Dit is er te doen in Zierikzee

Dagje uit in Zierikzee |  
Redactioneel door
Foto 1. De Zuidhavenpoort in de Oude Haven van Zierikzee. Foto: www.beeldbank.zeeland.nl, Ben Biondina

Zeehondensafari, de Oude Haven en 'Montmartre': dit is er te zien

8 november 2020 Cultuur Zierikzee, Zeeland Schilderachtige straatjes, gezellige winkels en een historische haven: het stadje Zierikzee op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland is een bezoek meer dan waard. Dwaal door het stadshart, sluip door een eeuwenoude gevangenis en - onze favoriet - ga op zeehondensafari! Wij vertellen je wat je kunt doen in Zierikzee.

Stadswandeling

Zierikzee is niet groot, maar telt stiekem wel ruim vijfhonderd monumenten. Daarmee staat het stadje in de top tien van monumentensteden in Nederland. Dwaal door schilderachtige steegjes en over gezellige pleinen tijdens een stadswandeling! Vooral in de stadshaven, tussen de prachtige Zuidhavenpoort en de Noordhavenpoort, waan je je in de veertiende eeuw. Je snapt ineens waarom de film Michiel de Ruyter (2015) voor een groot deel hier is opgenomen. Ook de Sint-Lievensmonstertoren is niet te missen, in de volksmond ook wel ‘dikke toren’ genoemd. Door geldgebrek kon-ie niet hoger worden gebouwd dan dit. Verder zijn het stadhuis, de Nobelpoort, de Nieuwe Kerk en de Korenmolens het bewonderen waard. En al die mooie geveltjes natuurlijk.

Shoppen, eten en slapen

Wist je dat je hartstikke goed kunt shoppen in Zierikzee? Sla de grote ketens over en stap binnen in fijne interieurwinkeltjes als Mien Domus en Wonen met Lef. In het kleurrijke Pioen vind je van álles voor kinderen en in Koffie En T kun je terecht voor alles op het gebied van - je voelt 'm aankomen - koffie en thee. Stap ook even binnen bij De Zierikzeesche Zeepfabriek voor huidverzorgingsproducten en leuke hebbedingetjes. Wist je dat in Zierikzee de roots liggen van schoenenwinkel Omoda? Reden genoeg om een nieuw paar schoenen te kopen in hun eerste filiaal.

Strijk tussen je shopsessies neer op het plein 'Montmartre'. Eigenlijk is het de Maarstraat, maar vooruit, we snappen de link naar Parijs wel: rondom de fontein is het vooral 's zomers harstikke gezellig tijdens (kunst)markten. Lekker eten doe je bij Raf's (waar ook nog eens leuke brocante te koop is), Hector en hotel-restaurant De Zeeuwse Hemel. Blijf je slapen in Zierikzee? Kijk eens bij Mondragon, een romantisch hotel aan de Oude Haven.

Stadsmuseum en gevangenis

Als je Zierikzee wat beter wil leren kennen, dan moet je in het Stadhuismuseum zijn. Hier ontdek je de rijkdom van de oude havenstad: vanuit Zierikzee werd er namelijk handelgedreven met heel Europa. Scheepsmodellen, oude kaarten, zilverwerk en schilderijen - maar vooral het monumentale gebouw zelf - brengen de geschiedenis tot leven. Vanuit dit museum kun je ook gevangenis Gravensteen bezoeken tijdens een rondleiding. In deze oudste gevangenis van Zeeland werden gevangenen onder barre omstandigheden opgesloten. Bizar om de gekerfde teksten in de houten wanden en deuren te zien: de oudste dateert van 1577!

Zeehondensafari

Zierikzee ligt aan de Oosterschelde, waar veel zeehonden hun toevlucht hebben genomen. Tijdens een zeehondensafari zie je de dieren van heel dichtbij. Ook is de kans groot dat er een bruinvis voorbij komt zwemmen - je weet wel, de Nederlandse dolfijn. Een tocht duurt zo’n twee uur en geeft ook nog eens mooi uitzicht op de Zeelandbrug. Heerlijk, die zilte, Zeeuwse lucht in je haren! Kijk voor meer informatie op Frisia Rondvaarten.

Watersnoodmuseum

Tijd over? Bezoek dan zeker het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, op vijftien minuten rijden vanaf Zierikzee. We weten allemaal hoe de verschrikkelijke Watersnoodramp in 1953 aan ruim achttienhonderd Nederlanders het leven kostte. Op Schouwen-Duiveland verdwenen maar liefst veertien dorpen en gehuchten. Dit museum vertelt het verhaal van die rampzalige nacht in februari, de wederopbouw, deltawerken en waterveiligheid.

Foto 2. Zierikzee is een plaatje! Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Het gezellige 'Montmartreplein'. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. De 'Dikke Toren'. Foto: Jan-Willem van Kooy

Laatst gewijzigd: 2021-01-15 11:44:01 · Gepubliceerd: 2020-11-05 13:46:00 - 4494