De 4 leukste stedentrips met kinderen (plus extra tip)

Een stad ontdekken met kinderen is geweldig leuk

Stedentrips Redactioneel door
Foto 1. Stedentrips kunnen ook met kinderen ontzettend leuk zijn! Bijvoorbeeld met de kinderspeurtochten van Amsterdam Oude Stad. Foto: Amsterdam Oude Stad

10 februari 2023 bijgewerkt: 6 september 2023 Toerisme Landelijk Ook zo dol op een leuke citytrip, maar geen idee wat je met de kinderen moet doen? Neem ze gewoon mee! Want tijdens een stedentrip met kinderen ontdek je een stad op een heel andere manier. Wil je geen keuzestress vooraf, bekijk dan onze 4 tips voor leuke steden om heerlijk rond te banjeren met kids.

Algemene tips: goed plannen is het halve werk

Nog nooit met kinderen als dagje uit een stad ontdekt? Bekijk dan eerst even deze algemene tips. Want goed plannen is het halve werk!

 1. Begin niet meteen met onze grootste steden, maar ga naar een stad die minder druk is. Te lange rijen, grote mensenmassa's en bomvolle restaurants zijn dubbel vervelend met de kids erbij. Wij hebben er hieronder alvast vier op een rij gezet. Of bekijk deze verrassende steden.
 2. Stel je er verder op in dat alles langer duurt met kinderen en plan een dag niet te vol.
 3. Ook afwisseling is belangrijk. Plan bijvoorbeeld een museum en een rondvaart, niet twee musea.
 4. Verder is het fijn om tussendoor even bij te komen in een park of speeltuin. Handig om van tevoren even te checken waar je ze kunt vinden in je gekozen stad.
 5. En: neem genoeg eten en drinken mee zodat niemand hongerig wordt. Zo geniet je samen van een leuke dag.

Juist met kinderen ontdek je een stad op een heerlijke manier

Speuren naar de hofjes van Haarlem

Haarlem is een mooie stad om samen met kinderen te ontdekken. Niet te groot en te druk, maar er is wel veel te doen. Extra bonus: het strand ligt om de hoek, slechts twaalf minuten met de trein. Zo'n treinritje vinden kinderen vaak ook al een feest. Maak van het ontdekken van Haarlem een speurtocht naar smalle steegjes vol groen en verborgen hofjes. Haarlem zit er stampvol mee.

Door mooie historische straatjes in Zwolle

Ook Zwolle is de moeite waard voor jong en oud. Geniet van de historische straatjes en spannende steegjes en loop ook lekker langs de gracht om de bootjes te bewonderen.

 • Doen: Je kinderen zullen al snel vragen wat dat 'ei' is in de verte. Het is het dak van Museum De Fundatie, vol diverse kunst. In het 'ei' zie je door een groot raam Zwolle aan je voeten liggen. Ook Van der Velde in de Broeren is een bezoekje waard: een boekhandel in een prachtige kerk compleet met kinderhoek. Leuk in de zomer: huur een bootje om door de grachten te varen. Winter of slecht weer? Ga dan voor een rondvaart.
 • Eten: Het sfeervolle Pannenkoekschip is voor iedereen leuk, ook omdat je helemaal je eigen pannenkoek kunt samenstellen. Je kunt het beste van tevoren reserveren.
 • Uitrustplek: Kinderboerderij Eekhout ligt in een verscholen parkje net over de gracht. In dit park kunnen de kinderen op zoek naar het kabouterhuisje in een holle boomstronk. Regent het, dan is de Stadkamer een mooi alternatief, ook net over de gracht. Terwijl de kinderen op de glijbaan naar de kinderafdeling glijden of zich vermaken in het Medialab, drink je zelf wat in één van de comfortabele stoelen.

Bruggetjes op en af in Delft

Een andere goede keus is Delft. Terwijl de kinderen de bruggetjes oprennen om in het water te staren, geniet je zelf van de smalle, oude straatjes en historische huizen met trapgevels.

 • Doen: Beklim de toren van de prachtige Nieuwe Kerk en bezoek het Royal Delft Museum. Hier kun je zien hoe het beroemde Delfts Blauw gemaakt wordt, tot en met het met de hand beschilderen. Kinderen vermaken zich met de kinderspeurtocht en tijdens vakanties zijn er ook leuke kinderworkshops. De leukste manier om er te komen is met de Waterbus;
 • Eten: Een heerlijke plek is Stadsboerderij-Buyten-Delft, een kwartiertje lopen van het centrum. Met veel dieren, een waterspeeltuin en lekker biologisch eten en drinken;
 • Uitrustplek: De Botanische Tuin. Lekker de kassen in als het koud is en het blotevoetenpad lopen bij mooi weer. En natuurlijk even het Boompaviljoen in! Of bezoek Museum Prinsenhof en plof neer in hun tuin.

Alles dicht bij elkaar in centrum Utrecht

Utrecht is een grotere en drukkere stad. Ondanks dat is Utrecht erg leuk om te doen met kinderen, omdat veel activiteiten op loopafstand van elkaar liggen. Er is zoveel te doen dat het moeilijk is om je in te houden en niet teveel te plannen.

 • Doen: Maak bijvoorbeeld een Muzikale Tour langs zelf spelende instrumenten in Museum Speelklok, of bezoek Universiteitsmuseum Utrecht waar kinderen zelf experimenten kunnen uitvoeren. Beklim daarna de Domtoren. In plaats daarvan kun je ook juist onder de grond duiken bij DOMunder. Spannend, want het enige licht is je zaklamp;
 • Eten: Duik in een van de historische kelders aan de gracht bij Pannenkoekenrestaurant De Oude Muntkelder. Ze hebben ook een terras pal aan het water;
 • Uitrustplek: Een sfeervolle plek midden in het centrum is de Oude Hortus, naast Universiteitsmuseum Utrecht. In hun Museumcafé Ginkgo kun je ook vanuit de Oude Hortus iets eten of drinken. Net buiten het centrum ligt Park Lepelenburg: een groene plek aan het water waar je kunt relaxen in een ligstoel, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin.

Extra tip: volg een speurtocht

Vind je het moeilijk kiezen, of zie je tijdens het plannen door de bomen het bos niet meer? Laat het werk dan voor je doen en ga op stap met een leuke kinderspeurtocht, die van een stedentrip een spannend avontuur maakt. En je meteen de mooiste plekjes laat zien.

Verhaalavontuur heeft speurtochten voor meerdere steden, waaronder Haarlem. Er popt een Storyteller op in het scherm van je smartphone die je van alles vertelt over de plek waar je bent, maar vooral wat je missie is en hoe je de codes kunt vinden om een boef te vangen. Spannend voor de kinderen die een tocht door een stad opeens hartstikke vet vinden. En ook nog eens leuk voor jezelf. Ga op pad met een fijne korting!

Met een leuke kinderspeurtocht worden ook grotere steden overzichtelijk en fun met de kids. Zelfs het drukke Amsterdam! Als je toch het liefst onze prachtige historische hoofdstad wil bezoeken, dan zijn de twee kinderspeurtochten van Amsterdam Oude Stad ideaal. De pret begint al wanneer hun pakket door de brievenbus valt. Wedden dat de ogen van je kinderen al gaan glimmen als ze de kaart en foto's zien? Eenmaal in de stad wordt dat alleen maar leuker, want de tochten gaan langs plekken die kinderen meteen aanspreken, zoals het kleinste huis van Amsterdam en knusse hofjes. Bestel direct je speurtocht!

Foto 2. Veel musea zijn ontzettend leuk voor kinderen, zoals Museum Speelklok in Utrecht. Foto: Museum Speelklok © Fred Ernst
Foto 3. Wel volgende leuke straatje moeten we in? Ontdek de stad met een familiespeurtocht van Verhaalavontuur. Foto: Verhaalavontuur.nl

Laatst gewijzigd: 2023-09-06 13:26:07 · Gepubliceerd: 10 februari 2023 - 5148