1

Ga een dagje naar het Twentse kunststadje Ootmarsum

Struin door galeriën, musea en het historische stadscentrum

Dagje Ootmarsum Redactioneel door
Foto 1. Doorkijkje vanuit de Gasthuisstraat. Foto: © VVV Ootmarsum-Dinkelland

18 september 2023 Toerisme Ootmarsum, Overijssel Pal aan de Duitse grens ligt het schattige Twentse stadje Ootmarsum. Dit pittoreske plaatsje staat bekend als hét kunststadje van het Oosten en dat is niet voor niets. Het centrum zelf is alleen al schilderachtig, maar je bezoekt er ook tientallen galerijen, ateliers en musea.

Klein maar fijn vestingstadje

Voor we starten met ons lijstje van bezienswaardigheden duiken we eerst even het verleden in voor een kort geschiedenislesje. Want Ootmarsum heeft een rijke historie die teruggaat tot in de vroege middeleeuwen. Rond 1300 kreeg het stadje stadsrechten. Waar veel Nederlandse vestingsteden uitgroeiden tot grotere steden, telt Ootmarsum anno nu nog geen vijfduizend inwoners. De industriële ontwikkelingen kregen geen vat op het plaatsje en dat maakt dit klein maar fijne stadje aan de Duitse grens tot wat we met recht een verborgen parel mogen noemen.

Foto 2. Slenter door de smalle staatjes. Foto: © Vincent Croce
 • Weekendje van maken? Er zijn ook veel leuke plekken om te overnachten in Ootmarsum!
 • Historisch stadscentrum vol monumenten

  Om te beginnen heeft Ootmarsum een ontzettend leuk oud centrum. Een grote stad is het zoals gezegd niet, maar dat maakt het juist overzichtelijk en doet natuurlijk niets af aan de historische bezienswaardigheden en de gezelligheid. Wanneer je rondwandelt tussen de tientallen rijksmonumenten, zal het je ook niet verbazen dat de binnenstad van Ootmarsum is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. De smalle straatjes, vakwerkwerkhuisjes en kinderkopjes geven dit bijzondere stukje Twente een knusse uitstraling. En die zorgt ervoor dat je stiekem langer blijft dan je van tevoren had dacht. Een mooi startpunt voor je dagje Ootmarsum is de Markt, het bruisende middelpunt. Hier vind je ook de VVV, waar je nog wat extra 'munitie' kunt verzamelen voor je stedentrip.

  Foto 3. Het knusse centrum van Ootmarsum. Foto: © VVV Ootmarsum-Dinkelland

  Bezienswaardigheden in binnenstad Ootmarsum

  Voor zo'n klein stukje stad bezit Ootmarsum opvallend veel monumentale gebouwen. Dertig stuks maar liefst! Wanneer je naar buiten loopt bij de toeristeninfo, bots je meteen tegen een van de belangrijkste blikvangers aan: het Oude Stadhuis op de Markt (1778). Tegenwoordig is dit een galerij, dus je kunt ook vaak ook even binnen gluren. Voor de ingang staat bovendien een fraaie stadspomp, ook uit 1778. Meteen om de hoek, in de Marktstraat, kom je vervolgens het statige Cremershuis (1656) tegen. Spot je de kraanvogel aan de gevel? Binnen twee minuten lopen sta je vervolgens op het Kerkplein, waar de R.K. Kerk Simon en Judas staat. Hier vind je ook het beeld van het Siepelvrouwtje en een aantal water spuwende otters. Beelden als deze spot je trouwens overal in het centrum.

  Foto 4. De Marktstraat met rechts het Cremershuis. Foto: © Vincent Croce

  Kunststadje van het Oosten

  Maar Ootmarsum staat vooral bekend als hét kunststadje van het Oosten. Nergens vind je zoveel galeries, ateliers en musea op zo'n kleine ruimte als hier. Zo is de stad onder meer de thuisbasis van kunstschilder Ton Schulten. Bezoek Museum Ton Schulten om op je gemakje de mooiste werken uit zijn oeuvre te bewonderen. Ook heeft hij er zijn eigen Galerie Chez-Moi. En er zijn nog veel meer galerieën die de moeite van het binnenstappen meer dan waard zijn. Ontmoet de kunstenaars die je vol enthousiasme vertellen over hun werk. Sla daarbij ook zeker Art Brut Kik Galerie niet over. Hier is uitsluitend kunst te koop van kunstenaars met een verstandelijke beperking. De opbrengst van de verkochte kunst gaat naar de instandhouding van de galerie. Ook leuk: ga op jacht naar meerdere door Ootmarsumse kunstenaars beschilderde wijnvaten.

  Foto 5. Galerie Chez-Moi van kunstenaar Ton Schulten. Foto: VVV Ootmarsum-Dinkelland © Frank Visschedijk

  Duik in het verleden

  Voor een blik in het verleden ga je naar het Openluchtmuseum Ootmarsum, op nog geen tien minuten lopen vanaf het centrum. Kijk binnen in oude boerderijen uit de streek. Hoe leefden de mensen hier vroeger? Je komt erachter aan de hand van voorwerpen, exposities, rondleidingen en demonstraties. Met je ticket voor het museum bezoek je vervolgens gratis het achttiende-eeuwse Museum Het Drostenhuis in het centrum, een prachtige oude stadboerderij en patriciërshuis waar het lijkt alsof de tijd er ruim een eeuw heeft stilgestaan. En dan is er ook nog Schoolmuseum Educatorium, gevestigd in twee monumentale panden aan de Keerweer. Het museum toont verschillende schoollokalen van vroeger, zoals een klasje uit 1662. In de vitrines liggen historische leermiddelen, zoals leesplankjes en schoolplaten.

  Foto 6. Kom erachter hoe de inwoners van Twente vroeger leefden. Foto: © VVV Ootmarsum-Dinkelland

  Bezienswaardigheden buiten het centrum

  Ook buiten het centrum (en dat is nog altijd niet ver lopen) vind je een aantal leuke plekken om te bezoeken. Wandel bijvoorbeeld richting de Kuiperberg, waar een watertoren staat met daaronder een imposante muur. Wanneer je goed kijkt, ontdek je in de muur een aantal bijzondere glaskunstwerkjes van Desireé Groot Koerkamp, die ook een galerie heeft in het centrum. Er is hier een Joodse begraafplaats en je vindt er ook een uitkijkpunt met oriënteertafel waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving. Of ga langs bij Molen van Oude Hengel, een oude korenmolen vlak bij het Openluchtmuseum. Vanbuiten al heel mooi, maar op zaterdagen kun je er van 11:00 uur tot 14:00 uur ook binnen kijken.

  Foto 7. Molen van Oude Hengel. Foto: © VVV Ootmarsum-Dinkelland

  Bezoek de Siepelmarkt

  Misschien wel hét moment om Ootmarsum te bezoeken is tijdens de jaarlijkse Siepelmarkten, iedere laatste donderdag van juli en de eerste twee donderdagen van augustus. Je komt dan ambachtslieden tegen die je meenemen naar vervlogen tijden. Ontmoet onder andere de houtsnijwerker, kaasmaker en kleiblazer. Overal klinkt muziek, er is een Twentse Boerenbruiloft op het Kerkplein en kinderen stallen hun waar uit op de Kindermarkt. Van verre komen mensen naar Ootmarsum om te genieten van de bijzondere sfeer. Maar ook op de overige donderdagen van het jaar hoef je niet bang te zijn voor een leeg plein. Dan staan er marktkooplui met hun verse producten voor je klaar tijdens de weekmarkt. Wanneer je op zoek bent naar wat leven in de brouwerij is donderdag dus de beste dag voor je bezoek aan Ootmarsum.

  Foto 8. Ontmoet de knipmutsmaakster op de Siepelmarkt. Foto: © VVV Ootmarsum-Dinkelland

  Stadsbrouweij Othmar met bierspa

  Oh, en over de brouwerij gesproken. Ook die heeft Ootmarsum! Wandel tijdens een brouwerijtour van Brouwerij Othmar tussen de grote koperen ketels, waarin de bieren nog op de ouderwetse Duitse manier worden gebrouwen. En als je er dan toch bent, ga dan ook voor een proeverij of High Beer in het proeflokaal in de kelder van het gebouw. Hoe smaakt dat, een Ootmarsums biertje? De brouwerij heeft elf verschillende bieren, dus er is genoeg om uit te proberen. Of dompel je letterlijk onder in het bier in de enige bierspa van Nederland. Want de grondstoffen van bier, zijn ook heel goed voor je huid en haar. Spring in een hottub vol hop, mout en gist. En je tapt je eigen Othmar-biertje terwijl je in bad ligt! Of relax volledig in een massagestoel of bierton-sauna.

  Ook leuk

  Foto 9. Ootmarsum by night. Foto: © Vincent Croce

  Laatst gewijzigd: 2023-09-13 08:03:23 · Gepubliceerd: 2022-08-16 15:16:06 - 6713


  -advertentiepositie-