Dagje uit in Dordrecht: dit is er te doen

Dit zijn de hotspots van Dordrecht

Doen in Dordrecht Reportage door
Foto 1. Overal in Dordrecht zie je nog de rijkdom die de handel bracht, zoals de pakhuizen en de fraaie ijzeren Damiatenbrug. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

25 februari 2023 bijgewerkt: 1 maart 2023 Toerisme Dordrecht, Zuid-Holland Dordrecht is een perfecte bestemming voor een dagje uit of een heerlijk weekendje weg. Deze oudste stad van Holland heeft een gezellig centrum, zonnige terrasjes, grachten vol bootjes, prachtige gevels en leuke snuffelwinkeltjes. Wat mag je niet overslaan tijdens een dagje uit in Dordt? DagjeWeg.NL liep langs de vele kades en zocht het voor je uit!

Grachten en geveltjes

Al wandelend langs de Dordtse grachten komen we langs prachtig gerestaureerde pakhuizen en andere sporen van de levendige handel die Dordrecht ooit rijk maakte. Zoals de ijzeren Damiatenbrug waar we natuurlijk overheen willen. Aan de andere kant spotten we een historisch schip met naast een mast ook een dikke zwarte schoorsteen. Het blijkt stoomsleper Pieter Boele te zijn, de enige overgebleven stoomsleper van zijn soort in Nederland. Gaaf. Natuurlijk kijken we tijdens onze wandeling ook af en toe omhoog om de typische Dordtse trapgevels niet te missen. Ja, daar zijn er enkele!

Ook leuk: bekijk Dordrecht vanaf het water met een rondvaart in de Dortevaar, een elektrische sloep die onder alle bruggetjes door kan en de mooiste plekjes weet te bereiken.

Foto 2. De unieke stoomsleepboot Pieter Boele heeft zijn thuisplek in de Wolwevershaven. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten
Foto 3. Twee Dordtse trapgevels, met in de bogen boven de ramen de typerende 'klaverbladen' van steen. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Shoppen op de Voorstraat

Zin in shoppen? Dan kun je je hart ophalen op de Voorstraat. Ja, 'op', want de Voorstraat is eigenlijk een dijk! In de historische pandjes van deze lange straat ontdekken we veel toffe winkeltjes en eettentjes. Spellenwinkel 4 Your Games moeten we gewoon even in, wat hebben ze hier veel bordspellen! De ene nog fantasievoller dan de ander. Aan de tafeltjes achter in de winkel krijgen enkele mensen een demonstratie. Chocoladeparadijs Olala Chocola blijkt te gevaarlijk voor ons. Voor we het weten lopen we verder met enkele van hun chocolade Dordtse gevels in onze tas. Mmmm.

Foto 4. Even wat anders: een spelletje spelen bij 4 Your Games in de Voorstraat. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Cultuur proeven

Voor wie Dordrecht echt wil kennen is het Hof van Nederland dé place to be. In dit mooie kloostergebouw leren we meer over de geschiedenis van Dordrecht en wordt getoond hoe belangrijk vrijheid is. Voor wie meer uitdaging zoekt hebben ze een escapetour, waarbij je overal in het museum op zoek gaat naar verschillende sleutels. Hoogtepuntje is de film over de eerste Vrije Statenvergadering van 1572.

We lopen ook even het kleine straatje naast het Hof van Nederland in, want dat ziet er te schattig uit om over te slaan. Daar komen we bij een oud brandspuithuisje, nu het atelier van een pottenbakker, vol leuke cadeautjes. En met de kleinste binnenplaats van Dordrecht.

Foto 5. Dit opgeknapt brandspuithuisje is nu het atelier van een pottenbakker. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Tijdreisje

We hebben de cultuursmaak te pakken en als we aan de Nieuwe Haven het Huis van Gijn zien bedenken we ons geen moment. Via de negentiende-eeuwse keuken lopen we het nog volledig authentiek ingerichte woonhuis in van verzamelaar Simon van Gijn en zijn gezin. De fraaie rode salon, de gezellige familiekamer met spelletjes, de luxe slaapkamers van de bewoners en de kale ruimtes voor de bedienden, alles brengt ons even honderd jaar terug in de tijd. Op zolder kijken we onze ogen uit bij de speelgoedcollectie. Wat een details! Dat zouden we nu te mooi vinden om mee te spelen.

Foto 6. De deur achter in deze gezellige slaapkamer gaat naar een kaal kamertje voor de bediende, die dag en nacht klaar moest staan. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

De toren op

Wat verderop bij de Leuvehaven zien we de Grote Kerk van Dordrecht al van verre liggen, met een toren zo scheef als die van Pisa. Durven we daarop? Ja, we durven! Gelukkig maar, want boven hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Dat was het gehijg op de torentrap wel waard. Ga ook zeker naar binnen als je niet de hoogte in wil, want het interieur van de kerk is ook gaaf om te zien. De witte bogen en gewelven, het houtsnijwerk, het imponerende orgel... wij waren onder de indruk.

Foto 7. Dordrecht is een stad vol water. Hier kijk je over de Leuvehaven richting de Grote Kerk. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Tijd voor lunch

Dordrecht kent veel mooie plekjes om te lunchen. Ook verborgen plekjes, zoals Bluebirds in the Backyard in de Wijnstraat. We vragen ons wel even af waar we terechtkomen voor we door de historische deuren van Huis Roodenburch stappen. Gelukkig is het binnen helemaal niet statig en donker zoals we hadden verwacht, integendeel. De gang leidt ons naar een ruime en lichte lunchroom. Er staat zelfs een kasje. Dit is ook een heerlijk plekje bij mooi weer, want verborgen achter het gebouw vinden we een gezellig terras in een ommuurde tuin.

Goed om te weten: alles is hier plantbased. Iets wat ons, nieuwsgierig als we zijn, juist hierheen heeft gelokt. Maar wil je toch graag een stukje vlees of vis ga dan naar Museumrestaurant Art & Dining in het Dordrechts Museum. Lekker lunchen of een gebakje eten tussen de kunst! En ook met een terras in een tuin: de bomenrijke museumtuin.

Foto 8. De tuin van Museum Dordrecht met links het terras van Art & Dining. Helaas was de tijd te kort om ook dit museum te bezoeken. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Aan het Drierivierenpunt

Dordrecht barst trouwens van de gezellige terrasjes. We komen ze overal tegen. Van een paar tafeltjes met wat stoelen in een steegje naast de Voorstraat tot de terrassen bij het Groothoofd in Dordrecht. Hier komen drie grote rivieren samen: de Beneden Merwede, de Oude Maas en de Noord naar Rotterdam. Er vaart van alles over dit Drierivierenpunt, van grote cruise- en vrachtschepen tot kleine plezierbootjes. Dé plek om even op een terrasje neer te ploffen en schepen te spotten. We hebben geluk, want bij Restaurant Jongepier is een plekje vrij vlak bij het water, gaaf! Door de prachtige Groothoofdspoort lopen we even later weer terug de stad in.

Foto 9. De Groothoofdspoort gezien vanaf het Drierivierenpunt. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Neerploffen op het Scheffersplein

Als de avond eraan komt is het Scheffersplein misschien wel de gezelligste plek in Dordrecht, ideaal om even wat te eten of te drinken. In de zomer lijkt het hier wel één groot terras. Je zit er boven de gracht, want dit plein is eigenlijk een brug! We vinden een fijn plekje bij een van de oudste cafés van Dordrecht: De Beurs. Lekker mensen kijken vanachter ons kopje koffie voor we helaas weer moeten vertrekken. Met plannen om terug te komen naar deze gezellige en mooie stad, want we hebben nog lang niet alles gezien!

Foto 10. Het Scheffersplein met zijn vele terrasjes is eigenlijk een brug. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Nog meer te doen in Dordrecht

Foto 11. Pittoresk én gezellig. Wandel door het historische centrum van Dordrecht en ontdek hoe mooi deze oudste stad van Holland is. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-03-01 15:32:06 · Gepubliceerd: 25 februari 2023 - 20792