Zo sköne is de Achterhoek!

Dit is er te doen en te zien in de Achterhoek

Wat te doen in de Achterhoek?   Redactioneel door
Foto 1. Het prachtige Zupthen is een van de pareltjes van de Achterhoek. Foto: InZutphen

19 november 2022 Toerisme Doetinchem, Gelderland Tijdens een dagje uit in de Achterhoek kun je je hart ophalen. Deze streek barst namelijk van de prachtige landhuizen, kastelen, smeuïge historie en meer overblijfselen uit de Hanzetijd. Tel daar geweldige natuur en interessante musea bij op en je dagje weg is compleet. Lees hieronder wat er te doen en te zien is in de Achterhoek!

Steden in de Achterhoek

Het is niet officieel, maar wel officieus: de hoofdstad van de Achterhoek is Doetinchem. Je vervelen in deze streek is geen optie, met zoveel knusse dorpen en pittoreske steden bij elkaar. Echte historische Hanzesteden als Zutphen en Doesburg aan de mooie IJssel, het lieflijke Lievelde, het veelzijdige Ruurlo en nog veel meer. Dat is het mooie aan de Achterhoek! Of je nou op zoek bent naar platteland en rust of naar reuring en stad: hier vind je het allemaal.

Foto 2. De waag in het pittoreske Doesburg. Foto: Hanzesteden Marketing

Musea in de Achterhoek

Zo'n mooie streek die zo rijk aan verhalen en geschiedenis is; daar moeten wel interessante musea te vinden zijn, zou je denken. In Lievelde vind je het Openluchtmuseum Erve Kots. Dwaal door een nagebouwd dorp - inclusief herberg en brouwerij - en bewonder authentieke boerderijen. Hier ontdek je de Achterhoek van vroeger. Het museum dankt zijn bijzondere naam aan meneer Kots, de laatste bewoner van één van de authentieke boerderijen. Ook bijzonder is Museum MORE in Kasteel Ruurlo. Hier bekijk je moderne kunst in een historische setting. Rondom het kasteel ligt een prachtige Engelse landschapstuin. Nog een Achterhoekse aanrader is Stadsmuseum Groenlo, waar je in de Tachtigjarige oorlog in Groenlo duikt.

Kastelen in de Achterhoek

Van een beetje luxe en pracht en praal is de nuchtere Achterhoek niet vies. Sterker nog, ze hebben hier statige kastelen, eeuwenoude burchten en weelderige landgoederen in overvloed. Op Kasteel Vorden ervaar je zelf hoe het is om kasteelvrouwe of kasteelheer te zijn. Laat je rondleiden door de luxe vertrekken, geniet van een koninklijke theeproeverij en waan je in het verleden. Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg is ook zo'n Achterhoekse parel. Een prachtige waterburcht met een kunstcollectie waar je u tegen zegt. In Huis Verwolde in Laren ga je op reis naar vroeger. Het huis dateert uit 1776 en werd 200 jaar bewoond door een familie van adel. Alles ziet er nog zo uit zoals vroeger, zodat het lijkt alsof de familie en hun bedienden elk moment binnen kunnen komen. Boek tickets voor Huis Verwolde via DagjeWeg.NL Tickets.

Foto 3. Pracht en praal, platteland en steden, cultuur en natuur: bezoek de Achterhoek! En pik dan gelijk het mooie Huis Verwolde mee. Foto: Huis Verwolde.

Natuur in de Achterhoek

Natuurgebieden, platteland en tuinen te over in de Achterhoek. Landgoed Mentink in Winterswijk is een mooi natuurgebied dat in 1930 werd aangelegd door een textielbaron. Hier kun je zo'n vijf kilometer wandelen langs akkers en sprookjesachtige bomenlanen. Van natuur met een twist houden ze in deze streek ook. Wandel bijvoorbeeld door het mooie platteland met een alpaca aan je zijde op Alpaca Ranch d'n Achterhoek in Voorst of begeef je tussen honderden cactussen in de gezellige CactusOase in Ruurlo.

Foto 4. Een van de bijzondere bestemmingen van de Achterhoek is de CactusOase in Ruurlo. Foto: CactusOase.

Ook leuk

Foto 5. Het schitterende Kasteel Vorden tussen de Achterhoekse bomen. Foto: Kasteel Vorden

Laatst gewijzigd: 2022-11-10 15:54:21 · Gepubliceerd: 2020-10-13 10:28:37 - 470