Doe een dagje Doesburg!

Pittoreske Hanzestad aan de oevers van de IJssel

Wat is er te doen in Doesburg?   Redactioneel door
Foto 1. De Waag, al een horecagelegenheid sinds 1478. Foto: Marketing Oost © Roy Kappert, NBTC - Merel Tuk

29 november 2020 bijgewerkt: 11 mei 2023 Toerisme Doesburg, Gelderland Op de plek waar de de Oude IJssel en de Gelderse IJssel samenkomen, ligt het pittoreske Hanzestadje Doesburg. Ontdek middeleeuwse straatjes, beklim de Martinikerk voor een prachtig uitzicht en vergeet vooral niet te genieten van de omgeving en de schitterende ligging aan de IJssel. Een prima bestemming voor een stedentrip, met genoeg te doen voor een lekker dagje uit

Maak een wandeling door de historische binnenstad

Begin je bezoek aan Doesburg met een wandeling door het historische centrum. En 'historisch' kun je deze Hanzestad met recht noemen, want veel gebouwen en oer-Hollandse gevels dateren uit de late middeleeuwen. De straatjes zijn nog precies hetzelfde ingedeeld als ruim vijf eeuwen geleden. Laat je verbeelding spreken en besef dat je letterlijk in de voetsporen treedt van de bewoners van één van Nederlands meest levendige en welvarende steden van vroeger. Omdat de vestingswallen Doesburg beperkten in haar groei, is het Gelderse stadje niet groot. Maar daardoor heeft het wel één van de best bewaard gebleven binnensteden van Nederland. Niet verwonderlijk is het daarom dat het centrum in 1974 is toegevoegd aan de lijst met beschermde stadsgezichten. Blikvangers zijn naast het middeleeuwse Stadhuis, De Waag en Het Arsenaal ook de talloze koopmanshuizen. Alles op een paar minuten lopen.

De omgeving van Doesburg is ook heel geschikt voor een weekendje weg. Bekijk waar je kunt overnachten.

Leer alles over de omgeving, mosterd en fruit

Naast gezellige straatjes, beschikt Doesburg over musea die zeker een bezoekje waard zijn. Wat te denken van de lokale trots: de Doesburgsche mosterd! Bekijk hoe dit ambachtelijke product wordt gemaakt in de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek en neem een potje mee voor thuis. Laat je inspireren en kom erachter wat je allemaal met het goedje kunt kokkerellen. Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad en de omgeving, breng dan een bezoekje aan Museum De Roode Tooren. Hier vind je onder andere een kruidenierswinkeltje uit 1890 en tabakskerverij uit 1894. Of neem, onder leiding van een gids, deel aan een wandeling naar de vestingswallen. Fris en fruitig weer naar huis? Struin dan rond in Museumtuin 't Olde Ras. Hier staan bomen en struiken met wel 1500 fruitsoorten die je mag proeven. Bekijk ook oude gereedschappen en... een indrukwekkende verzameling pruimenpitten.

Beklim het hoogste gebouw van Gelderland

Voor veel mensen is de plaatselijke uitkijkplek letterlijk hét hoogtepunt van een stedentrip. En voor een mooi uitzicht zit je in Doesburg wel goed. De Martinikerk is namelijk het hoogste gebouw van Gelderland. Maak er direct een sportief dagje uit van en beklim de 220 treden van de kerk voor een adembenemend uitzicht over de hele regio. Vergeet dus ook je fotocamera niet. Tickets zijn te koop bij het VVV-kantoor aan de Gasthuisstraat. Dit is ook direct de plek waar je de gids ontmoet die de je vergezelt tijdens de beklimming. Last van hoogtevrees? Blijf dan met beide beentjes op de grond staan. Aan de Kerkstraat vind je een heuse 'luisterkei', waar je het verhaal beluistert over het oorlogsverleden en de verwoesting van de Martinikerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Foto 2. Op de achtergrond torent de Martinikerk overal bovenuit. Foto: Marketing Oost © Roy Kappert, NBTC - Merel Tuk

Waai uit aan, op én onder de IJssel

Ben je de bedrijvigheid even zat? Waai dan uit aan de oevers van de IJssel tijdens een wandeling of een fietstocht langs de uiterwaarden. Verken de omgeving met één van de vele wandelroutes die starten vanuit de stad. Vanaf het water zie je nog beter dat er écht nog rustige plekken zijn in ons kikkerlandje. Het is er prima vertoeven voor verschillende soorten watervogels. Stap in een sloep of daal de rivier af aan boord van een binnenvaartschip. Om vissen te spotten heb je in Doesburg overigens geen snorkel nodig. Op de plek waar de Oude IJssel uitmondt in de Gelderse IJssel, is namelijk een speciale vispassage aangelegd. Deze sluis geeft vissen de kans om van de ene naar de andere kant van de passage te zwemmen. Wat het extra bijzonder maakt is dat het waterniveau aan beide kanten van de sluis soms wel vijf meter van elkaar verschilt. Ook aan de nieuwsgierige mens is natuurlijk gedacht, want het interessante tafereel is zowel van bovenop de sluis als via een ondergronds venster voor iedereen te aanschouwen.

Ook leuk

Foto 3. Stadsbierhuis De Waag in het historische centrum van de Gelderse Hanzestad Doesburg. Foto: Ingeborg Lukkien

Laatst gewijzigd: 2023-05-11 16:27:36 · Gepubliceerd: 2020-11-26 16:57:02 - 4847