Ontdek deze verrassende steden in eigen land!

Maak een stedentrip in eigen land! |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

8 x de leukste stedentrips waaraan je nog nooit gedacht hebt

2 juni 2021 Toerisme Landelijk Voor pittoreske stadjes hoef je echt niet naar het buitenland. Ook Nederland zit namelijk vol met verborgen pareltjes om een fijn dagje uit of zelfs een heel weekend door te brengen. Deze 8 verrassende stedentrips kwamen misschien nog niet direct bij je op, maar zijn de moeite meer dan waard.

Foto 1. Breng voor een verrassend dagje stad een bezoekje aan Hoorn met haar levendige havens. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

1. Gorinchem: historische vestingstad

GORINCHEM, ZUID-HOLLAND - De eerste stad in het rijtje van verrassende steden die je écht eens moet bezoeken, is de pittoreske vestingstad Gorinchem aan rivier de Merwede. De muren en bolwerken van deze wonderschone plaats zijn nog helemaal intact en binnen deze robuuste stadsgrenzen vind je bovendien talloze lieflijke straatjes en fraaie monumenten. Bezoek de Grote Markt met het oude stadhuis en de Wilhelminafontein, tuur omhoog naar de historische gevels door de hele stad of naar beneden voor de Memory Bricks. En het mooiste uitzicht heb je vanaf de Grote Toren bij de Sint Janskerk. Maar dat is nog lang niet alles...

Lees de beste tips voor je stedentrip naar Gorinchem.

2. Almere: gezellige cafés, theater en groen

ALMERE, FLEVOLAND - Sfeerloos? Echt niet! Almere is een stad in opbouw, met veel groen en een groot (deels overdekt) winkelcentrum. Een dagje uit naar één van Nederlands jongste steden is de moeite waard om heel veel redenen. Het centrum zit bijvoorbeeld vol met kleine speciaalzaakjes en gezellige lunchrooms. En ook is Almere een echte theaterstad. Ga een avondje uit in het KAF Theater dat op het Weerwater lijkt te drijven. Of ga in de zomer naar het Almeerderstrand, waar je bij Vis à Vis geniet van spectaculair openluchttheater in de buitenlucht. En last but not least: Almere is supergroen! Ontvlucht de drukte in de stadsparken en chill bij of op het water dat overal om de stad heen stroomt.

Bekijk alle toffe tips voor een leuk dagje uit in Almere.

3. Doesburg: Hanzestad aan de IJssel

DOESBURG, GELDERLAND - Op de plek waar de de Oude IJssel en de Gelderse IJssel samenkomen, ligt het pittoreske Hanzenstadje Doesburg. Wandel door middeleeuwse straatjes, beklim de Martinikerk (het hoogste gebouw van Gelderland) voor een prachtig uitzicht over de de hele streek en vergeet vooral niet te genieten van de schitterende ligging aan de IJssel. Doesburg, waar ken je dat nog meer van? Precies, de Doesburgse Mosterd! Ontdek alles over dit ambachtelijke product in haar thuisstad. Dit alles maakt dit leuke stadje in de Liemers tot een prima bestemming voor een stedentrip.

Doe een dagje Doesburg. DagjeWeg.NL zocht alvast uit wat je moet zien.

4. Sittard: kerken, schootsvelden en Toon Hermans

SITTARD, LIMBURG - Ook in het Zuid-Limburgse Sittard kun je prima een lang weekend vertoeven. In deze bourgondische stad in de 'flessenhals' van de provincie vind je talloze historische bouwwerken, kerken en geheime tuinen. Een stad vol verhalen! Maak een kastelentour in de omgeving en proef heerlijk Limburgs bier en typische streekgerechten op de bruisende Markt. Voor liefhebbers van geschiedenis is een wandeling rond de vestingwallen ook een absolute aanrader. Hier zij de schootsvelden - een groene barrière rondom de stadsmuren, bedoeld om vijanden op afstand te houden - goed bewaard gebleven. Wist je trouwens dat Sittard de geboortestad is van Toon Hermans?

Lees in ons artikel wat je zeker niet mag overslaan in Sittard.

5. Harderwijk: culturele vissersstad vol musea

HARDERWIJK, GELDERLAND - Kijk uit over het Wolderwijd en denk terug aan de vissers op de Zuiderzee. In Hanzestad Harderwijk, op de grens van Gelderland en Flevoland, lopen heden en verleden prachtig door elkaar heen. En er is hier zo veel te zien dat je eigenlijk aan een dag niet genoeg hebt. Bezoek de indrukwekkende Grote Kerk, bekijk botters in de haven, ontdek de eeuwenoude stadspoorten en neus rond in heel veel toffe musea. Voor een beetje natuur in de stad, chill je even in het rustieke Hortuspark. En hoewel Harderwijk niet meer aan de Zee ligt, zijn ze voor wat betreft zon, zee en strand niet voor één gat te vangen.

Benieuwd? Bekijk de gave bezienswaardigheden in Harderwijk die je moet zien.

6. Gouda: kaas, stroopwafels en historie

GOUDA, ZUID-HOLLAND - Gouda ken je waarschijnlijk wel van de kaas en de stroopwafels, maar in deze gezellige stad in Zuid-Holland is nog veel meer te zien en te beleven dan je dacht! Maak een fijne stadswandeling door de historische binnenstad en vergaap je op de Markt aan het iconische stadhuis met zijn karakteristieke rode luiken. Drink er ook direct een biertje op één van de gezellige terrassen. De knusse steegjes zijn bovendien heerlijk om in te verdwalen. Spot historische schepen in de Museumhaven en struin langs de sfeervolle grachten en eeuwenoude gevels. En... natuurlijk mag je ook de Cheese Experience en een bezoekje aan een siroopwafelbakkerij niet overslaan.

Doe een dagje Gouda: dit kun je er zien én doen!

7. Hoorn: schattig centrum met historische haven

HOORN, NOORD-HOLLAND – Nog zo'n verrassende plek in ons eigen Nederland is het Noord-Hollandse Hoorn. Dit schattige stadje heeft een gezellig centrum vol pittoreske straatjes en leuke snuffelwinkeltjes. Op iedere straathoek vind je eettentjes, cafés en terrasjes. Bezoek de Roode Steen, hét plein van Hoorn waar maar liefst zes straten op uitkomen. Hier vind je de traditionele kaasmarkt en de oude Waag. Bezoek het voormalig gevangeniseiland Oostereiland met zijn oude pakhuizen en trek naar de historische haven. Hier is van alles te zien en te doen. Bekijk oude botters waar nog echt mee gevist wordt, aken, tjalken en een grote klipper. Of spring zelf op een sup en peddel door de Binnenhaven voor een uniek uitzicht.

DagjeWeg.NL zocht uit welke hotspots je niet mag missen tijdens een dagje weg in Hoorn.

8. Elburg: oude ambachten aan het Veluwemeer

ELBURG, GELDERLAND - Eigenlijk is Elburg aan het Veluwemeer één groot openluchtmuseum! Eens een roerig vissersstadje, nu een kalm historisch plaatsje, nog altijd omringd door vestingmuren. De touwslager is hier nog in vol bedrijf, de smid stookt het vuur roodgloeiend en in de palingrokerij wordt de paling op traditionele wijze gerookt. Bezichtig de oude Vischpoort en kijk naar omlaag naar de keitjesstoepen. Deze kunstwerken, gemaakt van zwarte en witte steentjes, vind je voor sommige huizen in de stad. Een eeuwenoude stadstraditie, kenmerkend voor Elburg. Loop door naar de haven, waar de oude schepen zo weg lijken te kunnen varen.

Bezoekje brengen aan Elburg? Lees onze tips!

Ook leuk

Foto 2. De Lingehaven in Gorinchem ligt er prachtig bij. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-06-02 10:30:42 · Gepubliceerd: 2021-06-01 10:29:00 - 2502