Rondje driedubbel D in Gelderland

Ontdek Doetinchem, Doesburg en Dieren

Stedentrips Redactioneel door
Foto 1. Dagje uit? Doe eens een rondje Dieren, Doesburg en Doetinchem. Alle drie verbonden door de Oude IJssel en (op de foto) de IJssel. Foto: Ben Paul via Pixabay

20 maart 2022 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Toerisme Doetinchem, Gelderland Soms is een stad niet groot genoeg om er een dag lang rond te slenteren. Maak daarom eens een extra groot rondje naar wat kleinere plaatsen in de buurt van elkaar. Zoals een rondje driedubbel D: Doetinchem, Doesburg en Dieren. Proef de authentieke Doesburgsche mosterd, leef je uit in De Spelerij, of eet je buik rond op het Pannenkoekenschip.

Van Doetinchem naar Dieren of andersom

Doetinchem, Doesburg en Dieren liggen op één lijn, dus het handigste is om in Doetinchem of Dieren te beginnen. Wij kozen voor een start in het mooie landschap van de Achterhoek en ontdekten daar Doetinchem, een leuk stadje aan het water waar het fijn shoppen is. Daarna slenterden we door het prachtige Hanzestadje Doesburg en doken een museum in. We eindigden met een wandeling over de Veluwse natuur bij Dieren. Maar er is nog veel meer te doen in de drie D's!

To do in Doetinchem

Doetinchem ligt midden in het prachtige Achterhoekse coulisselandschap met zijn kastelen en landgoederen. Dat vraagt gewoon om een wandelstop voor je het stadje zelf ingaat. Doetinchem is het shoppinghart van deze streek, maar je kunt er nog veel meer doen:

  • Rondje cultuur: bezoek de Sint Catharinakerk uit 1200, in de zomermaanden open op dinsdag en zaterdag van 13:00 uur tot 16:00 uur. Drink een kopje in het Gevang, inderdaad ooit de gevangenis van Doetinchem. En slenter over de IJsselkade waar de Walmolen staat te pronken.
  • Must-see: het 'Oude Postkantoor', een opvallend gebouw in de bouwstijl Amsterdamse school met veel mooie details, apart trappenhuis en dikke toren. Binnen vind je de VVV, het supergezellige restaurant Borghuis waar mensen met een beperking werken en Stadsmuseum Doetinchem. Bekijk hun twee gedetailleerde maquettes van Doetinchem, ontdek alles over de geschiedenis van het stadje en bewonder het werk van lokale kunstenaars.
  • Met kinderen: Kinderboerderij Kokiezier, waar ze voer kunnen kopen en daarmee zelf de dieren voeren. En het mooie Pannenkoekenschip in de IJssel, compleet met speelhoek.
Overnachten? Deze hotels kun je boeken in Doetinchem.

Hanzestad Doesburg

Hanzestadje Doesburg is een plaatje! Hier loop je door middeleeuwse straatjes die nog precies hetzelfde zijn ingedeeld als vijf eeuwen geleden en vol staan met oer-Hollandse gevels uit de late middeleeuwen. Niet vreemd dat het centrum een beschermd stadsgezicht is.

  • Rondje cultuur: in het gratis museum De Roode Tooren ontdek je meer over het rijke verleden van Doesburg en kun je een oude kruidenierswinkel en een nog werkende tabakskerverij bezoeken. Ga zeker ook even naar het Grand-café in Het Arsenaal, één van de oudste gebouwen van Doesburg.
  • Must-see: de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek, te vinden achter een gezellig pleintje. Doesburg staat namelijk bekend om haar typische mosterd en in deze fabriek kun je zien hoe het gemaakt wordt. En je kunt een potje mee naar huis nemen. Ook de buren zijn leuk: het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum vol treinen, trams en bussen op schaal, conducteursuniformen, oude kaartjes en veel antiek speelgoed.
  • Met kinderen: vissen omhoog zien zwemmen bij de sluis in de speciaal aangelegde Vispassage. Ze kunnen ze zelfs onderwater bekijken via ondergrondse kijkvensters. Of rondwandelen in de museumtuin van Fruitmuseum 't Olde Ras tussen meer dan 1.500 fruitsoorten.
Overnachten? Boek dan een leuk hotel in Doesburg. Dit artikel gaat dieper in op wat je kunt zien en doen in deze hanzestad.

Het Veluwse Dieren

Dieren roept een interessante vraag op: ga je kijken wat er te doen is in Dieren zelf, of toch maar liever de Veluwse bossen in? Dieren staat niet bekend als een bijzonder plaatsje om te bezoeken, maar heeft zeker zijn charmes.

  • Rondje cultuur: vrijwel direct naast de IJssel is genoeg bewaard gebleven van vroeger, zodat dit gebied nu een beschermd dorpsgezicht is. Vooral langs de lange Hogestraat/Zutphensestraatweg staan nog mooie huizen en vind je terrasjes. Dieren heeft zelfs een hofje: Schweer bey der Beckehof.
  • Must-see: Domein Hof te Dieren, de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Het eerste wat je ziet is de nostalgische moestuinmuur waar de wijngaard achter verscholen ligt. Een rondleiding met proeverij is de moeite waard, maar je kunt ook op het terras genieten van een goed glas.
  • Met kinderen: de bossen in is altijd goed, maar je maakt ze extra blij met een bezoekje aan De Spelerij-Uitvinderij. De Spelerij staat vol kunstige speelobjecten die ze zelf kunnen laten bewegen en in de Uitvinderij maken ze de mooiste kunstwerken.
Langer blijven dan een dagje? Hier kun je overnachten in Dieren.

Meer tips voor stedentrips

Foto 2. Stadsbierhuis De Waag in het historische centrum van de Gelderse Hanzestad Doesburg. Foto: Hanzesteden Marketing
Foto 3. Spelen met, in en op de kunstige speeltoestellen van de Spelerij. Foto: De Spelerij

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 18:56:02 · Gepubliceerd: 20 maart 2022 - 3702