1

Dagje Apeldoorn? Dit kun je zien en doen!

Maak kennis met de Oranjes en ontdek het groen

Nog meer dagjes uit in Apeldoorn Redactioneel door
Foto 1. Paleis Het Loo met op de achtergrond de stad Apeldoorn. Foto: Paleis Het Loo

5 maart 2022 bijgewerkt: 15 mei 2023 Toerisme Apeldoorn, Gelderland Apeldoorn wordt niet vaak genoemd als bestemming voor een stedentrip. Maar waarom eigenlijk niet? In deze Gelderse plaats, midden op de Veluwe, is namelijk heel veel te zien en te doen. En dat is niet zo verwonderlijk, want qua inwonersaantal is Apeldoorn de twaalfde stad van Nederland. Het is bovendien de perfecte uitvalsbasis om de prachtige groene omgeving te ontdekken. Dat vonden de Oranjes ook trouwens.

Shoppen en borrelen in het centrum

Een stedentrip start vaak met een bezoekje aan het bruisende stadscentrum. En hoewel het centrum van Apeldoorn niet uit zijn voegen barst van de bezienswaardigheden, is het er wel heel gezellig. De Hoofdstraat bijvoorbeeld is met zijn twee kilometer lang zelfs één van de langste winkelstraten van Nederland. Bezoek hier bekende modeketens, maar ook gezellige knusse zaakjes om fijn in rond te neuzen. Even relaxen? Pak dan een terrasje op het gezellige Raadhuisplein. En mocht je je afvragen waar die lijnen op de grond toch voor zijn? Die laten de contouren van de oude dorpskerk in de vijftiende eeuw zien.

Weekendje Apeldoorn van maken? Bekijk waar je kunt overnachten!

Stadwandelingen

Liefhebbers van architectuur kunnen de Jugendstilroute wandelen vanaf het Huis van de Stad op het Marktplein. Je loopt in anderhalf uur langs de mooiste gebouwen in deze bouwstijl van eind achttiende, begin negentiende eeuw. De route vind je gratis online. Of loop een rondje om de Grote Kerk en bekijk meteen het standbeeld van Koningin Wilhelmina. Op je eigen tempo rondstruinen door de straten is dé perfecte manier om sfeer te proeven. Maar blijf vooral niet alleen in het centrum hangen, want in de rest van de stad is nog veel meer te zien.

Groen in en om de stad

Eén van de grootste pluspunten van Apeldoorn is dat het er supergroen is. Kom even bij van het shoppen en de drukte van de stad in een van de rustieke stadsparken en rustpunten. Wil je het centrum liever toch niet uit (zonde!)? Dan is het Oranjepark met de herkenbare muziektent fijn vertoeven. Ben je met kinderen, dan is de Waterspeelplaats in het Matenpark aan de oostkant van de stad ook heel leuk om naartoe te gaan. Zeker op warme dagen!

Stadspark Berg & Bos

Het bekendste park is Stadspark Berg & Bos op een half uurtje lopen ten Westen van de binnenstad. Loop via verschillende wandelroutes langs onder meer de geurentuin, de vlindertuin en de bomentuin, het zogenaamde Pinetum. Deze tuinen liggen vlak bij de bosvijver, waar Koningin Wilhelmina vroeger nog schilderde. Neem een kijkje bij de wildkansel om zwijnen en herten te spotten, of kijk kilometers weg vanaf de hoogste uitkijktoren van de Veluwe. Speciaal voor kinderen is er ook een leuke speelweide.

Foto 2. Stadspark Berg & Bos verlicht tijdens Lumido. Foto: Lumido

Paleis Het Loo

Ook de bekendste bezienswaardigheid ligt een stukje buiten het centrum, maar Paleis Het Loo mag je tijdens je tripje natuurlijk niet overslaan. Driehonderd jaar lang woonde verschillende leden van het Koninklijk Huis in dit schitterende optrekje ten Noordwesten van de stad. Na een jarenlange verbouwing is het volledige Paleis nu weer open, met twee gloednieuwe routes. Maak kennis met de eerste bewoners van Het Loo óf met de Oranjes die in de negentiende eeuw in het paleis woonden. In het nieuwe ondergrondse gedeelte van het paleis, vind je onder andere een uitgebreide (vaste) tentoonstelling over het koningshuis. Vergeet ook niet een rondje door de paleistuinen te wandelen, vol planten en fonteinen. Kijk op weg naar de uitgang in de monumentale stallen aan het stallenplein waar je bovendien de koninklijke rijtuigen, sledes en auto's bewondert.

● Ook leuk voor kinderen: er zijn speurtochten, een speelpaleis en er is een kinderatelier.

Foto 3. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Kroondomein Het Loo

Direct naast Paleis Het Loo ligt Kroondomein Het Loo, het landgoed van de koninklijke familie. Alleen in dit gigantische stuk natuur al kun je gemakkelijk een hele dag besteden. De invloed van de Oranjes is overal terug te vinden. Het Kroondomein is meer dan tienduizend hectare groot en is daarmee het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland. De Koninklijke Houtvesterij, onderdeel van het kroondomein, bestaat uit uitgestrekte bossen en heidevelden waar regelmatig wild te zien is. Spot reetjes en zwijntjes én ga op zoek naar de prehistorische grafheuvels.

● Let op: een groot deel van het park is gesloten van half september tot en met eind december.

CODA Museum

Maar ook voor cultuurliefhebbers is er in de stad genoeg te beleven. Zo is er CODA Museum Apeldoorn, waarvan het pand zelf al een museumstuk op zich is. Het gebouw is in 2004 ontworpen door de bekende architect Herman Hertzberger. Door de enorme glazen zijkant van het gebouw geeft het een bijzondere uitstraling. Maar ook binnen is elke keer wel iets nieuws te zien, want het museum programmeert jaarlijks maar liefst dertig verschillende tentoonstellingen. Verwacht veel moderne kunst, maar ook voor interessante informatie over het verleden van de stad en de Veluwe zit je hier goed. Keer terug naar de prehistorie en naar de periode waarin Apeldoorn in rap tempo verstedelijkte. Verhalen genoeg!

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)

Op een snelle én originele manier iets zien van de omgeving? Stap aan boord van de in 1975 opgerichte Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Vanuit Apeldoorn, via Beekbergen, Loenen en Eerbeek reis je in historische stoomlocomotieven naar eindpunt Dieren. Eigenlijk is VSM gewoon een rijdend spoorwegmuseum! De collectie bestaat uit meer dan twintig stoomlocomotieven. Het zwaar roffelende geluid is oorverdovend. Behalve stoomlocomotieven beschikt de VSM over diesellocomotieven, vele historische rijtuigen en goederenwagons. Ook bijzonder is het om even uit te stappen bij het stoomdepot van VSM in Beekbergen.

Foto 4. Ontdek de omgeving van Apeldoorn op een leuke en originele manier met een ritje in de stoomtrein. Foto: Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)

Radio Kootwijk

Oké, toegegeven, Radio Kootwijk ligt best een stukje weg uit het centrum (20 minuten rijden met de auto, 45 minuten op de fiets). Een bezoekje is de moeite alleen wel meer dan waard. Dit kleine dorpje is gebouwd rond een zendstation uit 1918 waarvandaan familieleden direct konden praten met hun verwanten in Nederlands-Indië. Het imposante art-deco hoofdgebouw, met de bijnaam 'de Kathedraal', is helaas niet zomaar toegankelijk. Maar alleen de buitenkant is al bijzonder indrukwekkend. De prachtige ligging midden op de heide en de vele fiets- en wandelpaden maken het een fantastische plek voor een stevige wandeling of fietstocht. En als je geluk hebt... loopt er misschien wel een edelhert, wild zwijnen of wisent (Europese bizon) voorbij.

Foto 5. De omgeving van Apeldoorn is schitterend. Wat dacht je van een wandeling in de omgeving van Radio Kootwijk. Foto: DagjeWeg.NL

Leuk met kinderen

  • Ook voor een dagje uit met kinderen is Apeldoorn heel geschikt. Wat dacht je bijvoorbeeld van Apenheul, waar allerlei soorten apen los rondlopen. Ontdek in het Na-aaphuis hoeveel je zelf op een aap lijkt en op het Apenboompad loop je tussen de boomtoppen en ontdek je van alles over het regenwoud.
  • In kinderpretpark Julianatoren vind je meer dan zestig attracties voor de hele familie. Een bezoekje aan dit gezellige attractiepark is leuk voor gezinnen met kinderen van twee tot tien jaar. Bezoek spectaculaire shows en ga na afloop op de foto met mascottes Jul en Julia.
  • Bij Klimbos Veluwe klauter je hoog tussen de bomen van A naar B. Leuk voor volwassenen, maar ook voor jonge avonturiertjes. Voor kinderen vanaf zes jaar (minimale lengte van 1.20 meter) is er het Juniorbos met drie verschillende routes, bruggen, netten en tokkelbanen.
  • Nog meer speelplezier voor kinderen is er op Speelboerderij Binky. Vermaak je de hele dag op het spannende klimparcours, de waterfietsen, airtrampoline, de midgetgolfbaan en de overige attracties. Maar natuurlijk wonen er ook heel veel schattige dieren, zoals konijnen, varkens, kippen en... geitjes die je mag aaien!
Foto 6. Het vernieuwde voorplein van Paleis Het Loo. Foto: Paleis Het Loo

Laatst gewijzigd: 2023-05-15 17:19:31 · Gepubliceerd: 5 maart 2022 - 5559