1

De hotspots van Hoorn

Dit is er allemaal te doen in Hoorn

Te doen in Hoorn   Redactioneel door
Foto 1. Een van de hoogtepunten van Hoorn: de levendige havens met historische schepen en modern vertier. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

8 augustus 2020 Toerisme Hoorn, Noord-Holland Op zoek naar een perfecte bestemming voor een dagje uit of weekendje weg? Ga dan eens een keertje naar Hoorn. Dit schattige Noord-Hollandse stadje heeft een gezellig centrum met pittoreske straatjes en leuke snuffelwinkeltjes. Overal zijn eettentjes, cafés en terrasjes te vinden. En in de historische haven is van alles te zien en te doen. DagjeWeg.NL zocht uit wat je niet mag missen tijdens een dagje weg in Hoorn.

Start bij de Noorderkerk

Ja! Een parkeerplein met plek. We besluiten te stoppen, hoewel de navigatie ons maant nog verder te rijden richting de haven. Maar we hebben het gevoel al bij het oude centrum van Hoorn te zijn, dus waarom zouden we? En we hebben gelijk. Na een dagticket achter de voorruit te hebben geschoven lopen we van onze plek op Hoge Vest door een steegje pardoes tegen een enorme kerk aan. Het blijkt de Noorderkerk te zijn, een fraaie en imponerende middeleeuwse kerk. Helaas in particuliere handen, dus een bezichtiging zit er niet in.

Hip winkelen in de Hoornse straatjes

Van de Noorderkerk komen we al snel terecht in dé winkelstraat van Hoorn: Grote Noord. Een gezellige straat met terrasjes en veel bekende winkelketens. De meer lokale en aparte winkeltjes vinden we in de Hoornse Straatjes die liggen tussen Grote Noord, Nieuwsteeg en de Nieuwstraat/Kerkstraat. We neuzen rond in hippe boetiekjes, vinden leuke spulletjes voor thuis en scoren bij Maak Je Taart een Chocolade Biscuit Mix en een all-in pakket voor carrotcake. Om straks thuis nog even na te genieten.

Het hart van Hoorn: Roode Steen

Uiteindelijk leiden alle straten ons naar Roode Steen, hét plein in de binnenstad van Hoorn. Hier komen zes (!) straten bij elkaar. Tussen de fraaie oude gevels staat het bomvol met gezellige terrasjes. Tijd voor koffie met iets erbij. Elk terras ziet er goed uit, maar het prachtige hoekgebouw met rode luikjes en een roze eenhoorn op de gevel trekt toch net iets meer. Het is De Waag, waar nu Restaurant d'Oude Waegh in zit.

Vroeger werden in De Waag de kazen gewogen voor de kaasmarkt op Roode Steen. Binnen zie je her en der daar nog de sporen van en in de zomer krijgt het gebouw elke week weer even die oude functie terug tijdens de Hoornse kaasmarkt. Een traditionele kaasmarkt compleet met kaasdragers en kaasmeisjes in klederdracht. Deze zomer is er helaas geen kaasmarkt vanwege corona.

Terug naar de zeventiende eeuw

Vanaf ons terras hebben we uitzicht op een andere fraaie gevel, compleet met vergulde ornamenten en een gedeeltelijk verguld smeedijzeren hek. Het is het Westfries Museum. Hoe zou dit gebouw er van binnen uitzien? We kunnen de verleiding niet weerstaan en besluiten een kijkje te nemen. Een goed idee, want we stappen hier de zeventiende eeuw binnen, de Gouden Eeuw van Nederland. De prachtige kamers, de schilderijen en de expositiestukken laten goed zien hoe belangrijk Hoorn in die tijd was en hoe rijk.

Op bezoek in een koopmanshuis

Via de smalle en pittoreske straat Grote Oost wandelen we op ons gemak richting de oude stadspoort van Hoorn, de Oosterpoort. Daar blijkt ook een leuk park te liggen, het Julianapark. Even kijken bij de hertjes en dan weer verder, naar Museumhuis Bonck. Binnen lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het is alsof de zeventiende-eeuwse koopman Bonck elk moment naar binnen kan komen, om in zijn hangkamertje achter zijn bureau plaats te nemen. Dit kamertje heet zo omdat het letterlijk aan de zolderbalk hangt! Je ziet waar de familie sliep, bezoek ontving en hoe hun dagelijkse leven was.

Haven met historische schepen

Via de Binnenhaven lopen we naar de Buitenhaven en de rest van het havengebied van Hoorn. Wow, rondom de middeleeuwse Hoofdtoren blijken allemaal historische schepen te liggen. Oude botters waar nog echt mee gevist wordt, aken, tjalken en een grote klipper. Sommige van de grotere schepen zijn zelfs bewoond. Vanaf het uiteinde van de steiger staren we naar het Markermeer. De zon schijnt, de steiger kraakt onder onze voeten en over het water klinkt het gelach van jongeren die richting de Binnenhaven suppen.

De gevangenis op Oostereiland

Het wordt tijd om de steiger te verlaten voor een hapje op een van de terrasjes. En we willen ook nog het Oostereiland bezoeken met zijn oude pakhuizen. Deze pakhuizen hebben zelfs dienst gedaan als gevangenis. Nu vind je er Hotel Oostereiland waar je nog sporen van de gevangeniscellen terugziet in de kamers, Cinema Oostereiland en het Museum van de 20e Eeuw.

De ingang van het museum is op het stille en rustige plein tussen de pakhuizen. Eenmaal binnen slaat de nostalgie meteen toe. Oude winkelstraatjes uit de vorige eeuw, retro huiskamers, hits van de jaren zeventig, het komt allemaal langs. Tip: boek Museum van de 20e Eeuw met Korting op je tickets

Foto 2. Het Waag met de roze eenhoorn. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. Het Westfries Museum. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 4. In de Hoornse Straatjes kom je de meer bijzondere winkeltjes tegen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 5. Het Oostereiland met links de grote gebouwen van het Museum van de 20e Eeuw, waar je een nostalgische trip maakt door de vorige eeuw. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 6. Kijkje op de Hooftoren vanaf de steiger in de havens van Hoorn. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2022-06-02 12:29:05 · Gepubliceerd: 2020-08-06 16:43:39 - 6429