13 x de leukste stedentrips waaraan je nog nooit gedacht hebt

Maak een stedentrip in eigen land!   Redactioneel door
Foto 1. Drink een biertje op het terras in het Bourgondische Sittard. Foto: Fotoarchief Visit Zuid-Limburg

14 mei 2023 bijgewerkt: 19 mei 2023 Toerisme Landelijk Voor pittoreske stadjes hoef je echt niet naar het buitenland. Ook Nederland zit namelijk vol met verborgen pareltjes om een fijn dagje uit of zelfs een heel weekend door te brengen. Deze 13 verrassende stedentrips kwamen misschien nog niet direct bij je op, maar zijn de moeite meer dan waard.

1. Gorinchem: historische vestingstad

GORINCHEM, ZUID-HOLLAND - De eerste stad in het rijtje van verrassende steden die je écht eens moet bezoeken, is de pittoreske vestingstad Gorinchem aan rivier de Merwede. De muren en bolwerken van deze wonderschone plaats zijn nog helemaal intact en binnen deze robuuste stadsgrenzen vind je bovendien talloze lieflijke straatjes en fraaie monumenten. Bezoek de Grote Markt met het oude stadhuis en de Wilhelminafontein, tuur omhoog naar de historische gevels of naar beneden voor de Memory Bricks. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Grote Toren bij de Sint Janskerk. Maar dat is nog lang niet alles...

Lees de beste tips voor je stedentrip naar Gorinchem.

Foto 2. Struin door de haven van het mooie Gorinchem. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

2. Almere: gezellige cafés, theater en groen

ALMERE, FLEVOLAND - Sfeerloos? Echt niet! Almere is een stad in opbouw, met veel groen en een groot (deels overdekt) winkelcentrum. Een dagje uit naar één van Nederlands jongste steden is de moeite waard om heel veel redenen. Het centrum zit bijvoorbeeld vol met kleine speciaalzaakjes en gezellige lunchrooms. En ook is Almere een echte theaterstad. Ga een avondje uit in het KAF Theater dat op het Weerwater lijkt te drijven. Of ga in de zomer naar het Almeerderstrand, waar je bij Vis á Vis geniet van spectaculair openluchttheater in de buitenlucht. En last but not least: Almere is supergroen! Ontvlucht de drukte in de stadsparken en chill bij of op het water dat overal om de stad heen stroomt.

Bekijk alle toffe tips voor een leuk dagje uit in Almere.

Foto 3. Almere is hartstikke groen, zoals hier bij de Noorderplassen. Foto: Daria Nepriakhina on Unsplash

3. Doesburg: Hanzestad aan de IJssel

DOESBURG, GELDERLAND - Op de plek waar de de Oude IJssel en de Gelderse IJssel samenkomen, ligt het pittoreske Hanzestadje Doesburg. Wandel door middeleeuwse straatjes, beklim de Martinikerk (het hoogste gebouw van Gelderland) voor een prachtig uitzicht over de de hele streek en vergeet vooral niet te genieten van de schitterende ligging aan de IJssel. Doesburg, waar ken je dat nog meer van? Precies, de Doesburgse Mosterd! Ontdek alles over dit ambachtelijke product in haar thuisstad. Dit alles maakt dit leuke stadje in de Liemers tot een prima bestemming voor een stedentrip.

Doe een dagje Doesburg. DagjeWeg.NL zocht alvast uit wat je moet zien.

Foto 4. De Waag in het hart van het Gelderse Hanzestadje Doesburg. Foto: Marketing Oost © Roy Kappert, NBTC - Merel Tuk

4. Sittard: kerken, schootsvelden en Toon Hermans

SITTARD, LIMBURG - Ook in het Zuid-Limburgse Sittard kun je prima een lang weekend vertoeven. In deze bourgondische stad in de 'flessenhals' van de provincie vind je talloze historische bouwwerken, kerken en geheime tuinen. Een stad vol verhalen! Maak een kastelentour in de omgeving en proef heerlijk Limburgs bier en typische streekgerechten op de bruisende Markt. Voor liefhebbers van geschiedenis is een wandeling rond de vestingwallen ook een absolute aanrader. Hier zij de schootsvelden - een groene barrière rondom de stadsmuren, bedoeld om vijanden op afstand te houden - goed bewaard gebleven. Wist je trouwens dat Sittard de geboortestad is van Toon Hermans?

Lees in ons artikel wat je zeker niet mag overslaan in Sittard.

Foto 5. Het Kloosterkwartier in Sittard is ook schitterend bij zonsondergang. Foto: Fotoarchief Visit Zuid-Limburg

5. Harderwijk: culturele vissersstad vol musea

HARDERWIJK, GELDERLAND - Kijk uit over het Wolderwijd en denk terug aan de vissers op de Zuiderzee. In Hanzestad Harderwijk, op de grens van Gelderland en Flevoland, lopen heden en verleden prachtig door elkaar heen. En er is hier zo veel te zien dat je eigenlijk aan een dag niet genoeg hebt. Bezoek de indrukwekkende Grote Kerk, bekijk botters in de haven, ontdek de eeuwenoude stadspoorten en neus rond in heel veel toffe musea. Voor een beetje natuur in de stad, chill je even in het rustieke Hortuspark. En hoewel Harderwijk niet meer aan de Zee ligt, zijn ze voor wat betreft zon, zee en strand niet voor één gat te vangen.

Benieuwd? Bekijk de gave bezienswaardigheden in Harderwijk die je moet zien.

Foto 6. Botters aan de kade, vlakbij de Vischafslag en de Botterloods. Foto: Bottermuseum

6. Gouda: kaas, stroopwafels en historie

GOUDA, ZUID-HOLLAND - Gouda ken je waarschijnlijk wel van de kaas en de stroopwafels, maar in deze gezellige stad in Zuid-Holland is nog veel meer te zien en te beleven dan je dacht! Maak een fijne stadswandeling door de historische binnenstad en vergaap je op de Markt aan het iconische stadhuis met zijn karakteristieke rode luiken. Drink er ook direct een biertje op één van de gezellige terrassen. De knusse steegjes zijn bovendien heerlijk om in te verdwalen. Spot historische schepen in de Museumhaven en struin langs de sfeervolle grachten en eeuwenoude gevels. En... natuurlijk mag je ook de Cheese Experience en een bezoekje aan een siroopwafelbakkerij niet overslaan.

Doe een dagje Gouda: dit kun je er zien én doen!

Foto 7. Wandel over de Markt van Gouda. Foto: VVV Gouda

7. Hoorn: schattig centrum met historische haven

HOORN, NOORD-HOLLAND - Nog zo'n verrassende plek in ons eigen Nederland is het Noord-Hollandse Hoorn. Dit schattige stadje heeft een gezellig centrum vol pittoreske straatjes en leuke snuffelwinkeltjes. Op iedere straathoek vind je eettentjes, cafés en terrasjes. Bezoek de Roode Steen, hét plein van Hoorn waar maar liefst zes straten op uitkomen. Hier vind je de traditionele kaasmarkt en de oude Waag. Bezoek het voormalig gevangeniseiland Oostereiland met zijn oude pakhuizen en trek naar de historische haven. Hier is van alles te zien en te doen. Bekijk oude botters waar nog echt mee gevist wordt, aken, tjalken en een grote klipper. Of spring zelf op een sup en peddel door de Binnenhaven voor een uniek uitzicht.

DagjeWeg.NL zocht uit welke hotspots je niet mag missen tijdens een dagje weg in Hoorn.

Foto 8. Prachtig, de haven van Hoorn. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

8. Elburg: oude ambachten aan het Veluwemeer

ELBURG, GELDERLAND - Eigenlijk is Elburg aan het Veluwemeer één groot openluchtmuseum! Eens een roerig vissersstadje, nu een kalm historisch plaatsje, nog altijd omringd door vestingmuren. De touwslager is hier nog in vol bedrijf, de smid stookt het vuur roodgloeiend en in de palingrokerij wordt de paling op traditionele wijze gerookt. Bezichtig de oude Vischpoort en kijk omlaag naar de keitjesstoepen. Deze kunstwerken, gemaakt van zwarte en witte steentjes, vind je voor sommige huizen in de stad. Een eeuwenoude stadstraditie, kenmerkend voor Elburg. Loop door naar de haven, waar de oude schepen zo weg lijken te kunnen varen.

Bezoekje brengen aan Elburg? Lees onze tips!

Foto 9. Ook een stukje fietsen door Elburg is een aanrader. Foto: Marketing Oost © Gijs Versteeg

9. Harlingen: gezellige steegjes en havens

HARLINGEN, FRIESLAND - De meeste mensen kennen het Friese Harlingen vooral van de boot naar Vlieland of Terschelling. En je kunt er natuurlijk ook fantastisch zeehondjes spotten vanaf een boot. Maar eigenlijk is het hartstikke zonde om niet heel eventjes een kijkje te nemen in dit pittoreske stadje aan de Waddenzee. Wandel langs de schitterende grachten, door smalle steegjes en plof neer op een van de vele terrasjes. Wist je dat Harlingen meer dan vijfhonderd monumenten telt? Bezoek ook de verschillende havens van de stad en spot talloze boten. In de Willemshaven zie je onder andere een replica van het Expeditieschip waarmee Willem Barendsz naar Nova Zembla voer.

Bekijk 11 redenen om een dagje naar Harlingen te gaan.

Foto 10. Eén van de mooiste plekken in Harlingen: Zoutsloot. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

10. Zutphen: torens, rivieren en musea

ZUTPHEN, GELDERLAND - Het Gelderse Zutphen is niet groot, maar dit Hanzestadje aan de IJssel zit wel boordevol historie. Wat als eerste opvalt? De vele torens die de skyline sieren! Wat dacht je bijvoorbeeld van de Walburgiskerk en de Wijnhuistoren die je kunt beklimmen voor een waanzinnig uitzicht. De stad ontdekken vanaf het water is ook een mooie manier om Zutphen te verkennen. Stap in een fluisterboot en geniet van een tochtje door de binnenstad of over de rivier de Berkel. Heb je hoogtevrees én watervrees? Ook dan is er nog genoeg te zien. Zutphen barst namelijk van de boeiende musea. Met recht een verrassende stad voor een dagje uit.

Dagje uit in Zutphen? Dit is er te doen.

Foto 11. Bezoek het prachtige Zutphen in het hart van de Achterhoek. Foto: InZutphen

11. Enschede: grensstad vol winkels en terrassen

ENSCHEDE, OVERIJSSEL - Ook een dagje Enschede is superleuk. Vooral als je houdt van een terrasje pakken en shoppen is deze Twentse grensstad de moeite waard. In de hoofdstraten vind je de grote ketens, terwijl je voor kleine gezellige boetiekjes, pop-up stores en galerietjes juist in de kronkelende zijstraatjes moet zijn. De Haverstraat is overigens een van Nederlands oudste winkelstraten. Voor een koud biertje of een hapje eten is de mooie en vooral beregezellige Oude Markt de place to be. En ben je op zoek naar cultuur? Maak dan een uitstapje naar de wijk Roombeek. Hier vind je het Cultuurpark waar drie musea vlak bij elkaar zitten.

Doen in Enschede? 8 tips voor een dagje uit.

Foto 12. De Oude Markt is het hart van het gezellige Enschede. Foto: Enschede Promotie © Rob Baas

12. Apeldoorn: stad van oranje én groen

APELDOORN, GELDERLAND - Dat Apeldoorn qua inwonersaantal de twaalfde stad van Nederland is, zou je op voorhand misschien niet zeggen. Deze stad aan de rand van de Veluwe wordt dan ook niet vaak genoemd als bestemming voor een stedentrip. Toch is dat eigenlijk zonde, want er is heel veel te zien en te doen. Ga bijvoorbeeld shoppen in een van de langste winkelstraten van ons land of maak een stadswandeling langs bijzondere Jugendstil-architectuur. Ook was deze stad ruim driehonderd jaar lang het thuis van de Oranjes. Bezoek Paleis Het Loo met het aangrenzende Kroondomein en Stadpark Berg & Bos op een steenworp afstand. Of gebruik Apeldoorn als uitvalsbasis om de Veluwe te verkennen.

Dagje Apeldoorn: dit kun je zien en doen.

Foto 13. Als je in Apeldoorn bent, sla Paleis Het Loo dan zeker niet over. Foto: DagjeWeg.NL

13. Dordrecht: de oudste stad van Holland

DORDRECHT, ZUID-HOLLAND - Grachten, prachtige gevels, gezellige terrasjes en leuke winkels, Dordrecht heeft het allemaal. De oudste stad van Holland is de perfecte bestemming voor een stedentrip. Weer eens iets anders dan de grote broer Rotterdam dat vlakbij ligt, maar zeker niet minder leuk. Shoppen? Ga dan naar de Voorstraat: een lange dijk vol historische pandjes. Dordrecht barst ook van de gezellige terrasjes. Van een steegje naast de Voorstraat tot de terrassen bij het Groothoofd in Dordrecht, drie grote rivieren samenkomen. Er vaart van alles langs, van grote cruise- en vrachtschepen tot kleine plezierbootjes. En als je dan toch in Dordrecht bent? Beklim dan de Grote Kerk voor een waanzinnig uitzicht.

Wat je verder nog kunt zien en doen in Dordrecht? We zetten het voor je op een rijtje.

Foto 14. De Diamantenbrug in Dordrecht. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

Ook leuk

Foto 15. Breng voor een verrassend dagje stad een bezoekje aan Hoorn met haar levendige havens. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-05-19 11:14:16 · Gepubliceerd: 2021-06-01 10:29:00 - 14695