kun je gratis beklimmen. Foto: InZutphen
Foto 3. Nog een toren! Dit is de Drogenapstoren. Foto: InZutphen
Foto 4. Stap aan boord van een fluisterbootje en bekijk Zutphen vanaf het water. Foto: InZutphen
Foto 5. Misschien wel de mooiste bibliotheek van het land? Loop binnen in de Broederenkerk, nu in gebruik als openbare bibliotheek. Foto: InZutphen

Laatst gewijzigd: 2023-05-11 16:25:09 · Gepubliceerd: 4 april 2022 - 10982